20 Maja 2026, 11:21:55 czas Polski

Autor Wątek: Witajcie.  (Przeczytany 1368 razy)

Offline mrowka007

Witajcie.
« dnia: 28 Grudnia 2017, 08:31:24 czas Polski »
Witajcie. Ja-Monika, razem z mężem Tomkiem chcemy zbudować naturalny dom drewniany w zacisznym zakątku puszczy Augustowskiej. Mamy kilka lat na zgromadzenie materiału, jesteśmy na etapie kupna działki z lasem. Drzewa rosną, głównie Świerki piękne. Chcemy ściąć potrzebną ilość w styczniu i sezonować nawet parę lat. Nie wiem jak?
Dwie sprawy: 1.czy można sezonować w pniach? z korą/ bez? Planujemy budowę z drewna bez chemii. może wg zaleceń Erwina Thomy?
2. Jak bezpiecznie przechować? Mamy do dyspozycji nieogrodzoną działkę pod okiem sąsiada. Sami mieszkamy pod Warszawą i tak na razie zostanie.
Jest sprawa dodatkowa: co zrobić, by posadzonych w miejsce ściętych drzewek ze szkółki nie zniszczyły zwierzęta - grodzić?
Mąż złota rączka, ja kobieta, nie znamy się na drzewach, ani na pozyskiwaniu drewna, zaczynamy przygodę z przyrodą, choć pierwsze kroki w ogródku permanentnym już za mną.
Mąż ma na koncie budowę drewnianego tarasu i garażu :)
Będę, będziemy wdzięczni za rady, jak i odnośniki.

kozio

• Gość
Odp: Witajcie.
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Grudnia 2017, 09:31:48 czas Polski »
Mąż złota rączka,
Witam.
Nie znoszę tego określenia bo tak się nazywa ludzi którzy potrafią powiesić obrazek na gwozdziu albo skręcić meble z Ikea.  ;)

Jeśli chodzi o sezonowanie to najlepiej suszyć w deskach pod przykryciem w przewiewnym miejscu, a jeszcze lepiej oddać do suszarni na dwa lub trzy tygodnie. Nie wiem czy wiecie ile czasu potrzeba na cały wasz projekt...
To domek letniskowy?

Miłej zabawy przy budowie, dużo kopulujcie w przerwach ;)

Offline mrowka007

« Odpowiedź #2 dnia: 28 Grudnia 2017, 10:12:22 czas Polski »
Hej.
Wiem, że faceci nie lubią rozwleczonej gadaniny, a tym bardziej pisaniny... złota rączka miało znaczyć: wszystko potrafi zrobić, robi hydraulikę i jest w tym bardzo dobry, stawia na nowo a i ratuje z beznadziejnych spraw, których nikt już nie chce ruszyć. Postanowił zbudować dom całoroczny, letniskowe później, szukam informacji na własną rękę, bo zajęty, im więcej ja zgromadzę, tym więcej bazy będzie miał na później, bo wiadomo, że sam będzie przekopywał książki i internet. A czasu mamy naprawdę dużo i można by go wykorzystać, drewno nie lubi pośpiechu. Jesteśmy zainteresowani tematem drewna księżycowego, tzn wyciętego głęboką zimą, w fazie ubywania księżyca. Podobno da się z niego budować i nie impregnować. Szukam podstawowych informacji z etapu: po ścięciu. Co do uciech na budowie: myślę, że będzie tłoczno od przyjaciół i różnych chętnych do udziału w przygodzie pt budowa, ale damy radę :) nie tylko łoić piweczko
Pozdrawiam, hejka

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Grudnia 2017, 11:16:17 czas Polski »
Witaj mrówko i mężu mrówki  ;)
Odważny plan. Powodzenia :)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Grudnia 2017, 12:53:05 czas Polski »
będzie tłoczno od przyjaciół i różnych chętnych do udziału w przygodzie pt budowa
Obyś się nie zdziwiła... ;)

Zadawaj precyzyjne pytania z niewielkim wyprzedzeniem a odpowiedzi się znajdą.

A z której strony pod Warszawą mieszkacie?

Trzymam kciuki

meridox

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Grudnia 2017, 14:14:51 czas Polski »
Witaj na forum :)

Offline mrowka007

« Odpowiedź #6 dnia: 28 Grudnia 2017, 18:34:28 czas Polski »
A z której strony pod Warszawą mieszkacie?
W Wesołej :)

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Grudnia 2017, 21:34:37 czas Polski »
Witam
Prawie sąsiadów

Offline cumbajszpil

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Volenti non fit iniuria
  • View Gallery