28 Kwietnia 2026, 18:55:57 czas Polski

Autor Wątek: Dodatkowe zadaszenie tarasu - projekt z poradami  (Przeczytany 17476 razy)

Offline Paco

Dodatkowe zadaszenie tarasu - projekt z poradami
« dnia: 10 Lipca 2014, 01:07:41 czas Polski »
Witam,

Muszę, chcę:) wykonać dodatkowe zadaszenie tarasu. Praca była na tyle mała, że nikt nie chciał się jej podjąć co jakoś mnie samego pchnęło aby to zrobić samemu - dopiero wkraczam w stolarkę = obróbkę drewna ale szybko się uczę. Niemniej jednak prosiłbym o rady aby nie zrobić jakiejś głupoty.
Otóż mam zadaszony częściowo taras i chcę przedłużyć zadaszenie do końca - mankament w tym, że daszek musi być przeźroczysty aby nie blokował światła do pokoju - aby to zobrazować zamieszczam zdjęcie tarasu i także projekt z sketchup - nie znałem programu i zrobiłem go 1h także mogą być małe niedociągnięcia. Dorabiany daszek miałby wymiary ok. 10mx1,6m. Drewno pomaluje bezbarwnym impregnatem a później lakierobejcą Sidolin "biały krem", drewno będzie wyglądało na takie wybielone gdzie widać będzie strukturę drewna.Taras jest częściowo przykryty przez długi balkon, który przecieka (teściu nie wie kiedy go zrobi bo mu płytki odeszły:/) więc nie czekając pomyślałem, że opuszczę trochę konstrukcję (10cm) i wejdę przezroczystym daszkiem pod balkon (zielona linia) zamiast kończyć pod rynna -  wtedy to co będzie przeciekało i tak będzie spływało na dorobiony daszek.Połączenia słupów i belek byłyby na zasadzie własnego ciężaru/oparcia  - dodatkowo skręcone wkrętami (oczywiście +miecze jak w projekcie). Krokwie natomiast miałyby wcięcia - gniazdo/czop i wkręty (albo porządne gwoździe).

[IMG=http://www.pl.image-share.com/upload/314/268.jpg]

[IMG=http://www.pl.image-share.com/upload/314/269.jpg]

http://speedy.sh/NkbQB/taras.pdf
Dlatego kilka pytań o porady:
1) Myślałem aby jako słupy i poziome belki użyć kantówek 7x7 albo 8x8 ale teraz myślę, że chyba najlepiej 10x10 aby konstrukcja wytrzymałą śnieg itd., co sądzicie?? A może te krótsze słupki ("X") przez to, że będą 4 to mogą być 7x7?
2) Jakie krokwie byście zasugerowali, gdyż nie jest to mega duży dach - myślałem o ok. 5x8?
2) Jak wspomniałem daszek musi przepuszczać światło i można kupić albo plastikowe "Arkusze" albo cięte z długości  (chyba z włókna) przez to, żę nie jest to blacha to co czy powinien dać łaty również jeśli dam krokwie co 40-50 cm? Chciałbym aby konstrukcja była lekka - jak najmniej drewna - aby nie przysłaniała światła dlatego też nie chcę przesadzać z ilością i "wielkością elementów".
3) Jakie drewno byście polecali - nie chce iść w za duże koszty ale aby to spokojnie 5 lat wytrzymało;)
4) Co do spadku daszku myślałem ok 7 stopni - co sądzicie? Na podstawie stopni odpowiednio policzyłbym wysokość "X".

Mam nadzieję, że opisałem to zrozumiale i nic nie przekręciłem:)

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc!
« Ostatnia zmiana: 10 Lipca 2014, 01:09:38 czas Polski wysłana przez Paco »

Offline MarcinW

Odp: Dodatkowe zadaszenie tarasu - projekt z poradami
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Lipca 2014, 08:57:13 czas Polski »
 To ja zacznę może:
1. Na kolumny (i w zasadzie na poziomą belkę też) daj przynajmniej 10x10, albo nawet 12x12. Trochę tego masz do podtrzymania, także lepiej użyj czegoś większego, zamiast potem wymieniać zawalone.
2. Krokwie weż lepiej 5x10 lub nawet o większym przekroju na wysokość. Może długość wydaje się niewielka i na deszcz z pewnością wystarczy z zapasem. Ale pamiętaj że w Polsce pada śnieg. A mokry śnieg sporo waży (warstwa 10cm na 15m2 dachu to 1,5 tony). Szczególnie jeśli chcesz zastosować tak małe pochylenie jak proponujesz czyli 7 stopni. Czyli argument za tym by słupy były jednak mocniejsze niż chciałeś :)
3. Odległość między krokwiami rzędu 50cm jest OK. Nie dawaj nic więcej niż 60cm i pamiętaj o ciężarze jaki musi udźwignąć - im mniejsze pochylenie tym więcej będzie zalegać na dachu zamiast z niego spadać, a więc przydałoby się gęsto. Ale te 50cm jest OK.
4. Na materiał polecam sosnę. Dobrze zaimpregnujesz i wytrzyma te 5 lat albo nawet więcej:) Modrzew jest świetny, ale znacznie droższy.
5. Spadek jest wynikiem tak jak pisałeś warunków by na dole było odpowiednie nasłonecznienie. Większy spadek trochę ci przysłoni.

Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem

Offline Paco

« Odpowiedź #2 dnia: 10 Lipca 2014, 09:58:55 czas Polski »
To ja zacznę może:
1. Na kolumny (i w zasadzie na poziomą belkę też) daj przynajmniej 10x10, albo nawet 12x12. Trochę tego masz do podtrzymania, także lepiej użyj czegoś większego, zamiast potem wymieniać zawalone.
2. Krokwie weż lepiej 5x10 lub nawet o większym przekroju na wysokość. Może długość wydaje się niewielka i na deszcz z pewnością wystarczy z zapasem. Ale pamiętaj że w Polsce pada śnieg. A mokry śnieg sporo waży (warstwa 10cm na 15m2 dachu to 1,5 tony). Szczególnie jeśli chcesz zastosować tak małe pochylenie jak proponujesz czyli 7 stopni. Czyli argument za tym by słupy były jednak mocniejsze niż chciałeś :)
3. Odległość między krokwiami rzędu 50cm jest OK. Nie dawaj nic więcej niż 60cm i pamiętaj o ciężarze jaki musi udźwignąć - im mniejsze pochylenie tym więcej będzie zalegać na dachu zamiast z niego spadać, a więc przydałoby się gęsto. Ale te 50cm jest OK.
4. Na materiał polecam sosnę. Dobrze zaimpregnujesz i wytrzyma te 5 lat albo nawet więcej:) Modrzew jest świetny, ale znacznie droższy.
5. Spadek jest wynikiem tak jak pisałeś warunków by na dole było odpowiednie nasłonecznienie. Większy spadek trochę ci przysłoni.

Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem

Dzięki Marcin. Zapomniałem dodać, że ta główna pozioma górna belka oprócz trzech słupów będzie przymocowana też na metalowe kotwy to balkonu wyżej (zrobię je ze stalowego płaskownika).

Spadek jest wynikiem tak jak pisałeś warunków by na dole było odpowiednie nasłonecznienie. Większy spadek trochę ci przysłoni.

A jest jakiś "standardowy" kąt jaki się przeważnie robi? Oczywiście ja jeszcze to dziś policzę jaki mógłbym mieć maksymalnie aby przy barierce nie uderzać głową;)
A co do nasłonecznienia to będzie przykryte przeźroczystym PCV/poliwęglanu (tak jak blacha ale plastikowe dachy: np. http://www.leroymerlin.pl/dachy-i-akcesoria/pokrycia-dachowe/plyty-pvc,a434.html) to nie spowoduje to, że trzeba zrobić mocniejsze podparcie?? Bo nawet 1,2mm PCV to nie blacha?

Coś ala:
http://lazienkowy.pl/forum/files/thumbs/t_drewniane_zadaszenie_tarasu_zadaszenia_tarasw_migrd_wrocaw_2_201.jpg

http://www.zloterece.pl/files/2011/12/32.jpg
« Ostatnia zmiana: 10 Lipca 2014, 10:05:24 czas Polski wysłana przez Paco »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Lipca 2014, 11:57:26 czas Polski »
Paco, nie cytuj całego wpisu, a tylko istotny fragment, zajrzyj do regulaminu :)

Offline Paco

« Odpowiedź #4 dnia: 10 Lipca 2014, 12:15:31 czas Polski »
chciałem to zmodyfikować już wcześniej ale system nie pozwala mi na modyfikacja mojej odpowiedzi - nie powtórzy się.

Wracając do tematu od 3 rano siedzę i czytam i można ułożyć poliwęglan na samych krokwiach - tzn. łaty są tylko potrzebne do PCV. Tylko kupić materiał....co do drewna to czy rzeczywiście powinno być klejone czy ok też będą zwykłą sosnowe kantówki wysuszone z tartaku?

Mniej więcej mam już wszystko - tylko kwestia tego drewna jeszcze. A jak skończę to wrzucę fotki...troszkę mi to zajmie ale mam nadzieję, że się uda - pierwsza konstrukcja w drewnie:) Mam już plan na stół na taras ale jeszcze nie mam pomysły na krzesła...

Offline Paco

« Odpowiedź #5 dnia: 10 Lipca 2014, 12:32:46 czas Polski »
wszędzie w okolicy mają mokre sosnowe...także mam nadzieje, że takie też mogę użyć - co najwyżej popęka??
« Ostatnia zmiana: 10 Lipca 2014, 12:38:14 czas Polski wysłana przez Paco »

Offline studio tata

« Odpowiedź #6 dnia: 11 Lipca 2014, 19:40:43 czas Polski »
zle sie struga i szlifuje , z malowaniem tez trzeba uwazac

Offline Lidka

• Administrator
  • Sr. Member
  • Ocena +4/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Lipca 2014, 23:27:40 czas Polski »
Ja bym nie dawała mokrego, nie dasz rady wykończyć porządnie a robić rzecz, która Ci będzie szpecić widok koło domu to lipa. Szkoda Twojej pracy, czasem człowiek się wkurza dopiero po fakcie na użyte półśrodki. Poszukaj dobrze, pogadaj na pewno ktoś sosnę suszy.

Offline norbert_o

« Odpowiedź #8 dnia: 18 Września 2014, 23:10:26 czas Polski »
nie polecam poliwęglanu kanałowego, po jakimś w kanałach zacznie wkraplać się woda i rosnąć mech. Dobrym rozwiązaniem jest fastlock firmy Icopal. Prosty montaż i wg mnie lepjej się prezentuje niż poliwęglan kanałowy.