05 Maja 2026, 15:10:18 czas Polski

Autor Wątek: 3 x szafka wisząca jakie zawiasy i zawieszki  (Przeczytany 4231 razy)

Offline Pablo_klb

3 x szafka wisząca jakie zawiasy i zawieszki
« dnia: 23 Lutego 2018, 09:01:22 czas Polski »
Heloł,

Jutro zaczynam składać korpusy dla siebie, muszę dziś kupić zawiasy to szafek wiszących.
Jedna podwójna wolno wisząca tzn. dwie 60-tki obok siebie po sufit
Trzecia po drugiej stronie kuchni pomiędzy wysokim słupkiem a ścianą w narożniku
Załączyłem szkice z miejscem i wymiarami.
Na tej pojedynczej front 488 i 466 x 596
Na podwójnej 4 sztuki 477x596
Górny front montowany do górnego wieńca, dolny do półki (przegrody) po środku

Myślałem nad zwykłymi zawiasami 35mm np z domykiem, plus coś do podnoszenia.
Teraz w starych szafkach mam gazówki.. i raczej ich ponownie nie chcę

Wiem, że są podnośniki Bluma... ale wydać kolejne 600 zł na podnośniki absolutne NIE (wolę te pieniądze wydać na Metabo Powermaxx :)

Podpowiedzcie mi co kupić, w rozsądnej cenie.

Drugie putanie na czym je powiesić? Nie daję szyny bo nie cofałęm pleców, nie chce mi się bawić w nutowanie przy tych 3 szafkach, plecy i tak nie będą na widoku, dlatego odpadają mi normalne zawieszki bo bo je trzeba cofnąć.
Najprostszym rozwiązaniem są te a'la Ikeowskie kątowniki z regulacją po środku, tylko czy one wytrzymają ciężar szafek?
Reszta zabudowy od podłogi do sufitu, więc wieszać ich nie będę

Offline Pablo_klb

Odp: 3 x szafka wisząca jakie zawiasy i zawieszki
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Lutego 2018, 09:11:49 czas Polski »
aa, tylko dodam, że fronty podnoszone do góry
Szafki nie idą pod sam sufit, zostawiam 2 cm luzu

I nie śmiejcie się ze mnie, że pytam, po prostu robię to po raz pierwszy

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #2 dnia: 23 Lutego 2018, 10:25:50 czas Polski »

Wiem, że są podnośniki Bluma... ale wydać kolejne 600 zł

A kto Ci takich rzeczy naopowiadał ? Sprawdz Aventos HK-XS

A co do zawieszek. „Nie chciało Ci się” zrobić jak należy a teraz kombinujesz. Bez sensu
« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2018, 10:29:28 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline szmar

« Odpowiedź #3 dnia: 23 Lutego 2018, 13:10:25 czas Polski »

Offline Pablo_klb

« Odpowiedź #4 dnia: 23 Lutego 2018, 13:38:49 czas Polski »
A kto Ci takich rzeczy naopowiadał ? Sprawdz Aventos HK-XS

A co do zawieszek. „Nie chciało Ci się” zrobić jak należy a teraz kombinujesz. Bez sensu

Nie wiedziałem że są mniejsze... u brata widziałem HK-S chyba... bo nie ma zawiasów tylko na tych podnośnikach to chodzi, a tanie to nie jest

Nie robiłem nut bo NIE MAM CZYM! Nie mam formatówki, albo piły z regulowaną wysokością, mam tylko frezarkę GW i nie wiem czy udałoby mi się zrobić równo te wcięcia... a teraz to juz i tak po ptakach bo środkowa półka jest tych samych rozmiarów co wieńce.. nie mam sprzętu by to dobrze dociąć a w hurtowni nie nutowali

Reasumując Oglądam twój film i liczę jakie Aventosy potrzebuje w sumie 9 sztuk bo zapomniałem o półce nad lodówką i w dwóch w słupku z piekarnikiem

A jak pojadę do hurtowni to jakie zawiasy mam wziąć..? co mam powiedzieć? Clip top blumotion zerówki... czy jak to się fachowo nazywa..?
Domyk rozumiem jest wtedy na zawiasie a aventos tylko trzyma front?

Offline Pablo_klb

« Odpowiedź #5 dnia: 23 Lutego 2018, 14:18:41 czas Polski »
Specu,
Wyszły mi takie współczynniki, 1744, 1336, 1693, 1550, 1621 to mam brać te najmocniejsze 800-1800??

We froncie nad lodówką mam 2896... szeroki front na ok 95 cm.. dać zwykłe gazówki czy 2 sztuki HK-XS?
Tą szafkę będę otwierał raz z roku...

kozio

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Lutego 2018, 16:00:33 czas Polski »
Daj dwa razy mocnego hk-xs.
Niech Cię Bóg broni przed gazowymi !

Offline Pablo_klb

« Odpowiedź #7 dnia: 23 Lutego 2018, 18:46:11 czas Polski »
Kupiłem te HK-XSy
Pani w hurtowni wzięła moją kartkę gdzie narysowałem fronty.
Ja liczyłem te współczynniki LF wg filmu Speca... napisałem powyżej co mi wyszło...
Pani wprowadziła dane do magicznego kalkulatora Bluma i powiedziała, że nie mogę ich kupić bo będą za słabe... Jej waga wychodziła 1 kg cięższa niż moja. Zważyłem w domu fronty na wadze :) ja policzyłem dobrze...

Mniejsza z tym, mam nadzieje, że będą wystarczające, bo chciała mi dać chyba hks..? ale są tylko do frontów 40 cm
Co do wieszania na ścianie daję normalne zawieszki takie jak na szynę i zakładam na haki. nic odstawać nie będzie..

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #8 dnia: 23 Lutego 2018, 20:48:07 czas Polski »
A dodałeś podwójną wagę uchwytu ?  Panie w większości hurtowni tak mają. To te hurtownie które nie są nastawione konkretnie na coś i oferują co leci. Tacy ludzie nie mogą po prostu dobrze znać produktu. Nieraz musiałem coś kupić w innej hurtowni i zdarzało się, że uświadamiałem im ich brak kompetencji. Choć z drugiej strony mogli być czasem świadomi ale palenie głupa to podstawa ;)

Offline Pablo_klb

« Odpowiedź #9 dnia: 23 Lutego 2018, 21:15:43 czas Polski »
Nie dodałem bo na filmie nie napisałeś!! :P

Ale mam uchwyty aluminiowe, krawędziowe... prawie nic nie ważą, a już na pewno nie kilogram
U nas są dwie hurtownie, od przynajmniej 30 lat działają... można by mieć zaufanie i pewność w doświadczenie do doradców..
Ale co tam, ja w jeden dzień nie nauczę się wszystkiego.
A na razie podoba mi się postęp i efekt prac

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #10 dnia: 23 Lutego 2018, 21:33:09 czas Polski »
Nie dodałem bo na filmie nie napisałeś!! :P

Bo mówiłem. Trza było na fajkę nie wychodzić :P

U nas są dwie hurtownie, od przynajmniej 30 lat działają.

To akurat niewiele znaczy. U mnie też jest jedna taka. Misz masz asortymentu. A chcesz dopytać o szczegóły to zaczyna się „profesjonalne” szperanie po katalogach.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Lutego 2018, 21:47:40 czas Polski »
„profesjonalne” szperanie po katalogach.

Nie oczekuj cudów, że ktoś na pamięć będzie znał cały asortyment. Jest tego po prostu za dużo. Taka hurtownia nie handluje tylko blumem, ale hettichem, haffele, grass i dziesiątkami innych.Są to potężni producenci z ogromnym asortymentem i ciężko ogarnąć wszystko z głowy ;)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #12 dnia: 23 Lutego 2018, 21:51:07 czas Polski »
Źle mnie Przemku zrozumiałeś. Nie oczekuję wiedzy kompletnej. Nie lubię tylko wciskania kitu. A jedna z hurtowni w Gdyni taki kit lubi wciskać jak czegoś nie wie i najgorsze, że idą w zaparte. A jak im uświadomisz, że naprawde się mylą to pada „ale inni biorą i jakoś sobie radzą”. Wkurzają nnie takie sytuacje.
Gość usilnie dorzuca do Aventosów prowadniki od ramek aluminiowych bo wie, że sa „inne niż zwykle” albo prowadniki zerówki do równoległych. Tam przykładów jest wiele.

Ps. Ale to standard w każdej branży.
« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2018, 21:56:28 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »