25 Kwietnia 2026, 00:26:39 czas Polski

Autor Wątek: Piła do pilarki stołowej.  (Przeczytany 3021 razy)

Offline Stasiek

Piła do pilarki stołowej.
« dnia: 14 Listopada 2017, 17:10:05 czas Polski »
Cześć, jaką piłe do cięcia wzdłużnego zakupić?
Posiadam dwe7491 ze standardową piłą. Chciałbym zmienić ja oraz poprawić jakość cięcia wzdłużnego.
Ktoś ma jakieś propozycje? Pozdrawiam

daka

• Gość
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2017, 17:13:27 czas Polski wysłana przez daka »

Offline Stasiek

Odp: Piła do pilarki stołowej.
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Listopada 2017, 17:43:11 czas Polski »
24z?

daka

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Listopada 2017, 17:49:02 czas Polski »
do wzdłużnego im mniej tym lepiej :D

Offline donzoch

« Odpowiedź #4 dnia: 16 Listopada 2017, 21:28:45 czas Polski »
Podłącze się pod wątek. Również mam dwe7491, kupiłem sobie tarczę do cięcia poprzecznego i szykuję się do zakupu tarczy do cięcia wzdłużnego.
I tu włączył mi się problemator. Standardowa tarcza dwe ma grubość korpusu 2.2 mm, natomiast te CMT (a tej firmy chcę kupić) karpus to 1,6 - 1,8. Czy przy zakupie takiej tarczy - i teraz sorry ale jestem laikiem - muszę kupić jakieś podkładki, żeby zniwelować różnicę w grubości korpusu, czy zmienić ? "ten element" (przy okazji jak to się nazywa - klin ...) dociskający tarczę tnącą.

daka

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Listopada 2017, 21:39:08 czas Polski »
nie nic nie musisz zasada jest taka klin nie może być grubszy lub równy grubości zęba  tarczy więc zmierz szerokość klina i nie sugeruj się szerokością tarczy tylko szerokością zęba,
Klin to jest ten ząb za tarczą a podkładek przy tak małej różnicy się nie stosuje. ale najważniejszy jest warunek j/w

Offline donzoch

« Odpowiedź #6 dnia: 16 Listopada 2017, 22:07:03 czas Polski »
Dzięki, że potraktowałeś mnie poważnie ..., ale nadal jeśli możesz mi pomóc

Rozumiem już sprawę z klinem ... ale grubość korpusu piły i nie wiem czy dobrze tłumacze: tarcze mocujemy w dwóch "krążkach" jeden jest płaski, z drugiego wystaje pierścień o średnicy 30 mm i grubości 2,3 mm i tu ten problem, co jeżeli tarcza będzie miała 1,8 mm ..
« Ostatnia zmiana: 16 Listopada 2017, 22:09:30 czas Polski wysłana przez donzoch »

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Listopada 2017, 23:19:22 czas Polski »
Pokaż foto tych krążków. Ten "pierścień" 30mm wchodzi w otwór mocujący piły?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Listopada 2017, 23:45:22 czas Polski »
donzoch  Tarcza piły musi być ściśnięta z obu stron przez dociski (duże podkładki) .Zaś na osi zakłada się wkładki (cienkie podkladki ) odpowiadające średnicy  - wewnętrznie  osi ,zaś  zewnętrznie otworowi blatu piły , grubość ich nie powinna być większa od grubości blatu piły.

Offline donzoch

« Odpowiedź #9 dnia: 21 Listopada 2017, 16:53:52 czas Polski »
Witam sorry za przerwę ...
obraz przedstawia tarczę piły i chodzi o to że "te duże podkładki", które ją ściskają jedna z nich posiada pierścień o grubości 2,3 mm i średnicy otwór wewnętrzny 16 mm a zewnętrzny 30 mm. Pytanie jeżeli kupię tarczę o grubości mniejszej niż 2,3 mm a ta z CMT ma 1,8 to czy muszę dokupić jakieś podkładki żeby zniwelować te 0,5 mm luzu. Biorąc to na prosty rozum tarcza będzie falować ...

daka

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Listopada 2017, 19:04:32 czas Polski »
a gdzie jest druga podkładka zaciskowa? skoro to kolo nakrętki to jest tuleja na otwór tarczy??

Offline Jureq

« Odpowiedź #11 dnia: 21 Listopada 2017, 20:26:26 czas Polski »
to jest tylko podkładka dociskowa :)
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem ...  ale łatwo się uczę i kiedyś coś ładnego z drewna zmajstruję

Offline Jureq

« Odpowiedź #12 dnia: 21 Listopada 2017, 20:33:38 czas Polski »
a na trzpieniu powinno być wgłębienie a nie tulejka

Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem ...  ale łatwo się uczę i kiedyś coś ładnego z drewna zmajstruję

daka

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Listopada 2017, 21:05:25 czas Polski »
no to przecież ta podkładka dociśnie spokojnie tarcze o 0,5 mm cieńszą
a jeśli nie bo np zabraknie gwintu to pod nakrętkę właśnie taką podkładkę i po problemie

Offline donzoch

« Odpowiedź #14 dnia: 21 Listopada 2017, 21:53:49 czas Polski »
Nie zwróciłem uwagi, że po drugiej stronie jest wgłębienie, a jak mówiłem włączył mi się problemator, dzięki serdeczne za "spokojne" wytłumaczenie pozdrawiam