29 Kwietnia 2026, 21:09:32 czas Polski

Autor Wątek: stół  (Przeczytany 2147 razy)

Offline golombd

stół
« dnia: 10 Stycznia 2014, 17:12:16 czas Polski »
Mam po tacie teścia taki stół. Da się jakoś odnowić blat i czy możecie coś więcej napisać na temat tego bardzo stabilnego elementu stolarni? Czy jest to "samoróbka" czy z jakiejś firmy produkującej takie cudeńka?
Lubię rysować w Paincie.

Offline Adam

• Full Member
  • Ocena +6/-1
  • Projekt - połowa sukcesu
  • View Gallery
Odp: stół
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Stycznia 2014, 21:47:14 czas Polski »
Moim zdaniem nie trzeba jej ani trochę odnawiać. Mam w dużo gorszym stanie strugnicę, a wierz mi chciałbym mieć w tak dobrym stanie jak twoja. NIC NIE RUSZAJ!!! ;) Oczywiście, że możesz coś robić z blatem, ale moim zdaniem nie warto. :) Sprawdź czy blat równy, zazwyczaj na środku jest dołek (ja tak mam).

Mógłbyś przysłać zdjęcia zrobione od góry odkręconemu ściskowi (przedniemu)?

P.S Blat masz super, mimo że coś tam minimalnie pęka. :)
« Ostatnia zmiana: 10 Stycznia 2014, 21:49:20 czas Polski wysłana przez Adam »

Offline golombd

« Odpowiedź #2 dnia: 10 Stycznia 2014, 22:40:45 czas Polski »
Śruba dociskowa, taki pręt - prowadnica i w lewym dolnym rogu taka nagwintowana "szpilka" ok 8mm z dość pokaźną nakrętką, z tego co czytałem i doświadczyłem - żeby się nie krzywił docisk (wangowało).
Zdjęcia dziś  nie dodam.
Lubię rysować w Paincie.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Stycznia 2014, 22:44:24 czas Polski »
Możesz odnowić moim zdaniem. Poszukaj w sieci. Był film Marka Spagnuolo (The Wood Whisperer) jak planować płaskie, duże powierzchnie z użyciem frezarki. Są też podobne filmy. Czego się nie uda zrobić samemu trzeba będzie może wymienić lub poprosić jakiegoś stolarza (może znajdzie się ktoś z naszego forum?) w Twojej okolicy o pomoc (chociażby maszynową). Ja bym tak zrobił.
A co z imakami do niej? Masz jakieś?

Offline golombd

« Odpowiedź #4 dnia: 10 Stycznia 2014, 23:10:11 czas Polski »
2 prostokątne
Lubię rysować w Paincie.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Stycznia 2014, 23:17:56 czas Polski »
Jestem tego samego zdania co Miłosz. Mając taki stół na pewno poddałbym go renowacji. Powierzchnię planowałbym frezarką górnowrzecionową. Do tego trzeba zrobić specjalną ramę do mocowania i prowadzenia frezarki. Może być z tego "cudo" strugnica.