28 Kwietnia 2026, 14:33:12 czas Polski

Autor Wątek: Obudowa dla mechanizmu małej pozytywki  (Przeczytany 1350 razy)

Offline mk_kosa

Obudowa dla mechanizmu małej pozytywki
« dnia: 02 Stycznia 2018, 12:49:25 czas Polski »
Cześć, otrzymana na I zlocie od Górki pozytywka nabrała "mocy urzędowej". Oto co udało się poskładać z dostępnych elementów... Chciałem jeszcze dodać jakąś diodę do podświetlenia "wnętrza" ale... na chęciach się skończyło. Całość jest prezentem dla mojego synka: może pokręcić rączką pozytywki oraz wymieniać obrazki (zdjęcia) w ramce. Liczę, że mu się spodoba.

uwagi:
1) jesionowa konstrukcja miała być pierwotnie lampką, ale z tym nie wyszło
2) otworów pod rączkę jest więcej, bo: pierwszy okazał się błędny, drugi dopiero właściwy, a trzeci wywiercono żeby głupio nie wyglądało  ;)
3) wymiary "okienka" ok. 6x7 cm
4) metalowe narożniki ładnie przykrywają nierówności cięcia deseczek, gdyby były nieco mniejsze przykleiłbym bym je w każdym narożniku

Jeszcze raz serdecznie dziękuję, za otrzymane suweniry. Zobaczcie na ogłoszenia i posty Górki Zielonej - ma sporo fajnych elementów! Na pewno coś się Wam spodoba.   </koniec reklamy>

m_kola

• Gość
Odp: Obudowa dla mechanizmu małej pozytywki
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Stycznia 2018, 12:54:17 czas Polski »
No te narożniki w takiej formie nie do końca do mnie przemawiają ale rozumiem motyw ich użycia :)
Całkiem fajny pomysł, dzieciaki lubią te pozytywki, znam to z autopsji, Mały będzie zadowolony!
Brawo Ty i Brawo Michał za te podarki i tym samym motywację :)

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Stycznia 2018, 12:55:53 czas Polski »
Ktoś się wreszcie zabrał do roboty i to całkiem przyzwoitej .  8)

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Stycznia 2018, 13:02:56 czas Polski »
Przyznać się kto jeszcze ma pozytywki i się ze zobowiązania nie wywiązał?
Trzeba by jakiś wspólny wątek czy galerię założyć :)

Amroz

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Stycznia 2018, 14:04:25 czas Polski »
To i Ja może się wypowiem :)

Już myślałem że pozytywki poszył w dal :( a tu proszę. Niby taka nie pozorna rzecz a cieszy. Pozytywka + "pudło rezonansowe" daje naprawdę fajny efekt. Moje dzieciaki do zarzygania grały na swoich tak im się podobało :D Co do pracy bardzo ładna ale fakt te narożniki coś nie tak. 

Offline mk_kosa

« Odpowiedź #5 dnia: 15 Stycznia 2018, 10:12:17 czas Polski »
prezent się spodobał :)    dodatkowe ozdobne kątowniki same uznały, że są zbędne i odpadły w trakcie pierwszych "testów";
ogólnie jestem zadowolony z tej skromnej realizacji - fajnie jest coś zrobić dla swoich bliskich. wszystkim polecam