22 Kwietnia 2026, 02:03:09 czas Polski

Autor Wątek: Boazeria w garażu  (Przeczytany 3280 razy)

Offline Mcgyver

Boazeria w garażu
« dnia: 19 Grudnia 2017, 08:19:27 czas Polski »
Od jakiegoś czasu zastanawiam sie nad ułozeniem bozerii w swoim garażu. Poczatkowo garaż był rzeczywistym garażem na samochód, ale od czasu zbudowania wiaty zrobiłem z niego głownie stolarnię. Na podłodze mam wylaną posadzkę agregatem zagruntowaną gruntem penetrujacym. Sciany - tynk tak samo zagruntowane. Sufit to płyty OSB z poprzykręcanymi tablicami rejestracyjnymi - tak dla ciekawego wyglądu. Sufitu nie bede zmianiał zastanawiam sie jednak co do ścian. Z przodu garazu zrobiłem ściankę z półkami obitą panelami MDF. Ogladając filmiki Jarka O. bardzo spodobało mi sie wykończenie scian z postaci boazerii. Myslałem nad czymś podobnym tylko nie jestem pewny czy to dobry pomysł. Jak uważacie? Na tynk musiałbym poprzykrecac listwy poziome - tu myślałem o grubości ok 1-1,5cm do tego dojdzie boazeria około 1cm. Tak naprawde obecnie praktycznie żadne półki nie sa przykrecone do scian a do sufitu więc wielkiego problemu nie powinno byc. W przyszłosci planowałem takze ułozenie gresu technicznego na podłodze -wraz z delikatnym cokolikiem. Zeby to zrobic po ułożeniu boazerii musiałbym zrobic ją nieco krótszą. Z podłogą bedzie troche problemów bo po srodku pomieszczenia mam kanał ale jakoś by sie poradziło.
Jak myslicie warto się bawic w boazerie w takim przypadku?

Offline Mcgyver

Odp: Boazeria w garażu
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Grudnia 2017, 15:37:27 czas Polski »
nikt mi nic nie poradzi?

Offline Maciek61

« Odpowiedź #2 dnia: 21 Grudnia 2017, 16:18:26 czas Polski »
Jaki cel jej  ? Jeżeli względy estetyczne to z gustami się nie dyskutuje  ;D  Praktyczność pewnie są za i przeciw . Trochę wzrasta  zagrożenie pożarowe, zbiera się kurz,  na pewno jest przytulnie .  Kolor ? penie ściany pomalowane na biało powodują ze pomieszczenie staje się "widniejsze " Ale przede wszystkim tu schodzi o "gust" czy Ci się podoba a to już indywidualna sprawa   
Ten cokolik jak dla mnie to z 10 cm , a kanał to dobrze przykryć  może się przydać (penie też mniej roboty niż zasypać)   
« Ostatnia zmiana: 21 Grudnia 2017, 16:20:26 czas Polski wysłana przez Maciek61 »

Offline burchov

« Odpowiedź #3 dnia: 28 Stycznia 2018, 23:06:05 czas Polski »
Ogladając filmiki Jarka O. bardzo spodobało mi sie wykończenie scian z postaci boazerii
Ściany szkieletowe to i wykończenie takie, mógł zrobić taniej i obić osb ale nie byłoby tego efektu WOW :)

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Stycznia 2018, 23:24:15 czas Polski »
W ładnym warsztacie milej się pracuje ;)..
A tak zapytam, dlaczego OSB? Ja będę robił KG..

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Stycznia 2018, 07:48:41 czas Polski »
To zależy do czego ten warsztat:
-Jeśli nie będziesz w nim pracował tylko np reklamował nowe produkty,nagrywał filmiki to ściany możesz wykończyć Tapetą,ew modne też jest szkło na ścianę(tzw lacobel ) a i ostatnio widziałem u klienta taki super drogi mech na ścianie  :D

-Jeśli jednak coś będziesz w nim robił boazeria nie jest złym pomysłem."Po piniondzach" możesz kupić np podbitkę dachową.
Ja też niedługo będę obijał ściany  i GK raczej odpada bo:
-łatwo uszkodzić
-ciężko coś na tym powiesić

U mnie raczej skończy się na osb choć to fakt że zaciemnia pomieszczenie ale wieszasz co chcesz no i cena przyzwoita

Pozdrawiam Tomek

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Stycznia 2018, 09:31:08 czas Polski »
Latwo uszkodzic - oczywiscie..ale jeszcze latwiej naprawic. Puszeczka akryl=putza i po chwili wszystko znowu rowne.A jak zrobisz dziure na wylot to i tak trzeba opozniacz pary pod spodem latac, czy to przy osb czy kg.

Ciezko powiescic - nie zgadzam sie. W szkielecie slupek jest co 40 cm i ciezkie rzeczy wieszasz do slupkow.. A male, lekkie spokojnie na samym KG beda sie trzymac (czasami uzywajac odpowiednich wkretow).

Moje pytanie bylo przewrotne. Dla mnie KG ma dwa zasadnicze plusy. Latwosc pozniejszego wykonczenia powierzchni (a co za tym idzie ilosc odbitego swiatla i ograniczenie zbierania kurzu) i cena. Pytalem, bo jakos wszyscy decyduja sie na OSB albo boazerie...i staram sie zrozumiec dlaczego...i mi nie idzie to rozumienie

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Jesli wyglada na proste, to jest proste!
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Stycznia 2018, 09:35:33 czas Polski »
Mam osb na ceglana sciane. Chodzilo mi o latwosc wieszania dowolnych przedimotow w dowolnym miejscu.
Po wykonczeniu poddasza aktualnie odczuwam nienawisc do plyt g-k a przede wszystkim do ich szpachlowania i wygladzania :)

Offline Krzysiek1973

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Początkujący...
  • View Gallery
    • KESS
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Stycznia 2018, 09:40:22 czas Polski »
Mam osb na ceglana sciane. Chodzilo mi o latwosc wieszania dowolnych przedimotow w dowolnym miejscu.
Też o tym myślę, ale ze względu na wilgoć w pomieszczeniu chcę dać listwy pod płyty OSB, aby był swobodny obieg powietrza.
Pozdrawiam
Krzysiek

Offline wiech50

« Odpowiedź #9 dnia: 29 Stycznia 2018, 10:10:33 czas Polski »
Mój samochód też parkuję na dworze. Ale w garażu ściany mam praktycznie zasłonięte przez dwie szafy, warsztat, szafki wiszące i stojące. Do tego dochodzą obrabiarki do drewna i ścian prawie nie widać. Owszem, przy boazerii efekt przytulności będzie odczuwalny i pewnie głównie o to Ci chodzi. Jak nie zastawisz ścian tak jak ja, to zrób boazerię.
Wiesiek

Offline vitter

« Odpowiedź #10 dnia: 29 Stycznia 2018, 21:08:24 czas Polski »
Ściany ja często coś wieszam ale na boazerii też można (i wygląda zajefajnie)
no chyba że to Babcina "sosna" :D
za to na podłodze  ;D ;D ;D
[ Invalid YouTube link ]

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Stycznia 2018, 21:52:10 czas Polski »
No Wilmots ma piękny ten warsztat..a na ścianach KG :D