26 Kwietnia 2026, 21:10:56 czas Polski

Autor Wątek: Meble kuchenne(czyli z motyką na księżyc) :)  (Przeczytany 1986 razy)

Offline maly3985

Meble kuchenne(czyli z motyką na księżyc) :)
« dnia: 04 Listopada 2018, 10:49:09 czas Polski »
Przedstawiam jeden z moich projektów. Może to nic wielkiego dla Was, ale dla mnie spore wyzwanie. Zaryzykowalem i chyba sie oplacalo :)
Projekt wykonałem osobiście, następnie zamówiłem formatki(bez żadnych nawiertow pod zawiasy itp). Po odbiorze materiałów zaczęła sie niezła jadka. Wiercenie, frezowanie(w salonie). Niestety jeszcze brak warsztatu, a w garażu niestety spora wilgoć, więc nie chciałem ryzykować, by płyty uległy zniszczeniu. Gdyż wszystko robiłem po pracy. Także trochę syfu sie narobilo, ale to mialo najmniejsze znaczenie na tamtą chwilę. Korpusy były łączone na mimosrody oraz kołki drewniane 8mm. Natomiast szafki pod sufit tylko na mimosrody. Trasowanie pod wiercenie było robione trochę amatorsko, za pomocą katownika i olówka. Zamówiłem przyrząd do kolkowania i zawiasów, lecz niestety nie dotarł na czas(nie doczytałem w aukcji,ze przedmiot zostanie wysłane w ciagy 10 dni roboczych) Zastosowałem zawiasy firmy Amix z dociagiem, szuflady systembox Amix, podnosniki Samet d-lite. Wymiary szafki pod dlugim blatem 2 x 82x80x55 nad nimi 2 x 115x80x35,
Wysoka przy oknie 247x60x60, nad lodówka 70x60x60, następna wysoka 247x70x60. Pod zlewem 82x80x45, nad zlewem 95x110x30. Przed ostateczną regulacją wygląda to tak :)

Offline amciek

Odp: Meble kuchenne(czyli z motyką na księżyc) :)
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Listopada 2018, 13:51:40 czas Polski »
No i elegancko. Ale kuchnia wolno stojąca mi się osobiście nie podoba. Głównie z praktycznego punktu widzenia.
Blat rozumiem, że naturalne drewno? Ja mam buka i nigdy więcej. Wymaga troski i pielęgnacji.
Dolne szafki z otwieranymi drzwiami - osobiście nie lubię no trzeba się schylac żeby coś wyciągnąć. Zdecydowanie bardziej użyteczne są szuflady.

Ale to moje uwagi i wcale nie musisz się z nimi zgadzać. Poza tym kuchnia wydaje się mała ale ładna. Jak na pierwszy raz to nieźle ci wyszło.

Offline maly3985

« Odpowiedź #2 dnia: 04 Listopada 2018, 14:00:29 czas Polski »
Blat jest dębowy. Jeżeli odpowiednio sie i niego zadba, posłuży długo. Prezentuję się na żywo fenomenalnie. Meble nie były typowo pod zabudowę, gdyż sprzęt juz posiadalem. A wiadomo ile jego wymiana kosztuje :) pola do popisu dużego nie było bo kuchnia jednak jest mała. Teraz czas na kolejne realizacke2 :)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Listopada 2018, 19:03:50 czas Polski »
Całkiem udany zestaw i wykonanie. Jesteś już bohaterem w swoim domu :)