05 Maja 2026, 01:10:34 czas Polski

Autor Wątek: składany blat, ukryty zawias na wierzchu...  (Przeczytany 3747 razy)

Offline zamator

składany blat, ukryty zawias na wierzchu...
« dnia: 09 Lutego 2018, 11:14:45 czas Polski »

Cześć

Z racji małej ilości miejsca, potrzebuję zbudować blat roboczy, łamany, ale składany "odwrotnie"...
Schemat za obrazku poniżej, przekrój boczny.  Góra - blat złożony, dół - blat w całej okazałości...
Powierzchnie niebieskie to powierzchnie robocze. Czarne prostokąty, to oczywiście blat.

Przy drobnych pracach, wystarczy mi  blat złożony, jednak przy czymś większym (w sumie w czasie normalnej pracy), potrzebuję go rozkładać...
Składanie w tą stronę wymuszone jest tym, iż całość będzie leżeć na szafkach roboczych  i przy pracy na blacie złożonym, chciałbym bez większych problemów do tych szafek się dostawać. Szafki na małych kółeczkach, tak aby robiły za podstawę części składanej. Część nieruchoma blatu - przytwierdzona na stałe do ściany.

Czy macie pomysły jaki mechanizm zawiasów (lub czegoś podobnego) tu użyć, aby po rozłożeniu "zawiasy" nie przeszkadzały w pracy (tak aby otrzymać płaską powierzchnie roboczą).

fyme

• Gość
Odp: składany blat, ukryty zawias na wierzchu...
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Lutego 2018, 11:53:17 czas Polski »
Potrzebujesz takie zawiasy

Offline zamator

« Odpowiedź #2 dnia: 09 Lutego 2018, 11:59:00 czas Polski »
hej

dzieki.
czyli podfrezowac i wkrecić.

masz moze "nazwę" takich zawiasów?

Offline zamator

« Odpowiedź #3 dnia: 09 Lutego 2018, 12:01:24 czas Polski »
zawias do stołów.. jakżeby inaczej :)

dzieki

Offline wsowa

« Odpowiedź #4 dnia: 08 Sierpnia 2018, 21:43:16 czas Polski »
Odświeżam wątek z następującym pytaniem od początkującego: Jak podfrezować MDF pod taki zawias?
1. Jaka frezarka? Normalna górnowrzecionowa?
2. Jaki frez?
3. Jak to zrobić, żeby było precyzyjnie? Dam radę "z ręki" czy są jakieś szablony albo sztuczki?

Wybaczcie pytania banalne, ale jestem początkującym meblarzem-amatorem. Mam za sobą 3 konstrukcje z MDF, które fajnie wyszły ale dotychczas nie musiałem frezować. Frezarkę chętnie do warsztatu kupię ale wolę się najpierw upewnić, że mam pojęcie jak się za temat zabrać.

Offline zarekl

« Odpowiedź #5 dnia: 09 Sierpnia 2018, 09:28:33 czas Polski »
Frezarka górnowrzecionowa z frezem palcowym da radę.
Można frezować bez szablonu, ale zalecam najpierw sprawdzić jak to idzie - kwestia ćwiczeń. Oczywiście jeśli zależy Ci na precyzji to musi być szablon albo prowadzenie frezarki.

Offline wsowa

« Odpowiedź #6 dnia: 09 Sierpnia 2018, 20:59:52 czas Polski »
Dzieki. Taki szablon da się gdzieś kupić czy trzeba sobie zrobić? Jesli zrobić to jak?

Offline zarekl

« Odpowiedź #7 dnia: 10 Sierpnia 2018, 14:34:05 czas Polski »
Nie widziałem takich specjalizowanych szablonów, ponieważ ich nie szukałem.
Zrobienie szablonu nie jest skomplikowane, trzeba znać średnicę freza oraz stopy frezarki i wyliczyć sobie obrys po jakim powinna poruszać się stopa aby frez poruszał się po obrysie zawiasu. Następnie wyciąć szablon np. ze sklejki. Dzięki temu że będą tam większe łuki niż te do frezowania, to będzie można użyć cyrkla do frezarki.

Jeśli zawias będzie niewidoczny w czasie użytkowania to ja bym z ręki zrobił. Zawsze można odrysować sobie zawias, frezarką wybrać zgrubnie, a następnie dłutem dokładnie po linii wyciąć.