18 Maja 2026, 18:06:47 czas Polski

Autor Wątek: prowadnice liniowe z alu  (Przeczytany 1172 razy)

Offline grzegorz.mar

prowadnice liniowe z alu
« dnia: 31 Lipca 2017, 19:09:49 czas Polski »
Muszę przerobić moje szuflady pod schodami z kółek na prowadnice. Dzieci nie są wstanie ich zamykać i obijają o pozostałe.  Najcięższa waży około 70kg. Wymyśliłem coś takiego jak na rysunku. Prowadnica będzie o długości około 1300mm, i będzie mieć 30 kulek fi 10mm.  W płaskowniku postaram się wyfrezować delikatne prowadzenie (bieżnię łożyskową), wewnętrzny [ pełnić będzie coś na wzór koszyka łożyskowego. Zewnętrzny [ przymocowany będzie do szyflady. Jeśli macie jakieś ulepszenia to dawajcie bo chcę zamawiać profile. Wiadomo każda szuflada będzie na 2 prowadnicach

krzysiek

• Gość
Odp: prowadnice liniowe z alu
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Lipca 2017, 20:58:11 czas Polski »
A co mają wspólnego prowadnice z aluminium do narzędzi ręcznych ? Sprawdziłeś dobrze w jakim dziale zacząłeś swój wątek ?
Ręce opadają , naprawdę  :o

Offline grzegorz.mar

« Odpowiedź #2 dnia: 31 Lipca 2017, 21:25:13 czas Polski »
a w jakim go napisać

Offline grzegorz.mar

« Odpowiedź #3 dnia: 31 Lipca 2017, 21:27:19 czas Polski »
elektronarzędzia, warszat, napisałem w inne, nieznalazłem odpowiedniego wątku dla tego tematu

Offline Henry

« Odpowiedź #4 dnia: 31 Lipca 2017, 21:38:40 czas Polski »
70kg i aluminiowe prowadnice na stalowych kulkach?  :o
To już lepiej rozbebesz jakieś łożysko z wałkami albo pokombinuj z łożyskiem liniowym np. KB 1232

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Lipca 2017, 23:02:30 czas Polski »
Hyde Park DomiDrewno - to jest dział gdzie można umieścić wątek ,który nie można przypisać tematycznie do pozostałych działów.