15 Maja 2026, 17:53:35 czas Polski

Autor Wątek: Projekt: Schody strychowe  (Przeczytany 2814 razy)

Offline morafi

Projekt: Schody strychowe
« dnia: 04 Maja 2017, 22:56:37 czas Polski »
Witam wszystkich,
Planuje wykonanie schodów w garażu na strych. Jak do tej pory wchodzenie na strych odbywało się z udziałem drabiny i chciałbym to zmienić.
Projekt banalnie prosty - 2 deski i stopnie. Szukałem jakiegoś projektu w necie ale zazwyczaj to tylko ogólnikowe wskazówki bez konkretnych rad co do wymiarów. Więc mój projekt też jest robiony na "oko" i jeśli ktoś ma w tym jakieś doświadczanie to będę bardzo wdzięczny za cenne wskazówki.
A teraz konkrety, taki wykonałem projekt:

Konstrukcja policzkowa,
Wysokość pomieszczenia (garażu) 350 cm + 25 cm strop, deski policzkowe (planuje grubość 6 cm a wysokość 25 cm) wyszły dosyć długie bo 500 cm i dlatego stopni tez będzie sporo bo 18 szt ( grubość 35 mm, głębokość 28 cm).

Deski do projektu będą z okolicznego tartaku. Znalazłem taki tartak gdzie maja heblarkę i cały materiał będzie oheblowany ale deski będą mokre. Chciałbym od razu takie świeże deski dociąć, przykręcić żeby uniknąć wypaczenia / skręcenia.

Co o tym sądzicie?
Chciałbym zaczerpnąć trochę rad przed rozpoczęciem prac ale jak tylko coś się pojawi to zaraz wstawię fotki ;)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Projekt: Schody strychowe
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Maja 2017, 07:08:21 czas Polski »
Z mokrego to beda klopoty.
Nawet jak zrobisz wszystko na scisk to po wyschnięciu drewno sie skurczy i calosc straci sztywność i stabilność.
No i bedzie potwornie trzeszczeć.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Maja 2017, 07:31:25 czas Polski »
Robert dobrze radzi . Co do projektu to staraj się by wangi były jak najkrótsze ( 5m to sporo) ,a osiągniesz to zmniejszając głebokość stopni oraz zwiększając ich wysokość - to tylko  strych.No i uwaga ,byś głową nie uderzał w strop.

Jak planujesz łączyć  stopnie z policzkami?
« Ostatnia zmiana: 05 Maja 2017, 07:33:27 czas Polski wysłana przez tomekz »

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Maja 2017, 08:55:56 czas Polski »
Wedlug mnie nie ma innej opcji jak wpuszczenie stopni w wangi.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Maja 2017, 10:03:47 czas Polski »
Ale nie mokre  drewno

Offline morafi

« Odpowiedź #5 dnia: 05 Maja 2017, 12:49:09 czas Polski »
tomekz
Stopnie i policzki planuje połączyć na kołki + wkręty i dodatkowo pod stopniami mała beleczka na której też będą się opierały stopnie, coś jak tu tylko mniejsze mniej widoczne:

Najbardziej dręczy mnie to mokre drewno. Może uda mi się dogadać że przytną mi grubsze dechy - poproszę żeby chociaż z 3 tygodnie poleżało u nich w tartaku
trochę przeschnie i dopiero oheblujemy. Heblowanie wyrówna ewentualne wypaczenie a po 3 tygodniach drewno zawsze będzie mniej wilgotne przy montażu gotowych schodów

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #6 dnia: 05 Maja 2017, 14:24:11 czas Polski »
Tutaj masz kalkulator - http://www.calculator.net/stair-calculator.html Wpisz sobie w google "wygodne schody" i będziesz miał sporo informacji jakie są zasady i proporcje różnych typów schodów.

Tutaj masz moje schody
http://s1153.photobucket.com/user/przemoprzem/library/Schody

Robiłem na trójkątach, stopnie zrobione z OSB na odwal bo "szefostwo" i tak stwierdziło, że woli latać w zimie do pieca na około  :o