19 Maja 2026, 12:11:32 czas Polski

Autor Wątek: Odnowa śrubokrętu.  (Przeczytany 2994 razy)

Offline Morświn

Odnowa śrubokrętu.
« dnia: 25 Stycznia 2014, 01:13:44 czas Polski »
Witam.
Temat może dość śmieszny i błahy ale uznałem że dodam ;).
Jak robiłem porządek znalazłem stary śrubokręt który już miałem wyrzucić na złom ale zobaczyłem w nim dwa mosiężne pierścienie i pomyślałem żeby je zostawić a resztę do śmieci.Plany się zmieniły jak dowiedziałem się że używał go jeszcze mój pradziadek,dziadek i na końcu ojciec,uznałem że głupio tak pozbyć się czegoś z jakąś historią i postanowiłem go odnowić.Dobra koniec smęcenia opis :P.
Na początku go rozebrałem na części pierwsze (sam się rozpadł). Pręt był już dość zniszczony powyginany i w ogóle masakra,naprostowałem go jak mogłem koniec ukryty w rączce zeszlifowałem bo był strasznie pordzewiały i pogięty.Część roboczą wyszlifowałem w miarę możliwości równo na szlifierce stołowej i wkręciłem w uchwyt.Na tokarce po kolei: pilnik,papier od 60 do 220 i polerka pastą zieloną.Rączka wytoczona z jawora zabejcowana palisandrem(chyba już nie pamiętam) i trzy warstwy bezbarwnego.Przypalenia zrobione drutem miedzianym.Na końcu i początku są pierścienie mosiężne które szlifowałem i polerowałem już po nabiciu.Dodam że otwór wierciłem 7mm czyli wchodziło na wcisk a do tego trochę szpachli aby się mocno trzymało.Od oryginału różni go parę szczegółów między innymi to że na pręcie nie ma takiej rurki z tworzywa,przypalenia są zamiast zwykłych rowków i pręt jest bardziej wysunięty (w oryginale koniec pręta wystawał na wylot przez rączkę.Tak mi się wydaję że to taka prymitywna wersja śrubokręta dla elektryka?Drewno izolator rurka z tworzywa?Co o tym myślicie?Ogólnie wydaje mi się że wyszło w miarę dobrze mam nadzieję że posłuży jeszcze "trochę". Przepraszam z góry za kiepskie zdjęcia z realizacji ale nie zorientowałem się że mam złe ustawienia w aparacie :-[. Zdjęcia te słabe dodam aby tylko zobrazować mniej więcej o co chodzi.

Ps.Jak obiecałem miałem zrobić jakiś filmik ale popsułem statyw :-[ więc na razie nic nie dodam.

Offline Karol Kolanowski - KK Make

• Sr. Member
  • Ocena +11/-4
  • Keep on keeping on!
  • View Gallery
    • Moja strona na YouTube
Odp: Odnowa śrubokrętu.
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Stycznia 2014, 01:26:32 czas Polski »
Super, dałeś mi do myślenia aby odwiedzić babcię i poszukać jakich starych narzędzi po dziadku. Może też uda mi się je odnowić.

Pozdrawiam
ugfu

Lepiej coś zrobić a potem żałować, niż żałować, że się czegoś nie zrobiło!

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Stycznia 2014, 01:40:35 czas Polski »
używał go jeszcze mój pradziadek,dziadek i na końcu ojciec,uznałem że głupio tak pozbyć się czegoś z jakąś historią i postanowiłem go odnowić.
Pochwała dla Ciebie za szanowanie pamiątek. Tak odnowione narzędzie może przetrwać i służyć kolejne kilkadziesiąt lat.

Offline Arek

« Odpowiedź #3 dnia: 25 Stycznia 2014, 07:21:53 czas Polski »
Piękna robota,ja też bym nie wyrzucił żadnego starego narzędzia i to jeszcze po pradziadku.

Offline Grześ_

• Full Member
  • Ocena +6/-0
  • Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Stycznia 2014, 11:52:29 czas Polski »
Wygląda jak ze sklepu, jest nieźle :)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Stycznia 2014, 20:49:59 czas Polski »
Piękna renowacja.

Offline Dreluks

« Odpowiedź #6 dnia: 25 Stycznia 2014, 23:26:32 czas Polski »
Witam,

Renowacja rzeczywiście w bardzo dobrym stylu wykonana
---------------------------------------

pozdrawiam,
Łukasz - Dreluks

Offline Jakub

« Odpowiedź #7 dnia: 25 Stycznia 2014, 23:55:50 czas Polski »
Dzięki Tobie ów ,,narzędź " zyskał kolejne życie  ;)
Pozdrawiam Jakub.

Offline krystian27

« Odpowiedź #8 dnia: 28 Stycznia 2014, 13:30:50 czas Polski »
super robota

Offline Morświn

« Odpowiedź #9 dnia: 29 Stycznia 2014, 02:33:15 czas Polski »
Dzięki Panowie,już go przetestowałem i działa dobrze :D.

,,narzędź "
Wolę określenie narządź :P

Pozdrawiam