Witam
Padła mi mów stary odciąg i na jego miejsce kupiłem nowy CORMAK FM300
Postaram się opisać wrażenia po zakupie i pierwszym uruchomieniu.
Odciąg zapakowany w karton, w środku wszystko zabezpieczone, dość starannie, w folie i styropian.
Materiały z jakiego został wykonany odciąg to elementy z blachy malowanej farbą o strukturze ”baranka” i kilka elementów z plastiku.
Plastikowe elementy to: trójnik na wlocie 2x100mm, 1x125mm, przejście z wentylatora w rurę odprowadzającą trociny do worka, zmiana kształtu z prostokątnego 120x160mm, na wentylatorze na okrągły do rury 125mm.
Elementy z blachy:
Podstawa 560x840mm, wzmocniona dwoma kątownikami wspawanymi pod spodem, po długości.
Cylinder, do którego mocuję się worki, blacha o grubości 0,6mm, delikatna. Przymocowana jest do podstawy trzema rurkami przykręcanymi śrubami M8. Wszystkie śruby w klasie 4.8.
Obudowa wentylatora, skręcona z silnikiem, sprawia wrażenie solidnej. Wentylator metalowy z nitowanymi łopatkami.
Silnik 3 fazowy, 1,5KW. Przewód zasilający długości ok 1m, 4x1mm2.
Worki płócienne, gęsto utkane
Całość jeździ na czterech 60mm, gumowanych i skrętnych kołach.
Po złożeniu, wszystko pasowało idealnie, całość działa jak powinno, zaskakująco cicho (spodziewałem się większego hałasu), bez żadnych wibracji. Był też błąd montażu pokrywy wirnika, uszczelka była źle założona (zdjęcie).
Wrażeń z pracy nie opisze teraz bo jeszcze nie miałem okazji długo popracować. Pierwsze wrażenie pozytywne.
Jedyna rzecz jaką będę musiał zmienić to sposób włączania. Włącznik jest obok silnika co skutkuje bieganiem do odciągu aby go włączyć i wyłączyć.
Kilka zdjęć: