27 Kwietnia 2026, 06:54:47 czas Polski

Autor Wątek: Budowa ogrodzenia, sztachety z buku.  (Przeczytany 1328 razy)

Offline michałsss

Budowa ogrodzenia, sztachety z buku.
« dnia: 26 Lutego 2017, 17:12:29 czas Polski »
Cześć, Przyszedł czas na wykonanie ogrodzenia. Działka 1000m2. Jak tylko zrobi się cieplej planuje wziąć się do pracy, a na chwilę obecną prosić o porady. Dysponuje sporą ilością maszyn do obróbki drewna. Dotychczas wszystko co robiłem z drewna do wewnątrz było wykonane z tarcicy jesionowej lub sosnowej suchej, a na zewnatrz altanka i szopa wykonane z sosny i zabezpieczone. Jakiś czas temu udało mi się za bezcen kupić parę palet balików bukowych o wymiarach 50x50x1200. W sumie nie wiem po co to kupiłem, ale że było w cenie opału, to się nawet nie zastanawiałem. W zeszłe lato kupiłem słupki stalowe 60x40x2 i ogrodzenie miało byc z siatki ale ze sa baliki, to moze z nich by zrobic. Przeciałem ten balik bukowy i wychodzi sztacheta ok 22x50. Długość też mi pasuje, bo ogrodzenie planowałem na wysokość półtora metra, podmurówka betonowa + te sztachety. Przeliczyłem z grubsza i powinno mi starczyć materiału. Nie mam tylko bladego pojęcia jak ten buk zabezpieczyć i jak to będzie się zachowywać na warunki atmosferyczne. czy nie bedzie gnić, krzywić się? Czym to najlepiej zabezpieczyć?
Sąsiedzi w okolicy jak mają sztachety, to sosna, świerk, albo dąb. Co o tym myślicie, macie jakieś doświadczenia?

sgt_raffie

• Gość
Odp: Budowa ogrodzenia, sztachety z buku.
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Lutego 2017, 18:50:40 czas Polski »
Moje 3 grosze. Buk się nie nadaje. Będzie pracował jak cholera a ze sztachet po chwili będziesz miał śmigła.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #2 dnia: 26 Lutego 2017, 19:08:21 czas Polski »
Ale całkiem ciekawie może to wyglądać  ;)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Lutego 2017, 19:17:09 czas Polski »
buk twarde drewno  i za bardzo nie chłonie impregnatu. Zaś coś twardego  Np lakier jachtowy będzie się łuszczył. Można zrobić bo materiał darmowy ,ale starczy nie za długo .
Jeśli już , to bym tego w ogóle nie malował bo szkoda kasy i czasu - przyjąć że tak musi być od samego początku.

Offline michałsss

« Odpowiedź #4 dnia: 26 Lutego 2017, 19:43:07 czas Polski »
I lipa z tego co czytam. Szkoda chyba roboty, zeby to za 5lat zrywać.