16 Czerwca 2026, 23:48:20 czas Polski

Autor Wątek: Najlepszy frez do wycinania kształtów w oparciu o szablon  (Przeczytany 11401 razy)

Offline krzyś48

Odp: Najlepszy frez do wycinania kształtów w oparciu o szablon
« Odpowiedź #15 dnia: 15 Sierpnia 2014, 21:42:24 czas Polski »
Kurcze zmyliło mnie to AMIGO z małym  rg  :P

Offline Szymon

« Odpowiedź #16 dnia: 16 Sierpnia 2014, 18:44:22 czas Polski »
Odejdę trochę od głównego wątku stołu :). Dzisiaj robiłem próby cięcia wyrzynarką krokwi i niestety nigdy cięcie nie było prostopadłe. Nie było tragedii, na oko odchyłka od pionu jakieś 4-5 stopni. Nie popędzałem maszyny i starałem się trzymać odpowiedni tor. Może ta moja wyrzynarka jest wadliwa, lub co bardziej prawdopodobne moja technika jest niewłaściwa.
W ramach eksperymentu kupie frez spiralny i zobaczę jak ona będzie się sprawował. Bo dzisiejszych próbach (bawiłem się także frezarką) wydaje mi się, że alternatywą może być odpowiednio gruby i długi frez wiercący. Jeśli jednak te dwa warianty się nie sprawdzą zostaje wyrzynarka i dopracowanie ręczne płaszczyzny. Jedno co mnie martwi to fakt, że jak dzisiaj robiłem próby cięcia, dolna krawędź w stosunku do górnej była na minusie, a nie, co jest pożądane, na plusie (chodzi o kierunek pochyłości).
A czy ktoś może się wypowiedzieć na temat frezarki festoola jak i mafella. Czy te maszyny zapewniają większą pewność cięcia. I czy są warte swojej ceny. Mam nadzieję, że to nie problem, że to pytanie padło w dziale frezarki, tak z całości dywagacji wyszło, jeśli jednak to problem to proszę je zignorować.
Szymon
If you have no critics you'll likely have no success - X

kozio

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 16 Sierpnia 2014, 20:36:10 czas Polski »

mily68

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 16 Sierpnia 2014, 23:43:19 czas Polski »
Szymon - moim zdaniem czy Festool czy inna, porządna firma na pewno zapewni właściwą jakość frezowania (w połączeniu z dobrym frezem oczywiście).
Ja mam dwie Festool'ki (małą i średnią) i nie narzekam. Może pomyśl o jakiejś taśmówce?

kozio

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 17 Sierpnia 2014, 10:41:59 czas Polski »
Taśmówka będzie do tej roboty chyba najlepszym rozwiązaniem.
To świetna rada, idź za białym królikiem...

Offline Szymon

« Odpowiedź #20 dnia: 18 Sierpnia 2014, 21:40:29 czas Polski »
Niestety nie mam taśmówki, trzeba radzić sobie tym sprzętem, który się posiada. Jakoś to będzie.
Swoja drogą nie widzę jak prawie 5 metrową belką 18x6 cm operować na pile taśmowej, wydaje mi się to trudne. Ale może jest możliwe.

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #21 dnia: 18 Sierpnia 2014, 21:43:53 czas Polski »
Jest możliwe ale tak jak napisałeś trudne żeby nie rzec bardzo trudne :(

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #22 dnia: 18 Sierpnia 2014, 21:58:14 czas Polski »
Jest łatwiej jeśli, nie operuje się 5 - cio metrową belką. a...... piłą taśmową. :)
Tak jak tu:  SN33 Articulated Mobile Bandsaw | Scott+Sargeant Woodworking Machinery| scosarg.com

Ciągle mam zamiar swoją piłę 10" dostosować do takiej pracy

Offline krzyś48

« Odpowiedź #23 dnia: 18 Sierpnia 2014, 23:09:34 czas Polski »

Swoja drogą nie widzę jak prawie 5 metrową belką 18x6 cm operować na pile taśmowej

A taką przystawką do wyrzynarki jaką skonstruował Kozio tylko z dłuższym brzeszczotem do drewna no i trochę masywniejszą ,może lepiej było by  operować  ???
Amigorg nie widziałem tego filmu-pomysł przedni, i widzę że nie długo zrealizujesz ten projekt :)  będę kibicował  ;)   dla ciebie nie ma trudnych wyzwań :)
« Ostatnia zmiana: 18 Sierpnia 2014, 23:16:24 czas Polski wysłana przez krzyś48 »

Offline Szymon

« Odpowiedź #24 dnia: 23 Sierpnia 2014, 08:22:44 czas Polski »
Odnośnie frezu, wczoraj przetestowałem frez spiralny, średnica 12 mm (pozytywny i negatywny), długość 90 mm. Wydaje się, że nie będę musiał się męczyć wyrzynarką. Tnie szybko i gładko. Frezarka, pierścień do kopiowania i szablon i powinno się udać.
Jeśli chodzi o tą ruchomą piłę bardzo fajna sprawa, jednak nie mam takiej:(.

Offline studio tata

« Odpowiedź #25 dnia: 18 Września 2014, 09:37:45 czas Polski »
Szymonie jak poszlo wycianie krokwii , jakie j firmy frezow spiralnych uzyles ?