25 Kwietnia 2026, 15:49:09 czas Polski

Autor Wątek: Szafa w skosie  (Przeczytany 2014 razy)

Offline woody1

Szafa w skosie
« dnia: 05 Kwietnia 2018, 21:16:12 czas Polski »
Jestem w trakcie projektowania szafy na poddaszu  (skos z prawej strony)

System Laguna sloping - 4 drzwi - szerokość drzwi 1008 mm

Mam wszystko policzone, ale problem mam z prowadnicą dla drzwi skośnych.
Może ktoś dysponuje jakimś zdjęciem jak ona jest mocowana? Rozumiem, że przegrody pionowe muszą być cofnięte względem
półki do której będzie ta prowadnica montowana, żeby kółka mogły spokojnie się przemieszczać. O ile musi być ona cofnięta? - 20 mm?

Powiem szczerze, że stanąłem na razie przy tym i chyba bez pomocy nie ruszę.

Tak mniej więcej miało by to wyglądać jak na obrazkach - co do wnętrza jeszcze będzie modyfikowane - chodzi mi bardziej o ideę przy tych drzwiach w skosie.

Z góry dzięki
« Ostatnia zmiana: 05 Kwietnia 2018, 21:31:41 czas Polski wysłana przez woody1 »

Offline woody1

Odp: Szafa w skosie
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Kwietnia 2018, 20:13:58 czas Polski »
Nikt nie jest w stanie poratowac jakimś zdjęciem... ?

Offline woody1

« Odpowiedź #2 dnia: 08 Kwietnia 2018, 06:51:25 czas Polski »
Zero odzewu. W takim razie metoda prób i błędów.

Offline morosoph

« Odpowiedź #3 dnia: 08 Kwietnia 2018, 14:47:13 czas Polski »
Kiedyś montowałem drzwi ze skosem, i prowadnicę zamontowałem równoległą montowaną do półki wysokości  ok. 2/3 wys, frontu na przystosowanym do tego celu profilu, a głębokość musisz rozkminić wg własnego typu prowadnic. Tzn dolny tor normalnie, a trzeba tylko przemyśleć głębokość półki do której montowany jest profil pod górną rolkę. Oczywiście tor górny na skosie też zamontowałem dla ciągłości estetycznej. Zabawa z docinaniem kątów przednia, ale efekt cieszy.

Offline woody1

« Odpowiedź #4 dnia: 10 Kwietnia 2018, 21:10:49 czas Polski »
Dzięki za odpowiedź. Zawsze coś rozjasnila.
Jeśli chodzi o półki nie chce stosować tych komandorkow plastikowych i zdecyduje się albo na konfirmaty albo na mimosrody rastex hafele wraz z kółkami.

Będę tam miał cztery półki ktorych szerokość będzie ok 95 cm. Utrzyma się to czy trzeba podpierać?