29 Kwietnia 2026, 01:21:45 czas Polski

Autor Wątek: Namiot.  (Przeczytany 4147 razy)

Offline Stasiek

Namiot.
« dnia: 21 Marca 2018, 18:37:25 czas Polski »
Cześć, jako, że to Hyde Park, to niech będzie, a co tam. Może znajdą się tu jacyś fani spędzania urlopu pod namiotem. Jako, że dotychczas uzytkowalem namiot 3 osobowy z decathlonu, bez przedsionka, sama sypialnia i przez kilka wyjazdów przekonałem się do takiego wypoczynku, chciałbym kupić większy namiot. Z quechua jestem zadowolony i chciałbym kupić też tej samej firmy. Zastanawiałem się nad :
1. Quechua arpenaz family 4.1
2. Quechua arpenaz family 4

Czy ktoś z Was uzytkuje może któryś z tych namiotów, ewentualnie innej firmy, a podobnych rozmiarów?
Dziękuję i pozdrawiam

Offline marcin6391

Odp: Namiot.
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Marca 2018, 18:51:49 czas Polski »
Mam taki i bardzo polecam.
https://www.decathlon.pl/namiot-arpenaz-family-42-id_8378238.html

Na fotkach u Fila go widać.

Offline Stasiek

« Odpowiedź #2 dnia: 21 Marca 2018, 20:02:44 czas Polski »
Arpenaz family 4.1

Arpenaz family 4

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Marca 2018, 20:25:01 czas Polski »
Rozumiem, że namiot do wożenia samochodem i spania na kampach?
W takim razie największy na jaki Cie stać i z przedsionkiem. Dobrze sprawdzają się jeszcze te z sypialniami po bokach i "pokojem" pomiędzy (edit: dokładnie to co wrzucił Marcin ;) )

Kaczucha jest ok i cena nie zabija. Unikał bym tych "szybko rozkładalnych" (ale to subiektywna opinia - mam uraz do składanie tego czegos). Namioty markowe tej wielkości to już spory wydatek.

Popatrz sobie na małe "przydaśki" w namiocie. Kieszonki, półki, pętle do podwieszenia światła itd. Ja bardzo lubię wypinaną podłogę w przedsionku.
Ogólnie jak jesteś zadowolony z Kaczuchy to nie kombinuj.

Offline MaJasiek

« Odpowiedź #4 dnia: 21 Marca 2018, 21:04:17 czas Polski »
Ja kupiłem kiedyś największą Kaczuchę jaka była  ;D

T6.2 XL AIR ( https://www.decathlon.pl/namiot-t62-xl-air-id_8171137.html#anchor_ProductReviews )

REWELACJA!!!

Wytrzymał już 3 x Chorwacje, z 10 razy Mazury...

Czy pada, czy jest gorąco - zawsze dawał radę , i ten rozmiar... 25m2 normalnie kawalerka  ;D

MJ

Łubudubu, łubudubu... To pisałem, ja  Majasiek...

Offline marcin6391

« Odpowiedź #5 dnia: 21 Marca 2018, 21:44:29 czas Polski »
Ten, który mam wytrzymał bez niczego kilka wyjazdów, sporo czasu pod domem(dzieciakom na lato rozkladałem), itp.
Szybko się rozklada, ma dwie sypialnie, więc dzieci oddzielnie a rodzice oddzielnie 😉, spory pokój pomiędzy nimi ( ja spokojniej mogę stanąć a mały nie jestem), odpinana podłoga z "progami", kieszonki,itp.
Jak dla mnie w tej cenie nie kupi się nic innego.

Offline Stasiek

« Odpowiedź #6 dnia: 21 Marca 2018, 22:12:01 czas Polski »
Ten co mam obecnie to quechua szybko rozkładana i jest super, w zeszłym roku na helu bite 48h lało i nie było mowy, żeby przemokl. Na polu namiotowym krolowaly quechua. Większość innych pływała, a decathlonowe suche, także wybór chyba prosty. Mi by wystarczył może i ten mniejszy, tylko nie wiem czy podczas użytkowania nie okaże się za mało komfortowy. Dlatego liczę, że może znajdzie się jakiś użytkownik któregoś z tych co wymieniłem

Offline Xeo

« Odpowiedź #7 dnia: 22 Marca 2018, 07:44:02 czas Polski »
Ja posiadam T6.2 i jak dla mnie to najlepszy namiot jaki miałem w stosunkowo nie dużych pieniądzach.

Przedsionek wystarczający na wszelkie graty łącznie z rowerami kuchnią - rozkladalismy przeważnie 1 sypialnię. Jednakże najważniejszą cechą dla mnie jest fakt że nie muszę w nim chodzić na kolanach. Przy kiepskiej pogodzie mega komfort siedzenia przy stoliku z kartami i piwem ;)

Offline Stasiek

« Odpowiedź #8 dnia: 22 Marca 2018, 18:13:43 czas Polski »
Czyli zdecyduje się na ten większy. Macie może jakieś patenty, rozwiązania drewniane do namiotu? Jakieś stoliki, krzesełka, półki, szafeczki mobilne?

kwita

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Marca 2018, 18:36:07 czas Polski »
Wiele lat wakacje spędzałem na polach namiotowych, kempingach pod namiotem. Najpierw był to mały namiot z przedsionkiem, później willowy a od 13 lat wakacje spędzam w swojej przyczepie kempingowej. Też na początku robiłem swoje konstrukcje ale z czasem gdy wielkość namiotu a teraz przyczepy rosła, rosła też ilość wyposażenia. I tu okazało się, że wiele drewnianych czy ze sklejki elementów straciła rację bytu z jednego powodu - ciężaru. Sprzęt typowo turystyczny, jak krzesła, fotele czy stoliki to aluminium i tworzywo. W tej chwili jedynymi elementami ze sklejki jakie wożę w przyczepie to blat, który kładę na dwie składane szafki z koszami (metalowe, malowane proszkowo, zakupione w IKEA) i tworzy mi to kącik kuchenny pod przedsionkiem przyczepy. Gdy pierwszy raz pojechałem z przyczepą i wszystkimi gadżetami które zrobiłem do przyczepy, to z ciekawości wjechałem na wagę. Okazało się, że więcej waży niż ma DMC w papierach (masa własna 677kg/DMC 1000kg). Niestety z biegiem czasu musiało nastąpić odchudzenie ekwipunku. Dlatego z doświadczenia polecam sprawdzone konstrukcje, typowo turystyczne jeśli chodzi o te większe sprzęty. Z doświadczeń namiotowych, to polecam na dłuższe stacjonowanie posiadanie części sprzętu w https://www.castorama.pl/produkty/urzadzanie/przechowywanie/pojemniki-i-kartony/pojemniki-techniczne/pojemnik-keeeper-robusto-box-20-l-jasny-popielaty.html#product. W przypadku namiotu część wrażliwych rzeczy na zamoknięcie można tam przechowywać. Przeżyłem niejedną ulewę i wiem o czym mówię. Jeżdżę po kempingach od ponad 30 lat.

Maras

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Marca 2018, 20:59:59 czas Polski »
Kwita Twój  zestaw to Knausik+ Szaran ? 

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Marca 2018, 22:36:37 czas Polski »
Mój zestaw to passat + dethleffs 5m ;)

Maras

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Marca 2018, 22:41:43 czas Polski »
Mój zestaw to passat + dethleffs 5m ;)

Jaki ten świat - internet - mały  ;D

kwita

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Marca 2018, 22:44:48 czas Polski »
Kwita Twój  zestaw to Knausik+ Szaran ? 
Tak :) ale wcześniej był inny ciągnik :). Skąd się znamy ?

Maras

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Marca 2018, 22:49:56 czas Polski »
Kwita, ano ten Twój nick miałem wrażenie ,że skądś  go znam . A jak wspomniałeś o ogonie to już poszło z górki.
 ;D