16 Czerwca 2026, 23:59:08 czas Polski

Autor Wątek: Deska nieobrzynana  (Przeczytany 7158 razy)

Offline Wanderley

Odp: Deska nieobrzynana
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Lutego 2016, 18:48:04 czas Polski »
To może najlepiej będzie docinać tylko jedną stronę na 2 razy, a potem przykładam tą dociętą stronę do odsuniętej przykładnicy i obcinam na czysto pozostałą krawędź. Wyrówniarki nie mam, do dyspozycji jest makita 2012nbx.
« Ostatnia zmiana: 08 Lutego 2016, 18:49:55 czas Polski wysłana przez Wanderley »

Offline Henry

« Odpowiedź #16 dnia: 08 Lutego 2016, 18:51:32 czas Polski »
Nie do konca rozumiem :P Kijek, to jest kantówka? Zastanawiam się, czy przy metodzie Henrego przykręcać wkrętami dla lepszego trzymania, a może na sam docisk?

Ja przykręcam bo oflisy i tak idą do spalenia albo na jakieś prowizoryczne płotki.

A po pile to i tak będzie Ci ciężko uzyskać krawędź do łączenia desek - albo strugarka równiarka albo strug spustnik żeby poprawić są koniecznością.
Do krótkich rzeczy mam deskę z listewką która jeździ po rowu w blacie i wtedy deskę do wyrównania kładę na nią, dociskam i jadę z całością (taki a'la wózek) - ale przy długich deskach to by było ciężko tym operować.

To może najlepiej będzie docinać tylko jedną stronę na 2 razy, a potem przykładam tą dociętą stronę do odsuniętej przykładnicy i obcinam na czysto pozostałą krawędź.

Ja to obcinam jedną stronę od listwy, potem drugą od przykładnicy i odkładam na stos do dalszego leżakowania. Dopiero jak potrzebuję na bieżąco to wyciągam i docinam "na czysto".

kozio

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 08 Lutego 2016, 18:58:07 czas Polski »
Jak robię tak:
Henry, zaraz albo jutro będziesz miał już zagłębiarkę ;) można będzie już na dwa sposoby. ;)

Offline robson

« Odpowiedź #18 dnia: 08 Lutego 2016, 19:01:14 czas Polski »
A ja to widzę tak ,
płyta szersza od deski na jej  początku dystans na to kładziemy deskę przystawiamy do culagi i tniemy ,
generalnie ma działać tak jak stół przesuwny na formatówce.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 08 Lutego 2016, 19:06:45 czas Polski »
Albo większa wersja tego     https://www.youtube.com/watch?v=vrYjc3G1vgo
Albo tego           https://www.youtube.com/watch?v=6SW580dHgls
« Ostatnia zmiana: 08 Lutego 2016, 19:09:39 czas Polski wysłana przez kozio »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #20 dnia: 08 Lutego 2016, 19:22:41 czas Polski »
Kozio - to są zabawki .
Wyzwaniem jest brzegować   bez  wózka  całe dechy  42mm grube   o długości około 5,5  - 6 mb

kozio

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 08 Lutego 2016, 19:23:43 czas Polski »
Szyna i zagłębiarka lub pilarka ręczne i wio

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #22 dnia: 08 Lutego 2016, 19:26:27 czas Polski »
Kożio kilka m3  drewna  i pilarka z silnikiem 5 kw. I nikt się nie  bawi w rysowanie , sznurki itp -liczy sie czas. :D

Offline Wanderley

« Odpowiedź #23 dnia: 08 Lutego 2016, 19:27:26 czas Polski »
Co najbardziej mnie cieszy, to sam początek filmu i frezarka, bo ją też chcę kupić. Chłop niby mówi, że piła lepsza do dużych nierówności, ale do takich 2-3 mm pewnie będzie jak wyrówniarka.  Podlinkuje temat, bo może ktoś akurat zna jakieś ciekawe zestawy. W najgorszym razie będę musiał podnieść budżet http://forum.domidrewno.pl/frezarki/zestaw-ze-stolikiem-do-~1500zl/msg64317

P.S. Deski do brzegowania zawsze mogę dociąć do ~2,5 metra i (max 32mm grube) Za takie 6mb to bym się nie brał, tym bardziej, że wszystko sam chcę robić.
« Ostatnia zmiana: 08 Lutego 2016, 19:31:14 czas Polski wysłana przez Wanderley »

kozio

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 08 Lutego 2016, 19:33:11 czas Polski »
kilka m3  drewna
To dużo... Jeszcze tyle nie widziałem...   Też wrzuciłbym na krajzegę a mam 4,5kw więc śmiga aż miło ;D

Offline Henry

« Odpowiedź #25 dnia: 08 Lutego 2016, 19:34:33 czas Polski »
Henry, zaraz albo jutro będziesz miał już zagłębiarkę ;) można będzie już na dwa sposoby. ;)

Ano... ciekawe jak szybko dojdę do wniosku że trzeba zamówić przedłużenie szyny ;)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 08 Lutego 2016, 19:35:56 czas Polski »
Pewnie tak będzie i znów coś wymyślimy ;D

Offline marekb

« Odpowiedź #27 dnia: 17 Kwietnia 2017, 14:42:57 czas Polski »
u mnie kolejność inna:
najpierw z długości ciąłem na odcinki ( osobiście mniejsze straty przy mocno łukowatych lub nierównych sztukach ) potrzebowałem deski np. 1.10 m innym razem i 52cm  długie. Z tymi krótszymi to jakoś bez problemu, a do dłuższych przedłużałem culagę, mocując do niej równą deską długości ponad 2m. Mimo że nie za długie sztuki to i tak mała zabawa w małym warsztacie.
Teraz znów w poprzek najpierw pocięte na konkretne długości, potem listwa i zagłębiarka :)