30 Czerwca 2026, 17:46:36 czas Polski

Autor Wątek: Pomoc przy wyborze pilarki stołowej  (Przeczytany 3377 razy)

Offline bloodbro

Pomoc przy wyborze pilarki stołowej
« dnia: 21 Listopada 2017, 09:40:28 czas Polski »
Witam,
koledzy mam problem z wyborem i już szlag mnie zaczyna trafiać, dodam, że forum przeczytałem całe chyba 12 razy  :-[.
Chce kupić piłe stołową do celów hobbystycznych , budżet <1000zł piła ma głównie służyć do prostych cięć wzdłużnych, ale i poprzeczne będą się zdarzać.
Czego oczekuje:
-prostych cięć, chodzi o to, aby przykładnica trzymała kąt i nie odchodziła od wymiaru (już nie pamiętam, w której pile, jednak ktoś mówił, ze u niego na końcu ucieka 2 mm)
-możliwość pochylenia kąta cięcia
-stabilność
-możliwość rozbudowy (dorobienie sanek itp)

Moi kandydaci
RYOBI RTS1800-G - tutaj boję się słabego (?) silnika, czy 1800W będzie wystarczające do cięcia np. kantówek 8x12cm?

ATIKA HT315 - o tej pile nie znalazłem w internecie praktycznie żadnych informacji, ktoś użytkował? może polecić? w niej jedynie nie podoba mi się brak zagłębień w stole (jednak blat mogę sobie dorobić)

Zastanawiają mnie jeszcze piły SCHEPPACH, konstrukcyjnie bardzo podobne do ATIKA z tego co widzę.
Może wy macie jakieś propozycje? Nie muszą być nowe, ważne, aby były tańsze niż 1000 zł.
Pozdrawiam!

sgt_raffie

• Gość
Odp: Pomoc przy wyborze pilarki stołowej
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Listopada 2017, 09:51:03 czas Polski »
RYOBI RTS1800-G - tutaj boję się słabego (?) silnika, czy 1800W będzie wystarczające do cięcia np. kantówek 8x12cm?
Dobra tarcza i spokojnie bedziesz cial. Przy cieciu wzdluznym i tak wygodniej mi jest ciac na dwa razy. Jeszcze zalezy z czego ta kantowka ;)..

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Listopada 2017, 10:10:23 czas Polski »
Ta Atika to krajzega, mam taką scheppacha. Może może posłużyć jako baza do budowy pilarki ale raczej tylko to. No chyba, że jeszcze do cięcia opału.
Mam też Ryobi i nawet fabryczna tarcza jest przyzwoita ale z porządną to już w ogóle robi robotę. Oczywiście w tym przedziale cenowym :)
Ja ciąłem kantówki 80x120 na dwa razy, długie na 3 metry i dała radę bez większych zająknięć.

Offline jasiop

« Odpowiedź #3 dnia: 21 Listopada 2017, 18:27:29 czas Polski »
"... forum przeczytałem całe chyba 12 razy "
Słabo chyba czytałeś, bo trochę dziwne dla mnie w takim razie, że wynalazłeś jakąś Atikę a pominąłeś Scheppach HS 105 ;-)
Jasio P - Rzeszów

Offline Krzysiek_84

« Odpowiedź #4 dnia: 22 Listopada 2017, 10:22:26 czas Polski »
temat był poruszany wielokrotnie.
pilarki do 1000zł to częsty temat forum. Były opisy, były filmy na yt,
ja zrobiłem opis swojej ryobi na yt

Do 1000zł pamiętaj, że cudów nie dostaniesz. 1800W na kantówkę sosnową spokojnie wystarczy. Twardsze drewna - nie wiem, bo nie miałem specjalnie okazji. Buczyna 5x5 w poprzek bez problemu. Dużo zależy nie od samej mocy, ale od ostrza. Dobra tarcza duuużo zmienia na szybkości i gładkości cięcia.

Offline morosoph

« Odpowiedź #5 dnia: 22 Listopada 2017, 12:19:27 czas Polski »
Moc silnika Ryobi jest wystarczająca. Ja używam niby słabszej Makity Mlt 100 - 1500 W i na pełnym wysuwie tarczy /ponad 90 mm/ ciąłem  bezproblemowo twardego buka/jesiona jednym podejściem. Kwestia szybkości cięcia i jak wspomniano odpowiednio dobrej tarczy + bezwzględnie klin. Osobiście teraz zamiast Makity wybrałbym  chyba udany egzemplarz właśnie Ryobi, a za zaoszczędzone pieniądze kupił dobre tarcze i dobry materiał na wbudowanie w fajną szafkę + rozbudowę blatów. Poza tym zaletą Ryobi jest jej mobilność, co jest nieraz bardzo ważne - mieści się w każdym niemalże bagażniku. A jak się uda to i dokładnością nie ustępuje droższym, a czasami dużo droższym pilarkom typu Mlt 100.
Atika to jest bliźniaczy produkt z jednej fabryki np. Scheppacha stąd podobieństwo - kwestia detali. Oczywiście na szepaszku widnieje opis, iż wyprodukowano w Niemczech, ale to tylko tym gorzej dla Niemców.
« Ostatnia zmiana: 22 Listopada 2017, 12:27:07 czas Polski wysłana przez morosoph »