07 Maja 2026, 03:31:52 czas Polski

Autor Wątek: Suszenie sklejki  (Przeczytany 2864 razy)

Offline gnacik

Suszenie sklejki
« dnia: 13 Września 2014, 14:02:50 czas Polski »
Witam,

Mam mały problem ze sklejką. Nabrała wilgoci i trochę spuchła, niecały 1mm (płyta o grubości 12mm). Na jednym z elementów wyskoczyło już nawet takie coś:

W wilgotnym pomieszczeniu całość leżała około 1,5 tygodnia. Wczoraj przeniosłem materiały do innego pomieszczenia, z kaloryferem oraz wentylarotem. Dodatkowo umieściłem tam jeszcze osuszacz powietrza. Efekty po jednym dniu są bardzo zadowalające, jednak mam pytanie czy takie długotrwałe przechowywanie sklejki w pomieszczeniu z ciągle włączonym osuszaczem, może jej przypadkiem nie zaszkodzić?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: Suszenie sklejki
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Września 2014, 16:52:02 czas Polski »
6 % jej starczy  , bo  potem zacznie  się kurczyć i pękać , a w  pomieszczeniu i tak nie  będziesz miał innej  wilgotności.

Offline gnacik

Odp: Suszenie sklejki
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Września 2014, 13:49:22 czas Polski »
6 % jej starczy  , bo  potem zacznie  się kurczyć i pękać , a w  pomieszczeniu i tak nie  będziesz miał innej  wilgotności.

Niestety nie mam miernika Wagnera aby sprawdzic wilgotność materiału. Mam tylko zwykły higrometr do mierzenia wilgotności pomieszczenia, aktualnie jest 40% + wentylacja i temperatura około 20stopni. Wszystko wyschło, jest ok :-)