24 Czerwca 2026, 11:38:28 czas Polski

Autor Wątek: Dębowy stół do jadalni  (Przeczytany 2321 razy)

Offline pbaszyn

Dębowy stół do jadalni
« dnia: 16 Czerwca 2014, 16:03:17 czas Polski »
Witam

To będzie mój pierwszy poważny projekt stolarski :)
Więc liczę na wasze wsparcie.

Ze względu na możliwości warsztatowe ( brak strugarki / równiarki i dużych ścisków ramowych) no i umiejętności plan jest nstępujący:
na blat zamówię gotową klejonkę dębową, carga / oskrzynia ( nie jestem pewnien która nazwa jest prawidłowa ) też prawdopodobnie z gotowej klejonki.
Nogi zrobię sam.

Pierwotne założenie było takie by stół był nierozkładany by nie komplikować projektu, ale teraz poważnie się zastanawiam czy tego jednak nie zmienić.
Blat zamierzałem wykonać z dwóch klejonek na blaty jako, że są najłatwiej dostępne. Blaty mają jednak ograniczenie szerokości w jakiej można je zamówić, dlatego w projekcie są dwie części po 550mm szerokie. Daje to całkiem ciekawy efekt.

Możliwe, że jeszcze całość przeprojektuję tak by jednak zrobić stół rozszuwany na gotowym mechaniźmie - do przemyślenia pozostaje też sposób chowania dodatkowego blatu.

Nogi - będą wykonane z pięcu desek 100x20 - dlaczego tak ? Każda będzie miała wzór lekkiej fali. Wzory poszczególnych desek będą względem siebie przesunięte, dzięki temu powstanie dość ciekawa powierzchnia. W projekcie który załączyłem fala jest regularna - będzie ona jednak nieregulara, tyle, że wzór do druku jest AutoCADdzie i nie chciałem go przenosić do Sketchupa, prościej było zrobić regularną.

Offline pbaszyn

Odp: Dębowy stół do jadalni
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Czerwca 2014, 16:08:48 czas Polski »
Na początek przymierzam się do zrobienia nóg, bo ich kształt jest pewny na 100%
W weekend porozcinałem dębinę i przestrugałem przy okazji wizyty u rodziców - niestety to ponad 100km, więc nie mam na codzień dostępu do strugarki :(
Kolejnym etapem będzie wykonanie szablonów ze sklejki 6mm.
A potem wycinanie. Nie mam taśmówki, spróbuję więc wstępnie wyciąć zgrubnie wyrzynarką zamontowaną pod stołem z usztywnioną piłką.
Potem przy pomocy szablonu wyrównam frezarką.

Na koniec parę słów o wykończeniu - nie chcę zostawiać surowego koloru dębiny, dlatego, najpierw nałoże jakiś postarzacz a potem olej i wosk.

Offline pbaszyn

« Odpowiedź #2 dnia: 16 Czerwca 2014, 18:25:28 czas Polski »
Kilka zdjęć przestruganych desek na nogi i pytanie do Was. Strugarka mojego taty zostawia małą falę. Zastanawiam się czy taka powierzchnia nadaje się do klejenia ? Jeśli to konieczne mogę wyrównać ręcznym strugiem.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Czerwca 2014, 18:58:46 czas Polski »
Nie ciekawie to wygląda . Bedzie za gruba   spoina klejowa  , a za tym  mniejsza   jej  wytrzymałość 

Offline Tomek

« Odpowiedź #4 dnia: 16 Czerwca 2014, 19:45:19 czas Polski »
ta powierzchnia wygląda jakby ktoś ją strugał pod włos wartałoby ją poprawić
jeśli nie masz swojej strugarki to każda stolarnia świadczy takie usługi i to nie tak znowu drogo
pozdrawiam Tomek

Offline pbaszyn

« Odpowiedź #5 dnia: 16 Czerwca 2014, 20:58:01 czas Polski »
Takiej zaufanej stolarni niestety nie mam. No nic zostaje strug ręczny. Deski są już wprowadzone, więc nie powinno być tak źle.