08 Maja 2026, 13:06:33 czas Polski

Autor Wątek: Deska na ścianie  (Przeczytany 15099 razy)

Offline Andii

Odp: Deska na ścianie
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Lutego 2018, 20:53:22 czas Polski »
Montaż na kleju montażowym  (polymax) deski grubosci 10 mm przepuszczone  przez grubosciowke podzielone na 4 partie i w odstępach co 5 dni smarowane mikstura z octu jabłkowego i wełny stalowej  i to w sumie tyle

Offline Andii

« Odpowiedź #16 dnia: 19 Lutego 2018, 20:58:37 czas Polski »
A i klej nakładalem punktowo 4 paski na 1 m deski na 10  m2 wyszło 5 tubek

Offline Elvis26

« Odpowiedź #17 dnia: 19 Lutego 2018, 21:18:26 czas Polski »
Może mój post wiele nie wniesie do dyskusji, ale może ktoś skorzysta. U siebie zrobiłem taki panel na ścianie z lameli dębowych 6mm grubości, montaż na klej montażowy. Pzdr

Maras

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 19 Lutego 2018, 22:13:48 czas Polski »
Mam też ściankę do zrobienia i tak sobie pomyślałem aby ją upiększyć  panelami podłogowymi położonymi poziomo.
Na klej odpada bo ściana nie jest idealnie płaska więc listwy drewniane pionowo przykręcone będą do ściany. Wiadomo ,że trzeba będzie te listwy przykręcić aby panele nie pływały i z tym sobie pewnie poradzę. Bardziej martwi mnie samo przymocowanie paneli do tych listew. 
Czy jest możliwość aby zastosować  takiego rodzaju klamry do boazerii

Chyba ,że jest inny sposób na montaż? Ma ktoś jakiegoś pomysła ?

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Lutego 2018, 23:00:00 czas Polski »
Ma ktoś jakiegoś pomysła

Klej MAMUT  -  jego siła  22 kg/cm2.

Jak dasz radę to drugi sposób - Panele złożone na podłodze ( prawa strona do spodu) na to sklejka przykręcona do paneli i całość postawić do rusztu.

Maras

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Lutego 2018, 18:55:34 czas Polski »
Drugi sposób odpada ze względu na gabaryt czyli cała ściana a nie np. jakiś element.
Z przykręceniem "od pleców" to też chyba nie za bardzo bo panele mają +- 7 mm grubości.
Już prędzej na tych wypustach  pióro-wpust tam zaaplikować wkręt  a w następnym panelu wycięcie na wysokości łba wkrętu.Aby bezproblemowo wcisnąć kolejny panel.
Ewentualnie te klamry jakoś "sprasować" aby były mikro- cienko-wystające  :)

Dzięki Tomekz  za pomysł . Mimo to czekam na inne podpowiedzi.

Offline Adas1k

« Odpowiedź #21 dnia: 24 Lutego 2018, 17:41:42 czas Polski »
Słuchajcie, już zacząłem pracę nad swoją ścianą, rozbieram palety i chciałem sprawdzić jak wygląda olej bezbarwny na tych deskach. Na ciemnych trochę starych jest świetny ale jaśniejsze robią się pomarańczowe. Czym przyciemnić takie naturalne deski lub może wybierać te ciemne i woskować. Może jest jakiś dobry środek do tego?

meridox

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Lutego 2018, 19:46:29 czas Polski »
zależy od efektu jaki chcesz uzyskać, można opalić, dać bejce, są oleje które "ściemniają" drewno

Offline Adas1k

« Odpowiedź #23 dnia: 24 Lutego 2018, 19:57:51 czas Polski »
właśnie chcę przyciemnić. Mam dużo w miarę nowych palet i są bardzo jasne. Szkoda kupować drugie jak te są dobre tylko trzeba wydobyć z nich kolor.

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Jesli wyglada na proste, to jest proste!
  • View Gallery
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Lutego 2018, 20:19:01 czas Polski »
Sa i bejce. Kolor mozesz dowolny uzyskac :)

p.karwacki

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 24 Lutego 2018, 20:34:59 czas Polski »
A jakbyś spróbował na skupie wymienić na starsze?

[regulamin!!!]

Offline skoop

« Odpowiedź #26 dnia: 25 Kwietnia 2018, 22:19:25 czas Polski »
Dokładnie, uchylcie rąbka tajemnicy. :) Mnie zostało trochę Acryl Putzu, bo w ogóle mam ściany krzywe mocno od początku. Nie walczyłem z tym, ale też chcę podobną dekorację przykleić do jednej ze ścian i wkrótce zabieram się za wyrównywanie. No i co dalej? A może lepiej jakoś na gołą ścianę przyklejać?

Offline Andii

« Odpowiedź #27 dnia: 04 Maja 2018, 20:40:17 czas Polski »
Ja deski przyciemnilem mieszanina octu jabłkowego i wełny stalowej

Offline Adas1k

« Odpowiedź #28 dnia: 10 Lipca 2018, 20:45:16 czas Polski »
Cześć,
miałem niestety przerwę w pracach z powodu wesela. Strasznie dużo z tym pracy.
Mam już przygotowany stelaż z kantówek. Chcę go przykręcić do tej płyty g-k. Jak poradzicie to zrobić.
Chciałem użyć kołków przechylnych lecz nie chcę takiej wielkiej dziury robić w płycie. Jest ona na placki i luz to około 1 cm jest miedzy ścianą a płytą. Może lepiej to zrobić na kołki parasolki? Gorzej, że w niektórych miejscach jak mam powiercony stelaż to akurat jest placek kleju i ten kołek też nie będzie pasował.
Poradźcie jak to zrobić.