Witam
od pewnego czasu jestem użytkownikiem wiertarki stołowej Bosch PBD 40. Jest to urządzenie półstacjonarne z zielonej serii. Nie będę wchodził w szczegóły danych technicznych, bo to każdy może sobie znaleźć np. tu:
http://www.bosch-do-it.com/pl/pl/majsterkowicze/narz%C4%99dzia/pbd-40-3165140569187-199903.jspAle kilka uwag ode mnie jakie nasuwają się po kilku dniach pracy:
1. Wiertarka ze względu na swoją masę jest bardzo mobilna. Bez problemu można ją przemieszczać po warsztacie. Ja mam małe pomieszczeni, dlatego jest to dla mnie ważna cecha. Jednocześnie konstrukcja jest bardzo stabilna i nie zauważyłem żadnych kłopotów ze stabilnością, wibracjami czy innymi tego typu rzeczami. Płyta podstawy posiada otwory do przymocowania do blatu i zamierzam to zrobić w przyszłości. Obecnie stoi w miejscu tymczasowym nieprzymocowana, ale jak wspomniałem nie stanowi to problemu - nie przesuwa się w czasie pracy. Całość jest też dosyć kompaktowa - mieści się na stole w odległości 40cm od ściany, czyli kolejny plus w moim małym warsztacie.
2. Elektroniczna kontrola silnika - fajny bajer. Po pierwsze elektronika dba o utrzymanie stałej prędkości obrotowej w czasie wiercenia. Sprawdziłem w kilku materiałach i z różnymi rozmiarami wierteł - działa świetnie! Po drugie są dwa biegi wybierane mechanicznie i na każdym z tych biegów można sobie elektronicznie pokrętłem wybierać prędkość. 1.bieg to 200-850 rpm, a 2.bieg to 590-2480rpm.
3. Wiertarka jest wyposażona w laserowy wskaźnik miejsca wiercenia - to jest naprawdę fajny dodatek. Bardzo szybko i dokładnie można znaleźć właściwą pozycję materiału bez opuszczania wiertła.
4. Elektroniczny wyświetlacz pokazuje na bieżąco głębokość wiercenia. Można sobie wyzerować w odpowiedniej pozycji (po zetknięciu z materiałem) i wiercić lub ustawić zderzak na odpowiednią głębokość. Odczyt prędkości z wyświetlacza ma oczywiście sens jedynie w trakcie wybierania odpowiednich parametrów obróbki.
5. Zacisk mimośrodowy fajnie trzyma materiał podczas wiercenia. Jednak będąca na wyposażeniu przykładnica sprawdza się dobrze jedynie przy wierceniu w małych elementach. W przypadku większych (wyższych) będę musiał sobie coś dorobić. Tak naprawdę to ta przykładnica jest jedynym minusem jaki znalazłem do tej pory. Rowki w podstawie pasują ponoć do standardowych imadeł Boscha, ale z powodu braku takowych nie mam możliwości potwierdzenia

6. System wymiany wierteł opisywany przez Boscha jako "beznarzędiowy" - fajne, wygodne i szybkie
7. Kolejną cechą, która była dla mnie interesująca to skok wiertła - 90mm to więcej niż oferuje większość wiertarek kolumnowych na rynku. Sprawdziłem, przydatne w pewnych przypadkach
Generalnie jak na chwilę obecną jestem zadowolony z zakupu i polecam.
W załączeniu kilka zdjęć: