20 Czerwca 2026, 06:54:33 czas Polski

Autor Wątek: Półka na resoraki  (Przeczytany 8946 razy)

kozio

• Gość
Odp: Półka na resoraki
« Odpowiedź #30 dnia: 27 Lutego 2017, 09:57:53 czas Polski »
My też czekamy. Mój syn już te swoje resoraki w pojemnikach z Ikea trzyma. Trza by coś na te pojemniki wymyślić.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 27 Lutego 2017, 21:27:43 czas Polski »
No to autko mamy odrysowane

Niestety całe nie mieściło się na słynnej "sklejce z dziurą" więc po wycięciu trzeba na lamelkę skleić. W końcu dzień bez klejenia dniem straconym!

Pierwsza przymiarka wygląda tak

Myślę, że po sklejeniu i przeszlifowaniu wyfrezuję w półce rowek na głębokość 3-4mm tak by auto się w tym zmieściło. Do tego tradycyjnie klej i będzie ok.
Wcześniej jednak trzeba jeszcze nanieść kontury okien, kół i świateł.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 01 Marca 2017, 00:17:25 czas Polski »
Dzisiaj w ruch poszło narzędzie dremelopodobne i tak powstały kontury szyby, świateł i kół.

Myślę co by tu zrobić jeszcze żeby były bardziej widoczne. Pogłębiać nie chcę bo jak się znam to ostatnim ruchem coś spartolę ;) może jakąś farbą to wypełnić? Tylko czy się później z lakierem nie pogryzie?
Połączenie półki z autem miało być na lamelkę ale ostatecznie piłą wyciąłem wgłębienie w półce i wypełniłem klejem.

Potem już tylko ściski i.. czekamy!

kozio

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 01 Marca 2017, 07:19:35 czas Polski »
Git malina. A czym malujesz?

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 01 Marca 2017, 07:21:00 czas Polski »

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 01 Marca 2017, 21:36:42 czas Polski »
Lawina podpowiedzi odnośnie lepszego wyeksponowania konturów się pojawiła i naprawdę ciężko było się zdecydować jednak postanowiłem ze sklejki 4mm wyciąć koła (a raczej kołpaki) oraz światło i okno.
Moim skromnym zdaniem teraz wygląda o wiele lepiej.

Oczywiście byłoby nudno gdyby tak bez wpadek większych zrobić jakąś robotę. Na początku tego jakże rozbudowanego wątku pojawiły się podpowiedzi odnośnie sposobu montażu na ścianie. Całkiem fajne propozycje o których zapomniałem przed sklejeniem i teraz stoję ponownie przed tym dylematem.
Jedyne co mi teraz przychodzi do głowy to albo zwykle haki trzymające za górną część obudowy albo do samego auta od spodu dorobić te zawieszki regulowane. W tym drugim przypadku boję się jednak że środek ciężkości będzie za nisko i młody poleci razem z półką.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 01 Marca 2017, 21:47:20 czas Polski »
Wywierć otwory w sklejce i zamocuj na stalowych prętach . Może to być zwykły pręt gwintowany wklejony w sklejkę i ścianę za pomocą silikonu , akrylu , co tam masz pod ręką

Offline Granado

« Odpowiedź #37 dnia: 02 Marca 2017, 07:26:40 czas Polski »
Tak głośno myślę, czy nie dorobić "pleców" w pace TIRA. Resoraki nie obijałyby ściany. NP sklejka 1mm, lub twarda pilśniowa na tyły szaf. Możesz podać wymiary wewnętrzne pojedynczego boksu na resoraka?

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 02 Marca 2017, 07:32:47 czas Polski »
czy nie dorobić "pleców"
Rozważałem to ale jakoś nie mogę się zdecydować.

wymiary wewnętrzne
10x4 cm - wzorowane na takim "fabrycznym" kuferku na auta.

Offline Granado

« Odpowiedź #39 dnia: 02 Marca 2017, 09:35:59 czas Polski »
Podziękował.

meridox

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 02 Marca 2017, 10:56:51 czas Polski »
co do kół to myślę że lepiej by wyglądało gdyby nie kołpak tylko opona była pogrubiona , lepiej optycznie by to wyglądało i bardziej realistycznie i cały kontur koła byłby lepiej widoczny

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 02 Marca 2017, 10:59:00 czas Polski »
meridox masz rację ale kompletnie nie miałem jak wyciąć większego koła. To wytargałem otwornicą. Na cyrkiel we frezarce za małe, taśmówki nie mam.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #42 dnia: 02 Marca 2017, 11:34:26 czas Polski »
Na proxonie nie wytniesz kół ? Potem tylko papierkiem poprawić.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 02 Marca 2017, 12:32:11 czas Polski »
Na proxonie nie wytniesz kół ? Potem tylko papierkiem poprawić.
Może i wytnę ale robiąc to o godzinie 22 brakło mi cierpliwości. Niewykluczone, że jeszcze spróbuję opony dorobić.