23 Kwietnia 2026, 09:30:46 czas Polski

Autor Wątek: Ukośnica Makita LS1019l - regulacja prowadnic - korekta po wysunięciu  (Przeczytany 3711 razy)

Offline leeching

Ukośnica Makita LS1019l - regulacja prowadnic - korekta po wysunięciu
« dnia: 09 Marca 2018, 21:21:55 czas Polski »
Witajcie,

dzisiaj miałem czas, żeby dokładnie skalibrować nową maszynę. Początkowo myślałem, że mnie problem ominął, ponieważ nie sprawdziłem wszystkiego szczegółowo.

Pierwsze komentarze na forach ostrzegały, że błąd występuje ale jeden użytkownik na festoolownersgroup.com podał opis, za pomocą którego można skalibrować prowadnice.
Obawy przedzakupowe się sprawdziły i po dokładnych testach stwierdziłem, że przy wysuwaniu piły, tarcza wędruje na drugim końcu o 0,5mm w lewo.

Napiszę dla potomnych, jak sobie można z tym poradzić.

Najpierw ustawiamy kąt 90stopni między tarczą a płotkiem, krótkim (tak do 10cm) pewnym kątownikiem. Potem położyłem długi kątownik w taki sposób, że ząbki tarczy delikatnie dotykają stopy kątownika, przy wysunięciu tarczy do siebie, na długim końcu można było dostrzec, że tarcza wędrowała w lewo. Tak zamontowany kątownik przymocowałem, żeby mieć odnośnik.

Rysunek złożeniowy, pozycja 169, czyli odlew na końcu prowadnic, ten w którym jest klucz imbusowy. Na jego lewej części należy poluzować dwie śruby.
Włożyć na końcu deseczkę o wysokości 41mm między prowadnice. Przesunąć max do siebie. Teraz mamy elegancką dźwignię, dusząc w dół prowadnica idzie w lewo, w górę idzie w prawo.

Dokręcamy śruby i voila. Piła ustawiona :)

Offline dawid.forum

Odp: Ukośnica Makita LS1019l - regulacja prowadnic - korekta po wysunięciu
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Marca 2018, 16:54:10 czas Polski »
Dzień dobry,
Kupiłem niedawno tę ukośnicę. Czy tylko u mnie występuje problem "nie trzymania" kątów poziomych?
 Protem polega na tym, że  przy zdefiniowanych kontach 45 stopni (innych jeszcze nie sprawdzałem) ukośnica tnie materiał niedokładnie. Zarówno z lewej jak i z prawej strony rowki w skali są wycięte w taki sposób, że piła tnie nieco bardziej rozwarty kąt - zamiast nominalnych 45 stopni tnie tak samo z lewej jak i z prawej strony około 45,1 stopnia. Wydaje się to nie wiele, ale już przy deskach 15 cm daje to już różnicę około 0,5 mm. Wiele wskazuje na to, że skala ma nieprecyzyjnie wycięte rowki. Czy spotkał się ktoś z takim problemem ?
Pozdrawiam.
Dawid
PS. w załączniku zdjęcie skali z rowkami.

Offline krzyś48

Odp: Ukośnica Makita LS1019l - regulacja prowadnic - korekta po wysunięciu
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Marca 2018, 11:10:13 czas Polski »
Dzień dobry,

A...to ,,tutej''
4)Krok kolejny to wpis w dziale http://forum.domidrewno.pl/przedstaw-sie-na-did/. Kilka słów o sobie w zupełności wystarczy, a innym forumowiczom zdecydowanie pomoże to odnaleźć na forum snycerza, tartacznika, operatora CNC itp.