27 Kwietnia 2026, 05:45:06 czas Polski

Autor Wątek: Meble ogrodowe sosnowe i problemy  (Przeczytany 5465 razy)

Sylwek

• Gość
Odp: Meble ogrodowe sosnowe i problemy
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Czerwca 2017, 21:12:36 czas Polski »
Ja mu źle nie życzę. Po prostu wątpię, że uda się wygrać.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #16 dnia: 27 Czerwca 2017, 21:33:04 czas Polski »
Nieznajomość pewnych zagadnień nie usprawiedliwia,i można by rzec gapowe się płaci,ale...
Pierwszy z brzegu przykład.

Czy to wygląda na drewno sosnowe ???

http://allegro.pl/showitem/description/6714576330.html
Fajnie to wygląda,ale jak bym był pryszczaty na jedno oko to bym może uwierzył że to sosna...a może się mylę ???
I fragment tego co napisane może nie drobnym druczkiem ale...

,,REKLAMACJI NIE PODLEGAJĄ:

Pęknięcia i wycieki żywicy – pęknięcia są naturalną cechą drewna narażonego na trudne warunki atmosferyczne jakimi jest np. duże nasłonecznienie. Pod wpływem promieni słonecznych drewno kurczy się i rozkurcza co powoduje pęknięcia. Warunki atmosferyczne moga doprowadzić do pęknięć oraz wycieków żywicy co nie wpływa niekorzystnie na trwałość drewna. W związku z powyższym nie jest stosownym by porównywać meble w mieszkaniu który utrzymywane są w stałej temperaturze do tych narażonych na ciężkie warunki atmosferyczne.''
http://drewnorywal.pl/regulamin/
No i cóż można rzec ??? :-\

Offline Krzysiek_Ełk

« Odpowiedź #17 dnia: 27 Czerwca 2017, 22:52:52 czas Polski »
To nie sosna tylko zlepek zer i jedynek potocznie zwany renderem. Nie od dzisiaj wiadomo, że handlarz raczej nie doradzi a tym bardziej internetowy. Liczy się, żeby towar wypchnąć. Jeden klient będzie niezadowolony ale 20 przymknie oko więc biznes dalej się kręci. Takie czasy. Ja bym próbował polubownie załatwić. Może dopłać i niech zabiorą te a wyślą Ci z lepszego drewna. Ojciec ma tak samo z altaną. Żywica na ławkach i stole ale świadomie wybrał tańszy materiał.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 27 Czerwca 2017, 22:56:44 czas Polski »
Powszechnie wiadomo jak reaguje sosna, ja jednak mam inne wrażenia po dwóch latach trzymania ławek na dworze i słońcu...
Zabezpieczenie z mojej strony to Vidaron - impregnat penetrujący, kolorowy a na to wosk. bez strachu można na nich siadać.
Sam się dziwię ale jeśli ktoś nie wierzy niech sprawdzi.

Nożyk

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 27 Czerwca 2017, 23:32:38 czas Polski »

Czy to wygląda na drewno sosnowe ??? 

Dla mnie to może nawet być jałowiec i nic mnie to nie obchodzi. Nie jestem dendrologiem. To obowiązek sprzedawcy udzielić lub umieścić odpowiednie informacje klientowi.
Z tego samego powodu kupując kawę na stacji paliw czy kfc na kubku widnieje napis "uwaga gorące" a niby wszyscy o tym wiedzą.
Jeśli cytowany przez Ciebie fragment jest ogólnodostępną częścią opisu, regulaminu, informacji handlowej czy instrukcji obsługi to nie ma problemu wszystko gra. Ale jeśli nie to niech zabierają szmelc.

Klient w krawacie jest mniej awanturujacy się.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 28 Czerwca 2017, 00:01:51 czas Polski »
Powszechnie wiadomo jak reaguje sosna, ja jednak mam inne wrażenia po dwóch latach trzymania ławek na dworze i słońcu...
Zabezpieczenie z mojej strony to Vidaron - impregnat penetrujący, kolorowy a na to wosk. bez strachu można na nich siadać.

O, wosk na impregnat, ciekawe. A dokładniej jaki?

Offline marcin6391

« Odpowiedź #21 dnia: 28 Czerwca 2017, 04:44:17 czas Polski »

Wyjątek potwierdza regułę...

Popatrz na elewacje,płoty - z jednych płynie z innych nie...
Ale po co ryzykować...
Szczególnie robiąc dla kogoś meble...

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 28 Czerwca 2017, 07:01:44 czas Polski »
Mówicie o sośnie... A ze świerkiem jest tak samo?

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 28 Czerwca 2017, 07:21:27 czas Polski »
Jak nie moze byc wystawione na dzialanie slonca?

Mam pierwsza laweczke ktora robilem dawno temu. Zaimpregnowana antyrobalem na 6 razy i na to olej.
Stoi od poludniowej strony domu przy murze, nie raz nie idzie w poludnie na niej klapnac bo dupe pali, zadna zywica nie wyszla...
W tym roku ja przetarlem specjalnie zeby odswiezyc bo nie ukrywajmy ale troszke poszarzala ;D zero zywicy.

Ja nie wiem skad Wam ta zywica wylazi, moze swieze drewno?

Offline krzyś48

« Odpowiedź #24 dnia: 28 Czerwca 2017, 07:35:24 czas Polski »
Jeśli cytowany przez Ciebie fragment jest ogólnodostępną częścią opisu, regulaminu, informacji handlowej czy instrukcji obsługi to nie ma problemu
No właśnie-po to podałem link,żeby rzucić okiem na całość.
Ale komu się chce,a potem lamentujemy ???

Offline Mag84

« Odpowiedź #25 dnia: 28 Czerwca 2017, 07:40:02 czas Polski »
kolego - daj stronę prodecenta ! Zobaczę co i jak tam wyglada i do piątku max dam ci znać czy masz jakieś szanse i czy możesz to reklamować ?! ewentualnie może żądanie obniżenia ceny .....

Ale muszę zobaczyć regulamin .... !!

kerry

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 28 Czerwca 2017, 07:47:12 czas Polski »
kolego - daj stronę prodecenta !
http://drewnorywal.pl/regulamin/
A z tego co mi napisał autor wątku wynika, że regulamin pojawił się dopiero niedawno, wcześniej go nie było (w momencie zakupu chyba też nie), ale to może być dość trudne do udowodnienia (data aktualizacji strony, logi?).

Offline Mag84

« Odpowiedź #27 dnia: 28 Czerwca 2017, 07:53:53 czas Polski »
Panowie. Jak na moje oko to rozwiązanie jest proste - odstąpienie od umowy - wprowadzenie w błąd poprzez wskazanie na stronie, że drewno jest suche - I TU JEST PYTANIE DO ZNAWCÓW CZY JEŚLI DREWNO JEST SUCHE ŻYWICA BĘDZIE WYCIEKAŁA CZY TEZ NIE POWINNA !! żądanie zwrotu środków na rachunek oraz zapytanie w jaki sposób towar można zwrócić !

Jeśli Pan kategorycznie odmówi wtedy sprawa idzie do sądu powoływany jest biegły, który stwierdza czy wysuszone drewno będzie posiadało ogniska żywicy które będą mogły wyciekać !

Jak na moje oko to klient może być wprowadzony w błąd który powoduje, że o ile klient wiedziałby o tym, nie dokonałby zakupu !!

Offline marcin6391

« Odpowiedź #28 dnia: 28 Czerwca 2017, 08:24:32 czas Polski »
Szukaj innego powodu, bo z suchego też płynie.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #29 dnia: 28 Czerwca 2017, 08:25:37 czas Polski »
Jak nie moze byc wystawione na dzialanie slonca?
W tym roku ja przetarlem specjalnie zeby odswiezyc bo nie ukrywajmy ale troszke poszarzala ;D zero zywicy.
Ja nie wiem skad Wam ta zywica wylazi, moze swieze drewno?

Ty tak serio ?