08 Maja 2026, 11:57:01 czas Polski

Autor Wątek: Sprzęt warsztatowy. Prośba o rady  (Przeczytany 2513 razy)

Offline SlickKriss94

Sprzęt warsztatowy. Prośba o rady
« dnia: 17 Maja 2017, 23:47:59 czas Polski »
Witam
Jak wspominałem podczas przywitania z wami drodzy forumowicze noszę się z zamiarem zorganizowania warsztaciku aby mc realizować swoje hobby jakim jest stolarstwo. Miejsca raczej dużo miał nie będę ale jakoś sobie poradzę. Dla chcącego nic trudnego.
Wątek zakładam abyście w miarę waszych chęci i możliwości pomogli mi wybrać odpowiedni sprzęt. Mam upatrzone kilka modeli maszyn i chciałbym abyście doradzili (to warto, albo nie warto) bo z tego typu maszyn nigdy nie korzystałem. Na codzień mam doczynienia z profesjonalnymi maszynami dużego kalibru jeżeli tak to mogę nazwać.
Na wyposażenie mojego warsztaciku mam odłożoną pewną kwotę pieniędzy i jak wiadomo nie chciał bym tego wydać na szmelc który będzie mnie później denerwował. Hobby to ma być przyjemność (tak do tego podchodzę)
Sprzęty, które sobie upatrzyłem to:

-Piła stołowa: Bosch GTS 10 XC. Początkowo byłem bliższy zakupowi Makity MLT100, ale im więcej opinii czytałem tym bardziej mi to        przechodziło. Sądzę że żałował zakupu nie będę.

~Piła taśmowa: Makita LB1200f. Piła ta ma mi służyć do wycinania różnych kształtów oraz rozcinania elementów.

~Piła ukosowa: AEG PS 305DG, Metabo KGS 254, MAKITA LS1016L. Przyznam że tutaj mam największy problem na co się zdecydować. Na pewno nie chciał bym maszyny z mniejszą tarcza jak 254, a z kolei nie wiem czy 305 jest mi aż potrzebna.

~Gwoździarka pneumatyczna: Makita AF505

~Wyrówniarko-grubościówka: tutaj akurat zdecydowałem się na odkupienie od kolegi DYMA-8.

~Wiertarka stołowa: Bosch PBD 40 lub DEDRA DED7708. Dla mnie osobiście za Boschem przemawia szczególnie płynna regulacja obrotów. Jestem dość wygodny xd

~Odkurzacz warsztatowy: tutaj nie wybrałem nic.

~Szlifierka oscylacyjna/mimośrodowa nic nie wybrałem jeszcze

Z pozostałych sprzętów typu wkrętarki, szlifierki taśmowe, wyrzynarki, kompresor mam w domu. Nie wiem co by się mogło jeszcze przydać.  Może macie jakieś sugestie co by się jeszcze przydało? Oczywiście poza typowymi dla stolarstwa narzędziami ręcznymi, ściskami itd.

Wiem że wątków tego typu jest sporo lecz podałem tutaj konkretne modele, które mnie interesują. Chciałbym abyście abyście doradzili co lepiej wybrać, lub konkretny model alternatywny dla wymienionych oraz tam gdzie nie mam jeszcze wybranego konkretnego sprzętu. Zaznaczę jedynie, że interesują mnie raczej sprzęty fabrycznie nowe.
Liczę na waszą pomoc i z góry za nią dziękuję. Ze swojej strony mogę obiecać, ze gdy wszystko już będzie w trakcie realizacji zrobię wątek w którym opiszę powstawanie mojego warsztatu, oraz wątek z moimi realizacjami.

Pozdrawiam

Offline L4

Odp: Sprzęt warsztatowy. Prośba o rady
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Maja 2017, 00:49:28 czas Polski »
Przyjrzyj się jeszcze DWE7491 jako pilarce, sporo osób tutaj ma i poleca. O ile nie sprowadzasz Boscha z UK to w podobnych pieniądzach powinno wyjść.

Offline jasiop

« Odpowiedź #2 dnia: 18 Maja 2017, 07:13:58 czas Polski »

~Wiertarka stołowa: Bosch PBD 40 lub DEDRA DED7708. Dla mnie osobiście za Boschem przemawia szczególnie płynna regulacja obrotów. Jestem dość wygodny xd
Weź może pod uwagę MacAllistera 700 W z Castoramy, koszt 750 zł
Zmiana obrotów paskami podobno wcale nie jest tak uciążliwa ...
« Ostatnia zmiana: 18 Maja 2017, 07:16:06 czas Polski wysłana przez jasiop »
Jasio P - Rzeszów

Offline look_as

« Odpowiedź #3 dnia: 18 Maja 2017, 11:41:31 czas Polski »
Mam ta wiertarkę i polecam. Za te pieniądze kawał dobrego sprzętu.

Offline SlickKriss94

« Odpowiedź #4 dnia: 19 Maja 2017, 00:01:23 czas Polski »
Powiem szczerze, że mam przemyślenia na temat ściągnięcia pilarki z GB bo na samym takim boschu jest różnica jakieś 600-700zł a to dla mnie jest sporo. Prawdę powiedziawszy można by i więcej sprzętu tam zakupić (np. ukośnicę). Zastanawia mnie tylko czym te pilarki się różnią względem naszych. Czy jest to tylko rodzaj wtyczki? Kupić przejściówkę i to wszystko? Cała reszta jest tak jak w tych dostępnych w Polsce?

Wiertarkę zobaczę co to za model, dziękuję za rekomendację. Nie mam doświadczenia a wiertarkami stołowymi, ale nie przekreślam też tradycyjnej konstrukcji.

Na  temat wymienionych sprzętów ktoś się jeszcze wypowie, czy podpowie szlifiereczkę/odkurzacz?

Pozdrawiam

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Maja 2017, 09:30:58 czas Polski »
Sprzet pomiedz PL a GB to jest roznica wtyczki i tyle,  mozesz uzywac przejsciowek, zamienic wtyczki na EU albo dac w warsztacie kilka gniazdek UK. Tajemnica poliszynela jest to, ze czesc naszych wtyczek  pasuje do gniazdek UK tylko nie masz uziemienia wtedy :)

Offline L4

« Odpowiedź #6 dnia: 19 Maja 2017, 16:48:02 czas Polski »
Oczywiście o ile się z UK ściągnie wersję 240V ;-)

Offline jasiop

« Odpowiedź #7 dnia: 20 Maja 2017, 09:26:28 czas Polski »
szlifierka ? np:
1 tania GRAPHITE 59G347 stopa 125 + 150 cena ok 200 zł
2 SXE 3125 METABO 380 zł
3 Bosch GEX 125-1 490 zł
Jasio P - Rzeszów

Offline SlickKriss94

« Odpowiedź #8 dnia: 20 Maja 2017, 11:21:42 czas Polski »
Na tej stronie co znalazłem pilarkę boscha w specyfikacji jest podane napięcie 230V i wychodzi ok 600zł taniej niz w przypadku zakupu w Polsce. W sumie podobnie jest z innymi narzędziami. Jeżeli zamówił bym jednocześnie kilka narzędzi może grozić jakaś kontrola paczek lu coś tego typu? czy można bez problemu coś robić?

Na odkurzacz i szlifierkę mam budżet do 1000zł.
Dziękuję za dotychczasowe wpisy i liczę na kolejne

Pozdrawiam

Offline L4

« Odpowiedź #9 dnia: 20 Maja 2017, 17:52:56 czas Polski »
Koledzy tutaj te Bosche kupowali za około 500 GBP + kp (80 około). Jak masz znajomych na miejscu to jakimś pseudo kurierem pewnie byś jeszcze urwał parę groszy na przesyłce.
Oczywiście można też zakupić na f-vat, 19% taniej, tylko trzeba papierki wcześniej do sklepów wysłać.

Żadnych dodatkowych niespodzianek kosztowych na granicy nie ma, chyba, że od razu byś jakiegoś busa RHD sprowadzał :-).

Offline SlickKriss94

« Odpowiedź #10 dnia: 22 Maja 2017, 10:15:50 czas Polski »
Nic nikt się więcej nie wypowie?