20 Kwietnia 2026, 23:26:03 czas Polski

Autor Wątek: Renowacja stołu z bali - na majówkę  (Przeczytany 2139 razy)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Renowacja stołu z bali - na majówkę
« dnia: 19 Kwietnia 2014, 22:32:34 czas Polski »
Witam
Żeby nie było, że w święta tylko "witam" i "cześć", przedstawiam renowację stołu i ław z bali w moim kąciku "grillowo-ogniskowym" cobyście mieli co czytać i oglądać ;)
Na długi weekend przyjadą do nas goście, trzeba więc było przygotować kącik imprezowy, który po zimie której nie było, trochę podupadł na zdrowiu.
Komplet ma 9 lat, wykonany jest z bali brzozowych, odnawiałem go po raz trzeci. Zacząłem źle, gdyż chciałem zedrzeć starą powierzchnię szlifierką taśmową ( prawdziwy smok 1200 W, taśma szeroka na 100 mm), taśma o gradacji 36 szybko się "zamuliła" i na dodatek pękła na klejeniu. Przypomniałem sobie o strugu elektrycznym i poszło szybko. Dla chętnych do naśladowania uwaga - można to robić jeżeli gwoździe czy śruby są w gniazdach zaślepionych krążkiem drewna, a w każdym razie jeżeli stal jest sporo poniżej powierzchni blatu. Po struganiu szlifowanie taśmą 60 i wyszło jak na zdjęciach. Środkowy bal jak widać jest mocno" chycony", ale na razie nie mam go czym zastąpić ani pomysłu jak go naprawić.
Oparcia ław szlifowałem kątówką papierem 60. Tuż przed deszczem zdążyłem wszystko pomalować impregnatem i przykryć plandeką. Goście siądą i po kilku piwach na pewno będzie im się wszystko podobało ;) :D

Offline MarcinW

Odp: Renowacja stołu z bali - na majówkę
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Kwietnia 2014, 23:25:53 czas Polski »
fajna robota!
w sumie nie pomyślałem że można użyć struga do zdarcia zewnętrznej warstwy i bym twardo jechał szlifierką - widać człowiek sie cały czas uczy :)

Offline Arek

« Odpowiedź #2 dnia: 21 Kwietnia 2014, 10:34:43 czas Polski »
Jak zawsze piękną robotę robisz, i jak widać nie robisz sobie żadnej przerwy na odpoczynek  ;)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Kwietnia 2014, 11:27:17 czas Polski »
No jak to, jestem na emeryturze i odpoczywam od rana do wieczora robiąc to co lubię ;)  Na relaks i rozrywkę niedługo przyjdzie czas na imprezie majówkowej. Mam nadzieję, że przy wyremontowanym stole, ławach, przy grillu i ognisku ( jak będzie ładna pogoda) :)

Offline demolkaa

« Odpowiedź #4 dnia: 21 Kwietnia 2014, 21:00:57 czas Polski »
No to juz wiemy gdzie robimy zlot tylko podaj adres panie amigorg

demolkaa

Nie ma haka na DIY cwaniaka.

Offline Arek

« Odpowiedź #5 dnia: 21 Kwietnia 2014, 21:45:56 czas Polski »
demolkaa- przyjrzyj się jakich wymiarów jest ten stół ;D,a ile ludzi na tym forum zajerestrowanych ;D

Offline demolkaa

« Odpowiedź #6 dnia: 21 Kwietnia 2014, 22:01:54 czas Polski »
Arek spoko damy jakos rade.

demolkaa

Nie ma haka na DIY cwaniaka.