12 Czerwca 2026, 04:34:31 czas Polski

Autor Wątek: podpórka z rolką  (Przeczytany 3343 razy)

Offline wiech50

podpórka z rolką
« dnia: 04 Lutego 2018, 16:12:58 czas Polski »
Mam krótki blat do piły i heblarki, więc zrobiłem podpórkę z rolką jako przedłużenie stołu. Wysokość rolki jest regulowana, bo piła i heblarka ma różną wysokość. Materiały, jak to u mnie, z odzysku. Jakieś rurki 1/2", kawałek profilu kwadratowego, rurka PCV 50, pręt fi 8 z gwintem na końcach. Dociąłem długości i pospawałem. Poszlifowałem spawy i próbny montaż - było troche za wysoko i musiałem kombinować, aby obniżyć.
Wiesiek

Offline wiech50

Odp: podpórka z rolką
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Lutego 2018, 16:20:42 czas Polski »
"Łożyska" rolki zrobiłem tarnikiem z kawałka gałęzi wiśni, dopasowując do średnicy rury PCV. Elementy pomalowałem farbą ferro bond, ponieważ niektóre elementy nie były cynkowane. Na pierwszy rzut oka wygląda prawie na fabryczne wykonanie. Wiem, prawie to nie to samo. Poszukam jeszcze kawałek węża ogrodowego 3/4" i nasunę kawałki na końce poprzeczek podstawy.
Wiesiek

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Lutego 2018, 17:43:28 czas Polski »
Fajnie że zrobiłeś
, tylko jak nie dorobisz skośnego wprowadzenia na rolkę ,to nie zda  to  w praktyce egzaminu. Dlatego że drewno się obwiesza i jest też krzywe , wobec tego jak nie trafi końcówka z góry na rolkę , to przewróci cały  stojak.
W mojej praktyce  stosuję szersze długie  deski których koniec bliższy maszyny jest opuszczony poniżej  blatu ( skośnie) i materiał wychodzący z maszyny  wślizguje się na nią ,pozostając do  momentu jego zabrania.

Offline wiech50

« Odpowiedź #3 dnia: 04 Lutego 2018, 18:10:02 czas Polski »
Rolka nie będzie ustawiona równo z blatem, tylko niżej. No i średnica rolki jest 50 a nie np. 20 mm. To oczywiste, że materiał za blatem obwisa. Chodziło mi o to, aby nie spadał na podłogę i nie wyrywał osłony piły. A stojaka nie powinien przewrócić, bo zewnętrzna podpora jest sporo wyciągnięta w stosunku do osi podpory.
Wiesiek

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Lutego 2018, 18:15:09 czas Polski »
Zadaniem rolki jest podpierać  materiał na wysokości  blatu przy pracach  gdzie nie mamy pomocnika .a trudno jest nam  go cały czas docisnąć  np .frezarka , strugarka wyrówniarka , piła tarczowa itp.

Offline wiech50

« Odpowiedź #5 dnia: 04 Lutego 2018, 19:07:46 czas Polski »
Zadaniem rolki jest podpierać  materiał na wysokości  blatu przy pracach  gdzie nie mamy pomocnika .a trudno jest nam  go cały czas docisnąć  np .frezarka , strugarka wyrówniarka , piła tarczowa itp.
Jasne, że tak. Ale rolka nie będzie 10 cm niżej, tylko nieznacznie, aby deska nie odpychała podpory tylko na nią wjechała. Jak będzie źle, to zrobię jeszcze taką skośną deskę prowadzącą na rolkę.
Wiesiek

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Marca 2018, 11:54:33 czas Polski »
Jest też i na to sposób:
=19

Offline Endrjou

« Odpowiedź #7 dnia: 15 Marca 2018, 14:25:37 czas Polski »
https://pl.pinterest.com/pin/507147608018921401/
tu ciekawy sposób na podnoszenie rolki :)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #8 dnia: 15 Marca 2018, 15:28:59 czas Polski »
Chciało by się zaśpiewać...
,,rolka jest dobra na wszystko''
a z tłumu...
,,A deska jeszcze lepsza'' ;D :P
Strugałem cienkie listwy,nie każda równa i nie powiem...nie za każdym razem udało mi się wywrócić stojak  ::)
Mogłem przygnieść stojak trelinką,ale na pewno wtedy by spadło strugające chińskie cudo :'(

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Marca 2018, 15:31:00 czas Polski »
https://pl.pinterest.com/pin/507147608018921401/
tu ciekawy sposób na podnoszenie rolki

Komu by się chciało aż tak komplikować taki prosty przyrząd...