04 Maja 2026, 16:18:50 czas Polski

Autor Wątek: Która z tych ukośnic?  (Przeczytany 24405 razy)

Offline WojtekZ

Która z tych ukośnic?
« dnia: 17 Czerwca 2017, 20:55:59 czas Polski »
Witam,
widzę parę wątków w temacie ale nie pomagają mi na tyle bym się mógł zdecydować więc proszę o poradę.
Do czego to na tą chwilę do belek i desek na dach i daszek:)
Pierwsze co mi się rzuciło w oczy to:

Metabo KGS 305 M - duża tarcza ze podstawą 4m dało by radę do 2500 zł sama koło 1700zł
https://seger.pl/p/60/1748/ukosnica-kapowka-metabo-kgs-305-m-ksu-401-ukosnice-pily-elektryczne-elektronarzedzia.html
tu 2 239,00 zł ale nie wiadomo czy to prawda, opinie o sklepie różne czekam na potwierdzenie:
http://domitech.pl/product-pol-5716-Pilarka-ukosnica-Metabo-KGS-305-M-619305000-Kapowka-Metabo-KSU-401-629006000.html
Jednak wasze opinie o niej średnie.

AEG PS 254L - większa siostra ma dość dobre opinie ta ze stołem za 2 169,00 zł sama za 1500zł
http://allegro.pl/aeg-ps-254l-ukosnica-2000w-odpylacz-stol-psu-1000-i6558382668.html#thumb/1

Makita LS1018L - ze stołem 2 400 zł sama koło 1650 zł
http://allegro.pl/ukosnica-z-przesuwem-makita-ls1018l-stol-wst05-i6852846957.html

DEWALT DWS778 w grę wchodzi tylko sama za 2300 zł
http://allegro.pl/dewalt-dws778-pilarka-ukosowa-1850w-250mm-pila-i6832025918.html

BOSCH GCM 10 S  se stołem 2460 zł sama za około 2000 zł
http://allegro.pl/ukosnica-z-posuwem-gcm-10-s-bosch-stol-gta-2600-i6857471560.html

dylemat jak dla mnie dość spory a też dość pilny zakup.

Różnice w cenach czasem nie wielkie, poza Metabo parametrami cięcia podobne. Chciałbym żeby dało się w miarę precyzyjnie ciąć, rameczek tym nie będę robił...
Bosch bo ma pełno części. Makitę mam MLT100  nie powala ale nie jest źle, zwłaszcza w tej cenie.
O AEG nic nie wiem a zwłaszcza o jej jakości. 
Czy DEWALT będzie z towarzystwa najlepszy czy raczej go należy traktować jako trwałego.
Bosch ze stołem na zdjęciach filmach wygląda całkiem całkiem:   

Makita wydaje mi się jak by się miała zaraz sama porozkręcać ale wiecie jak to jest z wydaje mi się... ale opinie ogólnie pozytywne.

Poradźcie coś :)

Qiub

• Gość
Odp: Która z tych ukośnic?
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Czerwca 2017, 21:05:55 czas Polski »
Masz ograniczona kase ?
Doloz do tego http://www.narzedzia.pl/ukosnica-bosch-gcm-12-gdl,33747.html

Naprawde solidna maszyna na lata a stolik kupisz pozniej. Widzielismy to na targach, warta tych pieniedzy!

Kazdym nastepnym sprzetem dewalta coraz bardziej sie rozczarowuje. w AEG bym nie wchodzil.

Metabo wyglada prosto ale solidnie - pewnie w to bym wszedl do 2500. Makity sie nie tykam od jakiegos czasu.

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Czerwca 2017, 21:36:43 czas Polski »
Ja mam 305 i ksu 401 fajna sprawa powinieneś się spokojnie zmieścić 2500 pln. Swojego czasu była promocja na te dwa produkty. Sprawdź sklep rob-kop w łodzi ( są na aledrogo.pl ) Co do maszyny mam ją dwa lata i sprawuje się super , po za jednym mankament ogranicznik głębokości cięcia ( taka śrubka z lewej strony ) potrafi się lekko ruszyć ( ok 1-3 mm różnicy po kilkudziesięciu cięciach ). Piłę jak najbardziej polecam co do kobyłki pomyśl może op jakimś stanleyu czy czymś innym w podobnych pieniądzach ale z zamontowanym już przedłużaczem to ułatwia pracę.

W tych pieniądza jest to chyba jedyna piła która tnie 100 mm innej nie znalazłem no i te 3 lata gwarancji ( jak zarejestrujesz w ciągu 2 tygodni od zakupu )

Ps Wojtku ty mój imienniku jak mieszkasz w okolicach warszawy to mogę pokazać Ci piłę i nie tylko ( chodzi o kobyłkę ofc ;D )

Offline Przemek

« Odpowiedź #3 dnia: 19 Czerwca 2017, 15:07:14 czas Polski »
Używam takiej AEG od ponad roku, moc jest, precyzja wg mnie też zadowalająca, sztywność konstrukcji wg mnie wyższa niż w metabo które oglądałem w sklepach, części dostępne bez problemowo, połamałem plastik od odciągu (własna głupota nie przytrzymałem materiału i podbiło) i zamówiony przyszedł w kilka dni. w tej cenie trudno będzie znaleźć coś lepszego. Stolika nie mam zrobiłem sobie własny z resztek płyt meblowych ;)
Pozdrowienia
Przemek

Offline pajewski

« Odpowiedź #4 dnia: 21 Czerwca 2017, 11:25:02 czas Polski »
Myślę, że na tak postawione pytanie nie uzyskasz jednoznacznej odpowiedzi. Każdy chwali swoje. Ja mam makietę 1018l o jestem z niej zadowolony, a kilka postów wyżej kolega makietę omija szerokim kołem.

Wysłane z mojego S30 przy użyciu Tapatalka

Offline WojtekZ

« Odpowiedź #5 dnia: 21 Czerwca 2017, 11:54:40 czas Polski »
Dzięki Qiub poszedłem za twoją radą i kupiłem Boscha Bosch GCM 12 GDL, sprzęt wygląda świetnie. Ogólnie wiadomo musiałem dodatkowo dołożyć ale rozpiętość cen jest olbrzymia. Wcześniej trafiłem już na nią ale cena była grubo ponad 4 tyś, nawet do tematu nie podchodziłem. Pogrzebałem solidnie i znalazłem w Niemczech nawet za 3100 zł ale chcieli 100€ za przesyłkę, lekka przesada. U nas udało mi się kupić za 3250 zł. Wczoraj przyszła ale nie miałem czasu nawet coś przeciąć, dziś zaraz cisnę...
Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam całą ekipę forum:)

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Czerwca 2017, 12:45:30 czas Polski »
Wojtku, gdzie znalazles w tej cenie? Ja sie od targow do niej przymierzam..moze sie uda za chwile..

Offline WojtekZ

« Odpowiedź #7 dnia: 21 Czerwca 2017, 15:56:29 czas Polski »
ja kupiłem na mistama.com.pl - mimo różnych opinii o sklepie wszystko poszło tak jak napisali. Jako jedyni mieli na stanie i przy zamówieniu do 12 wysyłka tego samego dnia. Na drugi dzień była u mnie zależało a bardzo mi co by dziś już coś tam pociąć. 
GCM 12 GDL - 3233,- brutto
GCM 12 GDL + stół GTA 2600 - 3723,- brutto
GCM 12 GDL + stół GTA 2500W - 4800,- brutto

Koszty transportu :
14 zł – przedpłata
20 zł – pobranie

Nie pracowałem nigdy z ukośnicą... i życie stało się prostsze:)
Do niczego się nie mogę przyczepić działa świetnie. Jest coś co było o niej wiadomo i to już z danych: jest ciężka i nie poręczna w przenoszeniu. 

Offline L4

« Odpowiedź #8 dnia: 21 Czerwca 2017, 17:01:23 czas Polski »
ja kupiłem na mistama.com.pl - mimo różnych opinii o sklepie wszystko poszło tak jak napisali.

Ze swojej strony też mogę polecić. Rąbnęli się przy wysyłce mojego zamówienia kiedyś i bez zbędnych ceregieli naprawili błąd na następny dzień.

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Czerwca 2017, 21:47:45 czas Polski »
Nie pracowałem nigdy z ukośnicą... i życie stało się prostsze:)
Do niczego się nie mogę przyczepić działa świetnie. Jest coś co było o niej wiadomo i to już z danych: jest ciężka i nie poręczna w przenoszeniu. 

No i dobrze zrobiles - kupilbys gowno i bys sie wkurzal - tak uwalisz kase ale sprzet zostaje na lata. Razem z Raffim ogladalismy tego sprzeta i naprawde fajnie zrobiony. Mnie to juz lotto bo mam 2 kapexy ale ten bosch naprawde wygladal solidnie.

Zadna ukosnica dobrze zrobiona nie bedzie lekka, to tak jak z pilarkami - kupisz taka za 1000 z marketu mala stolowke i bedzie 10-20kg i bedzie sie telepac w cala obudowa z cienkiej blachy, kupisz odlewowke np jakiegos boscha gts 10 xc to juz 2 razy tyle wagi ale stabilnosci, nic nie chwieje sie, nic nie piszczy i tniesz ze spokojem ze w polowie ciecia silnik nie wyskoczy z ramy.

daka

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Grudnia 2017, 21:44:50 czas Polski »
Chłopaki zapytam w tym wątku aby nie śmiecić co sądzicie to takiej ukośnicy

przemawia za nią wysokość cięcia w porównaniu do modelu GDL w sumie miejsce mam więc to ramię hmmm no właśnie
czy ktoś pracuje na tej 1 ukośnicy i może napisać opinie bo w necie coś słabo