Witam
To będzie mój pierwszy poważny projekt stolarski
Więc liczę na wasze wsparcie.
Ze względu na możliwości warsztatowe ( brak strugarki / równiarki i dużych ścisków ramowych) no i umiejętności plan jest nstępujący:
na blat zamówię gotową klejonkę dębową, carga / oskrzynia ( nie jestem pewnien która nazwa jest prawidłowa ) też prawdopodobnie z gotowej klejonki.
Nogi zrobię sam.
Pierwotne założenie było takie by stół był nierozkładany by nie komplikować projektu, ale teraz poważnie się zastanawiam czy tego jednak nie zmienić.
Blat zamierzałem wykonać z dwóch klejonek na blaty jako, że są najłatwiej dostępne. Blaty mają jednak ograniczenie szerokości w jakiej można je zamówić, dlatego w projekcie są dwie części po 550mm szerokie. Daje to całkiem ciekawy efekt.
Możliwe, że jeszcze całość przeprojektuję tak by jednak zrobić stół rozszuwany na gotowym mechaniźmie - do przemyślenia pozostaje też sposób chowania dodatkowego blatu.
Nogi - będą wykonane z pięcu desek 100x20 - dlaczego tak ? Każda będzie miała wzór lekkiej fali. Wzory poszczególnych desek będą względem siebie przesunięte, dzięki temu powstanie dość ciekawa powierzchnia. W projekcie który załączyłem fala jest regularna - będzie ona jednak nieregulara, tyle, że wzór do druku jest AutoCADdzie i nie chciałem go przenosić do Sketchupa, prościej było zrobić regularną.