13 Maja 2026, 00:16:58 czas Polski

Autor Wątek: Pistolet do lakierowania  (Przeczytany 1714 razy)

Offline miku

Pistolet do lakierowania
« dnia: 10 Kwietnia 2018, 16:29:39 czas Polski »
Witam, czytam od kilku dni różne wątki w internecie i powoli mam dość. Chciałem kupić pistolet do amatorskiego lakierowania i malowania głównie elementów drewnianych o niewielkich gabarytach (wyjątek to będę chciał w jednym projekcie pomalować emalia surowy mdf około 15m2). farby to emalie akrylowe i lakier bezbarwny. Kompresor jaki do tego planuje to castoramowy airpress 2 tłokowy 50l wydajność zmierzona około 250l/min, na dobicu trochę więcej - informacja z komentarzy. Jaki pistolet możecie polecić do moich zastosowań, oczywiście im taniej tym lepiej?
Pozdrawiam

Offline miku

Odp: Pistolet do lakierowania
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Kwietnia 2018, 16:30:40 czas Polski »
Ps
Nie wiedziałem w jakim wątku napisać, jeśli zły proszę o przeniesienie

Offline Strużyn

« Odpowiedź #2 dnia: 10 Kwietnia 2018, 16:43:10 czas Polski »
Ja ładnych kilka lat temu kupiłem sobie Anest Iwata AZ3 z dyszą 1.3. Potem okazało się że poliuretan ładniej się kładzie większą dyszą więc dokupiłem sobie komplet 1.8 albo 2.0 mm. Maluję głównie na biało....a to drzwi, a to jakieś formatki z MDF do mebli z płyty. Jestem zadowolony.

Offline jasiop

« Odpowiedź #3 dnia: 10 Kwietnia 2018, 19:14:50 czas Polski »
1 pistolet tzw HVLP
2 dysza 1.5-1.8
3 z tych tanich to np SICO lub AUARITA
cena 80-100 zł

Ja kiedyś kupiłem pistolet AUARITA z dwoma dyszami/iglicami 1,4 + 1,7 za około 105 zł
Jasio P - Rzeszów

Offline miku

« Odpowiedź #4 dnia: 10 Kwietnia 2018, 19:17:29 czas Polski »
Dzięki, a czemu nie lvlp te mają mniejsze zapotrzebowanie na tlen?

Offline jasiop

« Odpowiedź #5 dnia: 10 Kwietnia 2018, 19:30:42 czas Polski »
HVLP (High Volume Low Pressure). System HVLP cechuje się pracą na niskim ciśnieniu co znacznie zmniejsza stratę materiału podczas malowania

teoretycznie:
LVLP - najnowocześniejsza technologia. Zapewnia niskie zużycie powietrza i możliwość pracy na niskim ciśnieniu - łączy zalety dwóch najpopularniejszych systemów malowania, HP oraz HVLP.
Jasio P - Rzeszów