22 Kwietnia 2026, 03:44:38 czas Polski

Autor Wątek: Piła taśmowa do kantówek  (Przeczytany 5943 razy)

Offline dskrzyneczka

Piła taśmowa do kantówek
« dnia: 18 Czerwca 2018, 17:31:20 czas Polski »
Cześć !
Nie mam bladego pojęcia na temat pił taśmowych ,dlatego proszę o pomoc.
Chcę rozszerzyć swój asortyment i robić drewniane skrzynki tzw. owocówki , ale lepszej jakości z suchego drewna , grubość listewek 1cm.
Jako,że w mojej okolicy nikt nie chcę mi ciąć listewek na grubość 1 cm , więc jestem skazany na piłę taśmową i sam rozcinać kantówki.
Pytanie brzmi - jaką piłę taśmową wybrać do przemiału około 2 m3 kantówek miesięcznie na listewki 1cm (drewno sosnowe)? Czy to ma sens bytu wogóle?
Czy piła taśmowa, np. Makity nadaję się na takie roboty?
Pozdrawiam i proszę o pomoc. Będę wdzięczny.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
Odp: Piła taśmowa do kantówek
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Czerwca 2018, 17:58:18 czas Polski »
1. zapraszamy do działu przedstaw się ;)

2. taśmówka jest piłą z zasady do cięcia krzywoliniowego albo bardzo grubych materiałów np. na obłogi. Skąd pomysł na cięcie listewek na taśmówce?
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

meridox

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Czerwca 2018, 18:39:09 czas Polski »
jeśli masz na myśli makite LB1200F to jest pila bardziej do amatorskiego użytku niż do przerobów 2 m3 miesięcznie rozcinając kantówki na 1cm listewki. Fabrycznie nowa taśmę jest na dzień dobry do wymiany, łożyska fabryczne na prowadniku też po niedługim czasie do wymiany.

Czy pila taśmowa jest dobrym narzędziem do rozcinania kantówek na listwy? Tak. Traki taśmowe rozcinają bale na deski a tobie chodzi o to samo tylko w mniejszej wersji, plusem rozcinania na pile taśmowej względem stołowej z tarczą jest oszczędność materiału bo rzaz jest sporo mniejszy.

Zastanawia mnie tylko to ze chcesz to robić z drewna sosnowego, piszesz że chcesz robić skrzynki lepszej jakości do owoców. Takie skrzynki często stoją gdzieś na stertach na dworze i głównie wykorzystywane są w sezonie letnim a słońce będzie powodowało że będzie z nich wypływać żywica która będzie brudzić owoce, nie znam się za bardzo na sadownictwie itp i nie wiem jak to wygląda w praktyce. no chyba że skrzynki mają być tylko w stylu owocówek a przeznaczenie może jest inne ?

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Czerwca 2018, 20:01:45 czas Polski »
Czy pila taśmowa jest dobrym narzędziem do rozcinania kantówek na listwy? Tak.

Totalnie zły pomysł. Taśmówka nie jest do cięcia listewek.

1. czas - cięcie na taśmówce vs tarczowej - różnica jest ogromna (chyba że masz bardzo szerokie taśmy i mocną maszynę). Na słabej maszynie będziesz gonić to brzeszczot zacznie driftować i z 10mm będziesz miał na końcu 5 albo 15mm.
2. jakość - taśmówka zawsze zostawi ślad zębów i musisz to szlifować, strugać itp. Po tarczowej nic nie musisz robić. Element praktycznie gotowy wymiarowo i jakościowo do montażu.

Jedynym plusem taśmowej jest cieńszy rzaz ale to tylko 2mm zysku vs ogromna strata czasu i jakości do każdej pilarki tarczowej.  To jest jedyny argument przy rozcinaniu bardzo drogich gatunków na obłogi czy fornir, gdzie każdy mm ma kluczowe znaczenie.
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline komseba

« Odpowiedź #4 dnia: 18 Czerwca 2018, 22:08:02 czas Polski »
Zawsze mnie dziwią ludzie na filmikach, którzy mają porządne piły stołowe i piłują te beleczki na taśmowych gdy
wysokość materiału daje spokojnie możliwość cięcia na stołowej.
Jak masz piłę stołową, która to ogarnie to daj sobie spokój z tasmówką, szkoda czasu.
Podaj może szerokość i długość tych listew i jakimkasz budżet, żeby nie wprowadzić cię w błąd.

Offline dskrzyneczka

« Odpowiedź #5 dnia: 18 Czerwca 2018, 23:56:59 czas Polski »
1. zapraszamy do działu przedstaw się ;)
Już :)

2. taśmówka jest piłą z zasady do cięcia krzywoliniowego albo bardzo grubych materiałów np. na obłogi. Skąd pomysł na cięcie listewek na taśmówce?

Skąd pomysł? Hm... podpatrzyłem na youtube. Nie pracowałem, nie miałem styczności z tego typu maszynami. A drewno jest jeszcze mi trochę obce. Dotychczas głównie płyta meblowa.

Zastanawia mnie tylko to ze chcesz to robić z drewna sosnowego, piszesz że chcesz robić skrzynki lepszej jakości do owoców. Takie skrzynki często stoją gdzieś na stertach na dworze i głównie wykorzystywane są w sezonie letnim a słońce będzie powodowało że będzie z nich wypływać żywica która będzie brudzić owoce, nie znam się za bardzo na sadownictwie itp i nie wiem jak to wygląda w praktyce. no chyba że skrzynki mają być tylko w stylu owocówek a przeznaczenie może jest inne ?

Przeznaczenie inne , oczywiście nie wykluczam innego drewna... na początek myślę o samej sośnie.
Zawsze mnie dziwią ludzie na filmikach, którzy mają porządne piły stołowe i piłują te beleczki na taśmowych gdy
wysokość materiału daje spokojnie możliwość cięcia na stołowej.
Jak masz piłę stołową, która to ogarnie to daj sobie spokój z tasmówką, szkoda czasu.
Podaj może szerokość i długość tych listew i jakimkasz budżet, żeby nie wprowadzić cię w błąd.

Piły za dobrej nie posiadam... Piła ze stołem DIY. Jako,że pracuje w płycie, a formatki gotowe odbieram z miejscowej hurtowni to dobrej piły nie potrzebowałem. Listwy będą cięte z kantówek póki co sosna suszona, wysokość kantówki na 6-7 cm na listwy grubości 1 cm. Długość hm... 40cm, 30cm, 50cm np. Żeby nie męczyć się z długą kantówką to najpierw pójdzie pod ukośnice na odpowiednie wymiary. Budżet ? Musi to hulać, więc nie wiem ile na taki sprzęt tak naprawdę szykować. Tak jak pisałem powyżej 2 m3  do 3 m3 na miesiąc do pocięcia plus jakieś inne mniejsze rzeczy. O jakich kwotach jest tu sens rozmawiać ?:) Pozdrawiam

Offline komseba

« Odpowiedź #6 dnia: 19 Czerwca 2018, 12:37:39 czas Polski »
Pisząc dobra miałem na myśli jej moc. Też mam SAMa bez bajerów,  tarcz wystaje nad blat 10cm i rozcinam na niej
wszystko. Ważna jest tarcz prostopadła do blatu i prowadnica równoległa do tarczy.
Na twoim miejscu spróbowałbym na stołowej. Przestrugaj dwa boki kantówki, żeby mieć kąt 90° stopni.
Odetnij listewkę trochę grubszą niż potrzebujesz. Przestrugaj odcięty bok kantówki, znowu odcinasz listewkę, itd.
Na koniec wszystkie przelecieć na grubościówce na żądaną grubość.
Ostre noże i tarcz i nie będziesz musiał materiału za dużo szlifować.
Pozdrawiam :)

Offline dskrzyneczka

« Odpowiedź #7 dnia: 19 Czerwca 2018, 14:17:10 czas Polski »
Moc 1400 W

Offline komseba

« Odpowiedź #8 dnia: 20 Czerwca 2018, 09:23:28 czas Polski »
Odpowiednia tarcz do cięcia wzdłużnego i spróbuj.