12 Maja 2026, 17:52:21 czas Polski

Autor Wątek: Piła taśmowa  (Przeczytany 4355 razy)

Offline drhambone

Piła taśmowa
« dnia: 01 Czerwca 2017, 11:33:34 czas Polski »
Cześć

Postanowiłem, że pierwszą maszyną jaka zagości w moim warsztacie stolarskim będzie piła taśmowa. Żaden pobliski tartak nie chce przetrzeć mojego drewna (mam sporo kłód akacji, jesionu i drewna owocowego z czyszczenia działki przed budową) i będę to musiał robić sam. Wymyśliłem konstrukcję wózka, którym będę przepuszczał kłody drewna przez taśmówkę i tak powstaną moje deseczki i kantówki :)

Wymagania to oczywiście jak największe wymiary przecinanego elementu, Niestety wraz z tymi wymiarami cena maszyny wzrasta - mam wrażenie że wykładniczo.
Postawię też raczej na nową maszynę, używki to albo jakieś zabytki za 2k w wątpliwym stanie, które wiszą miesiącami na portalach aukcyjnych, albo perełki które znikają w kilka godzin żeby potem pojawić się w dużo wyższych cenach.

I tak z wielogodzinnych poszukiwań w internecie wybrałem dwa typy:

1. Holzmann HBS 400 : http://holzmann.pl/produkty/item/601/Pila-tasmowa-HBS-400
2. DeWalt DW876 : http://www.dewalt.pl/powertools/productdetails/catno/DW876/

Za Holzmannem przemawia większy silnik,  spora masa (prawie 3x wieksza niż DeWalt) i ciut większe wymiary obróbki. Za DeWaltem, no cóż, to nie jest typowy chińczyk.

Czy ktoś coś miał może wspólnego z tymi piłami? Ktoś może coś o nich napisać (złego lub dobrego)?

Każda opinia będzie dla mnie przydatna.

Z góry dzięki

Pozdrawiam
Tomek

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Jesli wyglada na proste, to jest proste!
  • View Gallery
Odp: Piła taśmowa
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Czerwca 2017, 22:25:12 czas Polski »
Przy pilarkach tasmowych istotne jest kilka kwestii (moim zdaniem):
 - wysokosc i szerokosc ciecia
 - moc silnika dopasowana do powyzszego, tak zeby nie stawal pod obciazeniem, przy rozcinaniu wiekszych elementow
 - waga: wplywa na stabilnosc maszyny
 - mozliwosci regulacji - kol, prowadnic, blatu
 - latwosc wymiany tasmy
 - rozmiar (dlugosc) tasmy - zeby nie bylo problemu z jej dostepnoscia

Faktycznie nie jest proste dokonanie wyboru, zwlaszcza jesli to ma byc pierwsza tego typu maszyna. Przy zastosowaniach amatorskich (a takie mam wrazenie w tym przypadku beda), sadze ze obie zaproponowane beda wystarczajace. Wybierz te, ktora ma wg Ciebie wiecej zalet niz wad :)

Offline drhambone

« Odpowiedź #2 dnia: 05 Września 2017, 17:17:14 czas Polski »
Cześć

Zakup piły oczywiście odsunął się w czasie, dziesiątki przeglądanych stron, setki czytanych opinii i wyłowiłem jeszcze jedną sztukę, z linku poniżej:

http://pl.feldershop.com/pl/Ci-cie/Maszyny/Number-1-MBS-350.html

Cena jak na wysokość cięcia 235mm jest bardzo interesująca, z tym że jest to również piła produkowana Chinach.
Pomimo wszystko jakoś rozum podpowiada, że skoro sprzedaje to Felder, to nie powinien być problemem ew. serwis czy dostęp do częsci zamiennych.

Miał ktoś z Was styczność z tą piłą? Jakakolwiek informacja będzie dla mnie cenna.

Pozdrawiam
Tomek

Offline Maciek61

« Odpowiedź #3 dnia: 05 Września 2017, 17:22:49 czas Polski »
Może inni się wypowiedzą i skorygują moją wypowiedz , ale piły które prezentujesz nie są do przecierania kłód (a o tym piszesz w pierwszym poście) . Jak na nich operować np balem o 3 metrach długości  ?

Offline drhambone

« Odpowiedź #4 dnia: 05 Września 2017, 17:42:35 czas Polski »
Wiesz, nie będzie to seryjna produkcja mebli drewnianych. Kłody - tutaj też może trochę przesadziłem, źle się wyraziłem. Chodzi tu o wymiary powiedzmy 20-30cm średnicy, długości do 2m. Nie mam też zaimaru tego opierać na stole piły, raczej mam pomysł na dodatkową konstrukcję z profili stalowych. Piła oczywiście większość czasu będzie pracowała jako piła taśmowa. Jak każdy amator z uwagi na brak nieograniczonych funduszy, próbuję znależć złoty środek.

Pozdrawiam

kozio

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Września 2017, 19:57:16 czas Polski »
Mam Hbs 300j i powiem szczerze że to dość delikatna konstrukcja.

Offline Arek15

« Odpowiedź #6 dnia: 05 Września 2017, 20:33:51 czas Polski »
jak drewna nie duzo to bym kombinowal raczej w strone dobra pila lancuchowa i prowadnice do niej-bedziesz mial 2w1 np cos takiego https://www.youtube.com/watch?v=ha6HWdwN9JY. pila wykarczujesz dzialke, pozniej uzyjesz jako traka. pamiectac nalezy ze do ciecia wzdluz pila lancuchowa inaczej lancuch ostrzymy-na 10 stopni ma byc