23 Kwietnia 2026, 14:10:32 czas Polski

Autor Wątek: "Winda" pod projektor  (Przeczytany 4028 razy)

Offline arturs

"Winda" pod projektor
« dnia: 05 Maja 2017, 20:49:56 czas Polski »
Cześć..
macie panowie jakiś pomysł jak zrobić w suficie (płyta GK) zabudowę i "windę" elektrycznie opuszczaną pod projektor.. w zasadzie winda to na wyrost trochę bo wystarczy jak będzie to otwierana z jednej strony "klapa", z drugiej zawiasy mogą być (czyli nie pionowo, ale projektor pod kątem może wyjeżdżać) - kojarzycie jakiś siłownik/mechanizm który by można zastosować do tego? klapa będzie mieć 60x60 cm i na spodzie będzie plafon led, a w stropie schowany projektor, sam projektor kest leciutki - około 1-1.5kg.. wrzuciłem zdjęcie jak to wygląda teraz - projektor ma być schowany pod tym świecącym plafonem przesuniętym w miejsce projektora..

Offline L4

Odp: "Winda" pod projektor
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Maja 2017, 22:10:10 czas Polski »
Bloczki + linka + silniczek.
Opcja pod skosem wydaje mi się dużo prostsza w implementacji, zawsze dwa rogi mniej zabawy z poziomowaniem i pozycjonowaniem przy chowaniu.

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Maja 2017, 07:29:42 czas Polski »
Widziałeś gotowce?

https://allegro.pl/listing?string=winda%20do%20projektora&order=m&bmatch=base-relevance-floki-5-nga-ele-1-3-0403

Jak chcesz sam robić to silniczek z przekładnią planetarną 12V (na allegro jest tego pełno) + dwie krańcówki(góra i dół).

Pozdrawiam Tomek

Offline jasiop

« Odpowiedź #3 dnia: 06 Maja 2017, 11:52:33 czas Polski »
Bloczki + linka + silniczek.
ale do tego koniecznie jakieś prowadnice (np kulkowe szufladowe) - to musi być dość sztywne
Jasio P - Rzeszów

Offline arturs

« Odpowiedź #4 dnia: 06 Maja 2017, 12:49:39 czas Polski »
gotowce widziałem.. wszystko super tylko mnie nie stać na takie ustrojstwa, wolałbym już domino festola kupić :)
prowadnice można faktycznie jakieś dać, myślałem o takich "gazowych" jak do szafek podnoszonych, żeby tor wytrasować..
silniczek z przekładnią planetarną.. zastanawiałem się też nad siłownikiem na 12/24V jak do bramy tylko takim 20-30cm

orkan

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Maja 2017, 18:56:51 czas Polski »
Takiego gotowca w amatorskim wykonaniu znając jego konstrukcję to dobry slusarz zrobi za do 5 stówek plus materiały, czyli moim zdaniem 7 stówek i na dobra flaszka jeszcze zostanie.

Offline arturs

« Odpowiedź #6 dnia: 06 Maja 2017, 20:49:06 czas Polski »
no właśnie wolałbym uniknąć tych 7 stówek ;)

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Maja 2017, 20:55:48 czas Polski »
Cztery pręty trapezowe, kółka zębate, łancuch i silniczek?? Coś w stylu stolików w szlifirkach bębnowych samoróbkach.

orkan

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Maja 2017, 22:29:03 czas Polski »
7 a 15 chyba jest różnica
 Niestety za wiedzę i umiejetności trza płacić.
Moim zdaniem potrza:
Cztery pręty np 10mm, plus łożyska liniowe kawałek sruby drobnozwojowej,nakrętka , kawałek płaskownika, silnik od wycieraczek z malucha,no i troche elektroniki.
3 stówy to wsio.
« Ostatnia zmiana: 06 Maja 2017, 22:36:39 czas Polski wysłana przez orkan »

Offline arturs

« Odpowiedź #9 dnia: 07 Maja 2017, 12:46:49 czas Polski »
spróbuję coś takiego zrobić, tylko zamiast korby siłownik

Offline L4

« Odpowiedź #10 dnia: 07 Maja 2017, 16:49:31 czas Polski »
Ja bym robił na zawiasach jednak, wyjdzie 2x prościej (zarówno jeśli chodzi o precyzję jak i ilość zabawy).
Jeśli masz tyle miejsca nad sufitem to możesz też po prostu zrobić obracany panel.

Offline krit 6

« Odpowiedź #11 dnia: 07 Maja 2017, 18:44:08 czas Polski »
Artur, w przypadku korby sprawa jest prosta, bo raz kręcisz w lewo, raz w prawo i albo Ci wychodzi albo się chowa. Jeśli chodzi o silnik, to już tak fajnie nie jest. Musisz mieć silnik wolnoobrotowy lub z reduktorem oraz z możliwością zmiany obrotów. do tego musisz dać jakiś wyłącznik krańcowy, bo jak za długo przytrzymasz na obrotach, to mechanizm się rozsypie, a na dodatek rzutnik może jeszcze komuś spaść na głowę.
Mechanizm z silnikiem bym przymocował do stałego sufitu, natomiast plafon przymocował bym do wysuwanej części i na tym też zamocowałbym rzutnik. Z tego co się orientuję, jest na forum kilku automatyków i z pewnością Ci zaprojektują co kupić, i gdzie to przymocować, i jak tym sterować. 

Offline arturs

« Odpowiedź #12 dnia: 07 Maja 2017, 21:58:48 czas Polski »
ale zamiast korby dam siłownik - taki o wysuwie maksymalnym 30-40cm na 12 albo 24V kierunek steruje się polaryzacją napięcia, a maksymalny i minimalny wysów reguluje się krańcówkami, które są w komplecie zamontowane.. sterowanie siłownikiem i całą resztą to żaden problem (w końcu mam sterowanie wszystkim w domu zrobione na PLC więc od tej strony dam radę)

Offline krit 6

« Odpowiedź #13 dnia: 07 Maja 2017, 22:57:21 czas Polski »
domu zrobione na PLC więc od tej strony dam radę)
Jeśli tak, to w porządku, bo ja chciałem Tobie zaproponować bebechy z rolet elektrycznych, bo są na 230V i nie trzeba się bawić w prąd stały, możesz je sterować pilotem (radiowo) lub przewodowo, jak Ci lepiej. Koszt tej elektroniki to ok.350-400 zł.
Ale coś widzę, że koledzy elektronicy po studiach, i z praktyką nie kwapią się jakoś do pomocy.

Offline Strużyn

« Odpowiedź #14 dnia: 08 Maja 2017, 12:45:55 czas Polski »
Może takie coś plus silniczek:

https://allegro.pl/listing?string=podno%C5%9Bnik%20laboratoryjny&order=p&bmatch=base-relevance-floki-5-nga-hou-1-2-0419

Ja planuję na takim mechanizmie zrobić sobie windę do gramofonu w szafce RTV, żeby mi dziecko nie próbowało zniszczyć sprzętu jak nie używam. Może w ustawieniu do góry nogami też zadziała :)
« Ostatnia zmiana: 08 Maja 2017, 12:48:42 czas Polski wysłana przez Strużyn »