25 Kwietnia 2026, 00:27:01 czas Polski

Autor Wątek: Stolarnia - miejsce  (Przeczytany 2061 razy)

Offline Hubert44

Stolarnia - miejsce
« dnia: 02 Stycznia 2018, 21:14:09 czas Polski »
Witajcie!
Koleżanki i koledzy... Jako stolarz amator mieszkający w mieście, w bloku mam spory problem z miejscem do realizacji swojej pasji.  Pomyślałem, żeby od wiosny wynająć jakiś garaż (murowany garaż taki typowy jak przy blokach) - to koszt około 300 zł miesięcznie. Czy ktoś z Was organizował sobie pracownie w takim miejscu? A może macie jakieś sugestie, lub widzicie bardzo słabe strony tego pomysłu?
Będę wdzięczny za każdą radę lub opinię.

Amroz

• Gość
Odp: Stolarnia - miejsce
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Stycznia 2018, 21:22:48 czas Polski »
Też Ciebie miło powitać :)

Garaż? Chyba że strzeżony aby ci maszyn po nocy nie używali :)

Offline Lopi1

« Odpowiedź #2 dnia: 02 Stycznia 2018, 21:28:41 czas Polski »
Na bank będzie to komuś przeszkadzać, chyba, że od czasu do czasu bedziesz hałasował. Z uwagi na koszty warto to połaczyć z garażowaniem auta (wiekszy garaż).

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Stycznia 2018, 21:30:55 czas Polski »
Taki garaż od mojego będzie się różnił tylko tym, że będzie wynajęty więc da się...połowa forum grzebie po garażach :D.
Ale tak jak Lopi napisał, na bank się znajdzie ktoś, komu nie będzie to pasować. Poza tym dobrze się musisz dogadać np. w sprawie rachunku za prąd - bo przecież nie będzie to już tylko światło do wjazdu/wyjazdu..

Nożyk

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Stycznia 2018, 00:01:50 czas Polski »
Ryczałt za prąd to już raczej rzadkość, obecnie większość najemców ma podliczniki na garażach, aby łatwiej się rozliczać, a gdyby nawet nie to można zawsze zabudować. Bardziej bym zwrócił uwagę na instalację (przekrój przewodów, jakość wykonania, jak daleko od złącza).

A nie myślałeś o korzystaniu ze stolarnii/warsztatów "na godzinę". Gdzieś nawet na forum były opisywane takie miejsca, gdzie za kilka/kilkanaście złociszy na godzinę masz wszystkie narzedzia i to w cywilizowanych warunkach.

Offline vitter

« Odpowiedź #5 dnia: 03 Stycznia 2018, 00:39:50 czas Polski »
Gdzieś nawet na forum były opisywane takie miejsca, gdzie za kilka  ............. złociszy na godzinę masz wszystkie narzedzia i to w cywilizowanych warunkach.

Gdzie ?? :o
no i co znaczy wszystkie ??  8)

kerry

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Stycznia 2018, 07:41:27 czas Polski »
Gdzie ?? :o
Może w znanym dziale "przedstaw się"? Chociaż nie, kolega Hubert44 tam nie był...:)

Offline Hubert44

« Odpowiedź #7 dnia: 03 Stycznia 2018, 07:51:16 czas Polski »
Dziękuję Wam za odpowiedzi i uwagi - wszystkie cenne :)
Widzę, że nie ogarnąłem jeszcze forumowego savoir vivre i nie przedstawiłem się więc pędzę do odpowiedniego wątku to nadrobić.
Poczytam o tych warsztatach na godzinę bo brzmi to bardzo interesująco.

Fulicarius

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Stycznia 2018, 08:14:20 czas Polski »
W Wawie nazywa się to męska szopa czy jakoś tak

Offline Hubert44

« Odpowiedź #9 dnia: 03 Stycznia 2018, 09:30:47 czas Polski »
Znalazłem stolarnię do wynajęcia na godziny ale chcą 30 zł/h . Miasto Wrocław.