11 Czerwca 2026, 00:18:54 czas Polski

Autor Wątek: Preparat, który umożliwi przyklejenie okleiny do ościeżnicy  (Przeczytany 2325 razy)

Offline panbroda

Preparat, który umożliwi przyklejenie okleiny do ościeżnicy
« dnia: 25 Października 2017, 18:42:58 czas Polski »
Chciałbym zakleić okleiną oskubane u dołu ościeżnice (dołączam zdjęcie). Okleina nie przyklei się do podstawy tej ościeżnicy. Zwracam więc się z pytaniem jakiego preparatu powinienem użyć do oskubanej części ościeżnicy żeby okleina się przykleiła. Czy może konieczne jest lakierowanie? Chciałbym aby nałożenie preparatu było możliwie jak najłatwiesze i nie powodowało grudek, zacieków czy nierównych powierzchni.

Offline Lopi1

Odp: Preparat, który umożliwi przyklejenie okleiny do ościeżnicy
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Października 2017, 21:24:22 czas Polski »
Powinieneś sie przedstawić w odpowiednim dziale. Potem na pewno ktos coś ci doradzi. Pozdrawiam.

Offline panbroda

« Odpowiedź #2 dnia: 26 Października 2017, 13:17:55 czas Polski »
już nadrobiłem te zaległości rano ;)

Offline krit 6

« Odpowiedź #3 dnia: 26 Października 2017, 20:09:10 czas Polski »
A z czego drogi kolego jest ta ościeżnica, bo ze zdjęcia nie widać, zdaje się że jest pomalowana, ale oczy już nie te i nie widzę.  Tyle razy mówiłem, rybki w akwarium, a tu lwy, tygrysy po domach trzymają albo bobry. Na początek zastanowiłbym się nad wyrównaniem ubytków, a następnie pomalował bym (jeśli to malowane) lub okleił. Ubytki te zaszpachlował bym jeśli to jakieś tworzywo sztuczne szpachlą a później klocek z papierem ściernym , szlifowanie i malowanie lakierem.

Offline panbroda

« Odpowiedź #4 dnia: 28 Października 2017, 09:00:54 czas Polski »
A z czego drogi kolego jest ta ościeżnica

Ze strony producenta "W produkcji stosujemy kleje termo-topliwe. Okleina jest powierzchniowo lakierowana".

W moim przypadku ta okleina jest częściowo zdarta. Chcę na całej powierzchni (zdartej i nie) nakleić nową okleinę żeby uniknąć wymianę całej ościeżnicy. Do obdartej części okleina się nie przyklei więc trzeba czymś pokryć tą powierzchnię. Stąd moje pytanie, czym to najlepiej zrobić.

Offline krit 6

« Odpowiedź #5 dnia: 28 Października 2017, 11:34:24 czas Polski »
Reasumując: futryna wykonana z tworzywa sztucznego drewnopodobnego oklejona tworzywem lub tapetą przy pomocy kleju termo topliwego i całość polakierowana ?  Oklejał będziesz fornirem, czy jakąś tapetą ? Są też takie okleiny sztuczne z klejem termicznym aktywowanym przy pomocy żelazka, ale ich w tym wypadku nie poleca. A to ze względu na fakt użycia przez producenta takiej okleiny  i pomalowaniu jej lakierem. Myślę, że użycie szpachli samochodowej  będzie wystarczające, potem papier wodny 500, następnie 1000. Jak wyszlifujesz do gładkości to na to możesz kleić okleinę lub całość polakierować na dowolny interesujący Cię kolor.  Ja bym  tak zrobił, ale być może inni koledzy z forum mają inne, lepsze sposoby?

Offline krit 6

« Odpowiedź #7 dnia: 28 Października 2017, 19:58:39 czas Polski »
Czyli zwykła folia samoprzylepna, pamiętaj aby całą oklejaną powierzchnię odtłuścić i nie dotykać jej przed oklejeniem. Odtłuścić można alkoholem, czy płynem do mycia okien na bazie alkoholu. Należało by się też zaopatrzyć w nożyk do tapet i packi do przyklejania tapet a także w opalarkę lub mocną suszarkę do włosów, gdyż w niektórych miejscach (wklęsłe i wypukłe narożniki ) trzeba sobie pomóc gorącym powietrzem.