31 Maja 2026, 08:01:07 czas Polski

Autor Wątek: Ukośnica DeWalt D27112 czy warto?  (Przeczytany 2213 razy)

Offline Mrsiwy1212

Ukośnica DeWalt D27112 czy warto?
« dnia: 21 Czerwca 2017, 21:00:25 czas Polski »
Witam serdecznie.
Potrzebuje pomocy szukam dużej ukośnicy i w tych poszukiwaniach natrafiłem na D27112 od DeWalta, ukośnica wydaję się praktyczna i dość mobilna (masa 23kg) ale ciężko znaleźć mi opinie na temat precyzji cięcia, znalazłem tylko że jest dość głośna i słabo odprowadza pył nawet z odciągiem.

Narzędzia Dewalt na ogół są trwałe ale czy coś więcej?

Ukośnicy potrzebuję w sumie mogę powiedzieć że do pracy czasem robię konstrukcje drewniane pod płyty KG i podłogi ze sklejki, ale tam wystarczyła by mi jakaś z Metabo za 1800zł więc bardziej jest to prywatny kaprys do warsztatu bo co to za warsztat bez ukośnicy.

Patrzyłem jeszcze na Bosch GCM 12 GDL. Podoba mi się chociaż jest duży i dość ciężki to jeszcze go nie skreśliłem.
Czekam na opinie na temat Dewalta i może znacie jeszcze jakieś ukośnice 305mm z posuwem które możecie polecić (raczej unikam Makity).

przemek77

• Gość
Odp: Ukośnica DeWalt D27112 czy warto?
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Czerwca 2017, 21:07:46 czas Polski »
Jestem z kolei posiadaczem Makity Ls 1216 i jestem z niej zadowolony , jeśli chodzi o precyzję cięcia . Do mankamentów należy na pewno odprowadzanie pyłu ( bolączka każdej dużej ukośnycy ) i  duży ciężar . Jeśli ma pracować w warsztacie to ok , jeśli ma być używana jako mobilny sprzęt , to robi się problem .Razem ze stołem waży ładnych kilka kilo i sam w pojedynkę mam duży problem ,żeby zapakować ją na auto . Jeśli nie masz potrzeby cięcia elementów o wysokości 160mm wzwyż , to weź pod uwagę coś mniejszego , bardziej poręcznego .

Offline Mrsiwy1212

« Odpowiedź #2 dnia: 21 Czerwca 2017, 22:24:21 czas Polski »
Brałem pod uwagę mniejsze piły ale nigdy nie wiadomo do czego w przyszłości będzie potrzebna a chyba wole sobie pluć w brodę że muszę trochę więcej dźwigać niż że brakuje mi tych paru cm. 
Jeszcze takie pytanie nie brakuje Ci czasem mocy przy tej Makicie? Bo widzę że jest taka jak w Dewalcie czyli użytkowa będzie około 1200

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Czerwca 2017, 22:57:17 czas Polski »
Nie miałem problemu z brakiem mocy . Może dlatego ,że używam dobrych , a przede wszystkim ostrych tarcz . No i przede wszystkim trzeba się nauczyć pracy na tym sprzęcie . Nic na siłę , a zachowa się kąty i da radę pociąć większość materiałów  :)

Offline Mrsiwy1212

« Odpowiedź #4 dnia: 26 Czerwca 2017, 18:33:42 czas Polski »
Dzięki za pomoc, wybór padł jednak na ukośnice Bosch gcm 12 gdl, jest ciekawa i znalazłem o niej wiele świetnych opinii.
Będzie to mój pierwszy w sprzęt z tej firmy więc mam nadzieje że się nie zawiodę.

Offline kurikan

« Odpowiedź #5 dnia: 10 Sierpnia 2017, 21:03:46 czas Polski »
 Hej
 A jakie ukośnice miałeś wcześniej ...? i jak długo? Pytam bo też rozważam kupno nowej ukośnicy ...
Czy ma ktoś może DeWalt DWS 780 ? Słyszałem że mocno rozrzuca trocinę ... To prawda ?