21 Kwietnia 2026, 20:23:05 czas Polski

Autor Wątek: Pierwsze schody montaż  (Przeczytany 1801 razy)

Offline Robi

Pierwsze schody montaż
« dnia: 05 Lutego 2018, 09:10:29 czas Polski »
Mam gotowe "moje" pierwsze schody i chciałbym w tym tygodniu przymierzyć się do montażu.
W sumie mam na początek tylko dwa pytania:
1. główny policzek lewy 4,5 m, a 4,5cm gruby, montowany ma  być do ściany. Ściana ma grubości 12cm z Ytong (gazobeton), jakie śruby polecacie do ich montażu, ilość i rozmiar też się przyda.
2. Przed montażem głównego policzka muszę przymocować wszystkie stopnice do niego. Kolega podpowiada żebym oprócz kleju i silikonu użył też jeszcze śrub. Co o tym sądzicie? Jaki rozmiar śrub o ile w ogóle stosować? Po dwie na stopnicę.
Materiał jesion, szerokość całości 72cm, dwu zabiegowe.

djaworek

• Gość
Odp: Pierwsze schody montaż
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Lutego 2018, 09:37:55 czas Polski »
Zawsze lepiej pytać przed a nie po.
Zrobiłeś coś czego nie jesteś pewien?
Gdzie był proces planowania produkcji ?
Co zrobisz jeśli nikt nie udzieli odpowiedzi?

Offline Robi

« Odpowiedź #2 dnia: 05 Lutego 2018, 10:48:33 czas Polski »
No to właśnie pytam przed montażem,
Schody powstały w profesjonalnym programie tylko do projektowania schodów i spasowane z otworem na nie przeznaczonym.
Nie widzę problemu w samej konstrukcji, liczę po prostu na Wasze doświadczenie w montażu.

Offline krit 6

« Odpowiedź #3 dnia: 05 Lutego 2018, 16:38:18 czas Polski »
Robi, ale czemu nie pokazałeś projektu ? Być może tam już są rozwiązane sprawy o które pytasz? Najważniejsze, to kołki, musisz kupić do gazobetonu. Z tego co pamiętam, to jeden taki kołek maksymalnie wytrzymuje do 40 kg obciążenia, ale musisz to sprawdzić. Najdłuższe śruby do tych kołków mogą mieć 40 mm zapasu na mocowany element. Konstrukcja schodów jest pewnie samonośna, więc wystarczy ich kilka do przymocowania do ściany, ja bym dał co pół metra 1 szt.  Nie realizowałem nigdy projektu takich schodów, jedynie co to robiłem takie schody drabiniaste, ale ich nie przykręcałem do ściany. Mały OT, trochę prywaty
Co zrobisz jeśli nikt nie udzieli odpowiedzi?
no nic, cały czas czekam czy jedziesz do tego Poznania?.

djaworek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Lutego 2018, 17:24:29 czas Polski »
Blablacarem się zainteresuj bo z tęsknoty za mną wyschniesz na wiór ;)

Offline krit 6

« Odpowiedź #5 dnia: 05 Lutego 2018, 17:30:48 czas Polski »
Zawsze co" swój", to swój a nie jakiś tam obcy.  Interesuję się, nie tylko tam ale jakoś nic nie wychodzi.