15 Maja 2026, 05:06:37 czas Polski

Autor Wątek: Narżnica - Kerfing Plane - ukończona.  (Przeczytany 1557 razy)

Offline banasyl

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • Amator zafascynowany narzędziami ręcznymi.
  • View Gallery
    • BanaSyl
Narżnica - Kerfing Plane - ukończona.
« dnia: 20 Marca 2017, 09:50:45 czas Polski »
Miłego oglądanie i czekam na wasze opinie.

Ogólnie narżnica działa, ale:
- ostrze które wybrałem na początku (z pilarki taśmowej) było zbyt agresywne, zbyt duży rozstaw zębów i zbyt ostry kąt zębów
- ostrze które wylądowało w końcu w tym narzędziu, też do końca nie jest idealne. Jest to ostrze piły japońskiej do piłowania wzdłużnego - przy nacisku z góry też się zacina.
- ogranicznik/prowadnica okazała się zbyt wysoka, co sprawiało problemy przy narzynaniu węższych elementów.

Znacie jakiś sklep gdzie można by kupić szerokie ostrze piły taśmowej z małym rozstawem zębów?

krzysiek

• Gość
Odp: Narżnica - Kerfing Plane - ukończona.
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Marca 2017, 10:10:50 czas Polski »
Lubię oglądać filmy z realizacji narzędzi ręcznych bo moją pasją jest również wykonywanie i renowacja narzędzi ręcznych.
Mam nadzieję ,że mimo mankamentów opisywanych przez Ciebie, narżnica dobrze będzie Ci służyć. Teraz kolej na router'a czyli wdzięcznie po polsku "ząb Teściowej"
Co do ostrza to można wykorzystać brzeszczot od piły ramowej - http://www.do-drewna.pl/sklep/index.php?cat_id=26 .
Widziałem ,że masz ściski hold fast down. Czy mógłbyś obrysować kształt albo zrobić zdjęcie ( w kierunku normalnym do stołu) i wrzucić na forum. Muszę - bo nie mam możliwości realizacji samemu - zlecić wykucie takich ścisków. A tutaj oni czasem wykazują zdumiewającą bezradność.
« Ostatnia zmiana: 20 Marca 2017, 10:18:28 czas Polski wysłana przez krzysiek »

Offline krit 6

« Odpowiedź #2 dnia: 20 Marca 2017, 10:21:22 czas Polski »
Ja tam mam z taśmówki, i działa dobrze. Być może nie rozwiodłeś zębów i Ci się klinuje. Ja budowałem swoją sznitownicę w celu wykonywania cięcia wstępnęgo dla traka ręcznego , który ma ostrze właśnie z tej taśmówki. http://forum.domidrewno.pl/sam'y/narznica-nastawna-(kerfing-plane)/.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Marca 2017, 10:31:06 czas Polski »
- przy nacisku z góry też się zacina.

No to teraz nie będzie się zacinać. :o

Obróć ostrze zębami do siebie . ???     ...... :)