19 Czerwca 2026, 19:07:19 czas Polski

Autor Wątek: Fusion 360  (Przeczytany 2674 razy)

Offline RadekJ

Fusion 360
« dnia: 25 Lutego 2018, 15:28:03 czas Polski »
Cześć,

Dziwi mnie troche że nikt jeszcze nie napisał o Fusion 360 od Autodeska :)
Co prawda nie jest to soft stricte do projektowania mebli itd, bo ma dużo szersze zastosowania, ale skoro Solidworks ma swój wątek to czemu nie Fusion? ;)

Miesięczny okres próbny, po miesiącu dla entuzjastów i firm zarabiających poniżej pewnego progu (100$ rocznie chyba) za darmo. Fajny system pomocy i rozbudowana społeczność.

Ktos uzywa?

Offline Sebastian.P

Odp: Fusion 360
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Lutego 2018, 19:35:49 czas Polski »
Cześć,
ja się dopiero uczę obsługi ale widzę w nim wiele zastosowań, bardziej skomplikowany od sketchup'a ale myślę że warto z racji na oferowane możliwości.

Offline norbert_o

« Odpowiedź #2 dnia: 25 Lutego 2018, 20:22:35 czas Polski »
Co m i wiadomo to Fusion kosztuje około 1400/rok a sketchUp 2018 około 3600 za program.
Raczej 1400/rok to nie tak tanio.

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #3 dnia: 25 Lutego 2018, 20:41:50 czas Polski »
Norberto, Fusion jest za darmo dla hobbystów, studentów itp bez ograniczeń czasowych.
Jest też zapis o wersji darmowej dla tzw. start'upów osiągających do 100 tys $ przychodu, ale tu już trzeba się wczytać w licencję, na jakich dokładnie to jest warunkach.

JanZ

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Lutego 2018, 22:44:35 czas Polski »
Ja używam czasem Fusion. I jeszcze kilku innych produktów Autodesku - AC, Robota, Revita. Dla mnie super jest możliwość przejścia między programami - np do rysowania płaskiej, przestrzennej siatki osi Robot jest tragiczny ale można zrobić podkład w AC i w Robocie się do niego "złapać". We Fusion też można wczytywać formaty np z Inventora. Ogólnie program ma spore możliwości bo oprócz rysowania tworzy też animacje, modele ruchome, jakieś rendery czy analizę pod obciążeniami(różnymi!). Dla mnie lepsza opcja od Sketchupa do którego jakoś nie mogę się przekonać.

Offline RadekJ

« Odpowiedź #5 dnia: 01 Marca 2018, 16:35:12 czas Polski »
Moja firma daje mi dostęp do Pluralsight gdzie jest osobna ścieżka treningowa pod Fusiona, dopiero zacząłem ale z tego co widzę to narzędzie ma potężne możliwości, a przede mną jeszcze kupa nauki...