19 Kwietnia 2026, 00:55:06 czas Polski

Autor Wątek: Co jako podstawę, aby równać na grubościówce długie deski?  (Przeczytany 1290 razy)

Dentarg

• Gość
Co jako podstawę, aby równać na grubościówce długie deski?
« dnia: 22 Lutego 2017, 22:35:05 czas Polski »
Znana jest zapewne wszystkim forumowiczom metoda, zamiany grubościówki w wyrówniarkę, poprzez umieszczanie równanego materiału na czymś równym i sztywnym, co jedzie razem z równanym materiałem przez grubościówkę. Dla tych co nie wiedzą:
&t=14s

Chyba będę musiał taki wynalazek sobie zrobić, i tu nasuwa się pytanie.
Jaki materiał najlepiej na podstawę, na której będą "montowane" deski do wyrównania?
Chciałbym mieć możliwość wyrównania max deski 2,5m (o ile to w ogóle realne). Czyli materiał musi być na tyle sztywny, żeby na takiej długości się nie wyginał po swoim ciężarem.
Na myśl przychodzi mi sklejka (jak gruba?), mdf, hdf lub któreś z nich melaminowane. A może żaden z tych materiałów nie da rady zachować się poprawnie przy takiej długiści i szerowkości 30cm?

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Co jako podstawę, aby równać na grubościówce długie deski?
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Lutego 2017, 23:48:01 czas Polski »
Na tym filmie elemnt jest zwichrowany, gruby i stabilny.
To metoda nie sprawdzi się w przypadku dłuższych i cieńszych desek.
Proponuje moją metodę

Do dlubich elementów mozna zastosować pod płytą dodatkowe prowadnice wzmacniające  zrobione z prostych drewnianych graniaków.
.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: Co jako podstawę, aby równać na grubościówce długie deski?
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Lutego 2017, 11:23:28 czas Polski »
Na myśl przychodzi mi sklejka (jak gruba?), mdf, hdf lub któreś z nich melaminowane. A może żaden z tych materiałów nie da rady zachować się poprawnie przy takiej długiści i szerowkości 30cm?

Pojedynczo nie .
Jak chcesz mieć pewność to dwie cieńsze sklejki i w środek  przyklejone  użebrowanie z listew  , Nie muszą być grube ok 1 cm ,za to im wyższe ,tym płyta  stabilniejsza .