28 Kwietnia 2026, 05:22:23 czas Polski

Autor Wątek: Track square jig - kątownik do szyny zagłębiarki  (Przeczytany 3009 razy)

Offline Sebastian.P

Track square jig - kątownik do szyny zagłębiarki
« dnia: 19 Listopada 2017, 21:08:32 czas Polski »
Witam wszystkich,
dzisiaj chciałbym przedstawić wam projekt nad którym ostatnio miałem okazję pracować. Mianowicie chodzi o jig'a - dodatek do szyny od zagłębiarki. Po trafieniu w sieci na produkty firmy TSO postanowiłem, że sam wykonam sobie przyrząd oparty na zasadzie działania ww. produktów.
Poniżej przedstawiam relację zdjęciową z budowy i zachęcam do komentowania.

#1.Wstępny kształt przygotowany do pierwszego olejowania. Zacząłem dokumentację dopiero na tym etapie, także zdjęć z wcześniejszych etapów nie posiadam, jednak nie było tam wcześniej nic czego nie można wykonać na podstawie załączonego zdjęcia.

#2. Zdjęcia mam troszkę nie po kolei jednak mam nadzieję, że będzie wiadomo o co chodzi. Na kolejnym zdjęciu test dokładności. Jak na moje potrzeby nie mam się do czego przyczepić. Na potrzeby pracy z płytami, drewnem można bez większych trudności ustawić bardzo dokładnie kąt 90 stopni.

#3. Tak przyrząd prezentował się wstępnie na szynie. Jeszcze przed wykończeniem.

#4. Dodany ogranicznik, aby za każdym razem nie trzeba było ustawiać przyrządu z kątownikiem. O krawędź ogranicznika opiera się bok szyny. Najsłabszy element konstrukcji, na szczęście nie niezbędny. Po wykończeniu miałem problem z jego precyzyjnym przykręceniem do pierwotnych otworów. Muszę nad tym popracować. Jak już pisałem nie jest on konieczny, wykorzystując kątownik przyrząd można bardzo szybko ustawić prostopadle do szyny.

#5. 5 minut po malowaniu. Zostawiam elementy do wyschnięcia. Uchwyty wycięte za pomocą popularnej ostatnio na forum wyrzynarki stołowej marki Scheppach - załapałem się promo, kilka razy używałem i jak do tej pory nie mam się do czego przyczepić.

#6. Na ten moment koniec, teraz czekam aż kiedyś wpadną ściski do szyny i trzeba będzie dopasować wycięcie tak aby do nich pasowały. Czas trochę popracować:)

#7. Widok od spodu. Ostatnie zdjęcie na ten moment.

Wersja pierwsza skończona, chętnie przeczytam co można było zrobić lepiej, inaczej.

Offline leeching

Odp: Track square jig - kątownik do szyny zagłębiarki
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Listopada 2017, 22:05:22 czas Polski »
Aż dziw bierze, że jest tylko GRS-16, potem długo długo nic, kątownik festoola/makity (które moim zdaniem są do kitu, i na końcu SAMy.

Powiedz mi, jak zdejmiesz i zamontujesz - masz kąt od ręki?

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Listopada 2017, 22:12:30 czas Polski »
Zapewne listwa która wchodzi w rowek szyny ustawia kąt prosty.

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #3 dnia: 19 Listopada 2017, 22:29:36 czas Polski »
Z kątem od ręki na ten moment nie mam, po malowaniu przykręciłem troszkę nie równo tą listewkę i ustawiam z kątownikiem. Przed malowaniem jak przykręciłem sobie dobrze listewkę opierałem tylko o nią szynę i było idealnie. Jak to poprawię postaram się pokazać jak działa.

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #4 dnia: 24 Listopada 2017, 09:57:57 czas Polski »
#8. Ściski dotarły szybciej niż się spodziewałem. Niestety jak widać mam na nie trochę za mało miejsca. Wersja 2 będzie musiała być troszkę szersza w tym miejscu, aby były miejsce na pokrętła i schowanie ścisku.