Cześć, Przyszedł czas na wykonanie ogrodzenia. Działka 1000m2. Jak tylko zrobi się cieplej planuje wziąć się do pracy, a na chwilę obecną prosić o porady. Dysponuje sporą ilością maszyn do obróbki drewna. Dotychczas wszystko co robiłem z drewna do wewnątrz było wykonane z tarcicy jesionowej lub sosnowej suchej, a na zewnatrz altanka i szopa wykonane z sosny i zabezpieczone. Jakiś czas temu udało mi się za bezcen kupić parę palet balików bukowych o wymiarach 50x50x1200. W sumie nie wiem po co to kupiłem, ale że było w cenie opału, to się nawet nie zastanawiałem. W zeszłe lato kupiłem słupki stalowe 60x40x2 i ogrodzenie miało byc z siatki ale ze sa baliki, to moze z nich by zrobic. Przeciałem ten balik bukowy i wychodzi sztacheta ok 22x50. Długość też mi pasuje, bo ogrodzenie planowałem na wysokość półtora metra, podmurówka betonowa + te sztachety. Przeliczyłem z grubsza i powinno mi starczyć materiału. Nie mam tylko bladego pojęcia jak ten buk zabezpieczyć i jak to będzie się zachowywać na warunki atmosferyczne. czy nie bedzie gnić, krzywić się? Czym to najlepiej zabezpieczyć?
Sąsiedzi w okolicy jak mają sztachety, to sosna, świerk, albo dąb. Co o tym myślicie, macie jakieś doświadczenia?