20 Kwietnia 2026, 23:29:16 czas Polski

Autor Wątek: Pilarka tarczowa stołowa i piła taśmowa - co kupić?  (Przeczytany 4647 razy)

Offline Mariusz Płaszczyk

Pilarka tarczowa stołowa i piła taśmowa - co kupić?
« dnia: 08 Października 2013, 18:00:38 czas Polski »
Przymierzam się do zakupu piły tarczowej stołowej i piły taśmowej. Mam bardzo mały warsztat, więc zależy mi na niewielkich urządzeniach - tarczówka głównie do precyzyjnego cięcia sklejki, niewielkich płyt drewnopochodnych, oraz drewna litego (max przekroje 200x100mm), a taśmówka do wycinania nieregularnych elementów ze sklejki. Początkowo chciałem zakupić Makitę MLT100 (tarczowa) i Nutoola MC305 (taśmówka). Nie wiem jak Nutool (niby dziadowska firma, ale ja mam dużą wiertarkę stołową i poza drobnymi mankamentami sobie chwalę), ale po przeczytaniu recenzji Makity stwierdziłem, że sobie podaruję. Budżet na obie maszyny to ok 2500zł. W przypadku piły tarczowej zależałoby mi na tym, żeby posiadała wózek, jednak nie jest to warunek konieczny.
Teraz chodzi mi po głowie zestaw Holzmann: HBS 300J i TKS315S. Co o tym myślicie, lub co byście polecili?

Offline studio tata

Odp: Pilarka tarczowa stołowa i piła taśmowa - co kupić?
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Października 2013, 20:57:55 czas Polski »
kolego mam rade nie czytaj recenzji , tylko przejdz do sklepu i pomacaj osobiscie sprzet , nie zawsze te recenzje sa takie obiektywne

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
Odp: Pilarka tarczowa stołowa i piła taśmowa - co kupić?
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Października 2013, 21:04:53 czas Polski »
Arek ma rację , każdy ;) chwali to co ma jedni wołają Dyma  :) drudzy Festool :D kolejni Felder  ;D ja mam słabość do Makity  8)
i mało kto będzie obiektywny tak naprawdę