28 Kwietnia 2026, 17:40:08 czas Polski

Autor Wątek: Żagiel nad tarasem  (Przeczytany 7311 razy)

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
Odp: Żagiel nad tarasem
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Lutego 2017, 08:32:46 czas Polski »
A może zadaszenie materiałowe coś w tym stylu
Koszt tzw tarasoli to około 400-500zl za mkw w czym jest cały komplet potrzebny do montażu na konstrukcji.
https://3dwarehouse.sketchup.com/model.html?id=9d12d911-f886-4aa9-a935-5f6cb23e4130 coś takiego będę robił na wiosnę. Jest kilku producentów i kilka różnych ale podobnych do siebie rozwiązań.

Ciekawe to. Możesz coś więcej o tej "tarasoli" powiedzieć? ten dach rozkładasz ręcznie czy elektrycznie? zamawiasz dany wymiar i dostajesz cały system do poskładania?
Pozdrawiam Tomek

kozio

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Lutego 2017, 08:58:34 czas Polski »
Dokładnie. Można korbką a można elektrycznie.

www.gorbi.com.pl
www.tarasola.pl ,
www.ogrodowysalon.pl ,
www.gardenspace.pl ,
www.markizy.eu ,
www.pergotendach.pl ,
www.zabudowytarasow.pl

A to kilka linkow

Offline agoliat

« Odpowiedź #17 dnia: 14 Lutego 2017, 11:31:26 czas Polski »
Rok temu zbudowałem taras i miałem dokładnie ten sam problem, czym zadaszyć. Looknięcie w interneta i pierwsze co to żagiel.
Ale widzieliśmy takie rozwiązania i mają one kilka minusów :
- drogie rozwiązanie
- trzeba mieć naprawdę solidną konstrukcję do tego
- trzeba uważać jak mocno wieje
- to jest płótno więc się nagrzewa i pod nim jest cieplej niż w cieniu
- na wietrze łopocze
- sprężyny czy linki także trzeszczą z czasem
- nie koniecznie łatwo się to demontuje(choć tylko na zimę)
- no i jak ptak zrobi co ma zrobić to trze po ściągnięciu pobawić się w czyszczenie

Jeden PLUS to to że deszczu nie przepuszcza

Więc moja żona wpadła na pomysł który to ja zrelizowałem
Kupiliśmy w Leroju taki maty trzcinowe które to stosuje się na płoty o dlugości 3m i szerokości chyba 1.2m za ok 50 zł sztuka chyba. Do tego konstrukcja z kantówek, desek i profilu C do GK
Na tej konstrukcji mata jest TYLKO rozwijana, nie jest niczym mocowana. Idea tego była taka że jak chcemy mieć cień to to rozwijamy, a jak słońce w chłodniejsze dni to zwijamy. W praktyce jest non stop rozwinięte :)

Uwagi :
- Kontrukcja dość lekka
- Zwiało nam jedną matę 1x w ciągu ostatniego lata, jak by przymocować to by problemu nie było
- Daje jakieś 70% zacienienia w zależności jak wysoko słońce jest
- Cisza i spokoj pod tym.

Sorki za jakoś zdjęcia ale to jedyne zrobione w zeszłym roku zdjęcie z telefonu jakie mam, za 2-3 mc mogę zrobić świeże :)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #18 dnia: 14 Lutego 2017, 11:47:59 czas Polski »
,,Mnie się podobuje to'' ;)
A zapomniałem dodać że można na zielono jeszcze zrobić-czyli rośliny pnące :)
Tak wiem,długo rośnie-to tylko dla cierpliwych.

Offline Robi

« Odpowiedź #19 dnia: 14 Lutego 2017, 15:52:11 czas Polski »
To jest wg. mnie jedno z najlepszych rozwiązań. Ja wciąż mam na jako osłona pozioma balkonowa z wikliny. I powiem że po przynajmniej 6 latach wciąż wygląda przyzwoicie. Nigdy nie ściągana, czyszczona, czy impregnowana.
Lepsze to tylko chyba naturalne rośliny pnące lub winorośl. Dość często spotykane np. Węgrzech, Chorwacji.
na jednym w pełnej krasie, a na drugim no cóż w trakcie wzrostu. Jeszcze kilka lat i będzie pięknie.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #20 dnia: 14 Lutego 2017, 16:20:37 czas Polski »
To jest wg. mnie jedno z najlepszych rozwiązań. Ja wciąż mam na jako osłona pozioma balkonowa z wikliny.

Popieram - mam z tym że podwieszone są maty z bambusa , i  z góry dałem płyty z PCV  by nie przeciekało.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Lutego 2017, 20:05:17 czas Polski »
Najbardziej podoba mi sie tarasola, ale cena jest zaporowa.
Mata nie będzie mi pasowała do całości domu chociaz propozycja jest kusząca.

- drogie rozwiązanie

Możesz to rozwinąć ? Wydawało mi się, że żagiel to najtańsze rozwiązanie. Używasz częściowo ściany, potrzebujesz dwa słupy i osprzęt ocynk lub z nierdzewki. Żagle też są w umiarkowanych cenach. Wydawało mi się, że w 3k się zamknę.

Co do umiejscowienia, można użyć technologii. Android i apka przewidująca pozycję słońca, np.:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.andymstone.sunpositio

Zaczynam się zastanawiać nad większym parasolem tarasowym. Cena w budżecie a łatwo złożyć i łatwo przestawić. Tylko z przechowywaniem na zimę problem (bo mam mały garaż zawalony sprzętem)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #22 dnia: 14 Lutego 2017, 20:23:41 czas Polski »
Tylko z przechowywaniem na zimę problem (bo mam mały garaż zawalony sprzętem)

Jeśli myślisz o takim co ma płótno w prostokącie i stelaż z drewna to się go wystawia z podstawy ( zostaje na dworze ) i składa . Nie jest to tak duży pakunek .

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 14 Lutego 2017, 20:37:03 czas Polski »
Jeśli chodzi o parasol to myślałem o czymś takim jak w załącznikach. Tam jest zdecydowanie większa podstawa. Muszę sprawdzić jak wygląda taki złożony zestaw.

Offline kipi

« Odpowiedź #24 dnia: 14 Lutego 2017, 21:33:40 czas Polski »
a nie rozważałeś montaży markizy? W zeszłym roku była w julii duża markiza za 1200 zł.

Offline agoliat

« Odpowiedź #25 dnia: 14 Lutego 2017, 22:01:36 czas Polski »
Możesz to rozwinąć ?
Nie ma co rozwijać. Powiedzmy że całość konstrukcji żaglowej to 3k. Ja się się zmieściłem w ok 0.5k stąd moje "drogie rozwiązanie" :)

Jeśli zadaszenie będzie w miejscu narażonym na wiatr to albo zamontujesz system automatycznego składania, albo wyrobisz sobie odruch składania przy każdym wyjściu z domu albo przy wietrze i będąc poza domem będziesz się zastanawiał czy moja markiza/parasol/żagiel/prześcieradło są jeszcze na moim ogrodzie czy też już sąsiadowi okno zacieniają :).
Trochę żartuję ale i trochę prawdy w tym jest.

Fulicarius

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 15 Lutego 2017, 08:28:21 czas Polski »
Popieram zadaszenie winoroślą :)
Było takie coś u moich rodziców, chcę też u siebie zrobić. Może w tym roku - zobaczymy czy czas i fundusze pozwolą :)

Offline Nero

« Odpowiedź #27 dnia: 15 Lutego 2017, 09:52:20 czas Polski »
Kup se parasol ogrodowy i pozamiatane. Stawiasz i masz.  Ja mam taki z obi śr. 3,5 m za 800 zeta. Jest beżowy i 3 sezony stał na południowej stronie od marca do października. Nic się nie odbarwiło, może trochę stelarz (lakier). Inną opcją jaką brałem pod uwagę to właśnie pergola z jakims powojem np. winogroslą, pięciolistnikiem , rdestem itp.