29 Kwietnia 2026, 06:55:16 czas Polski

Autor Wątek: Pyatnie o migomat do spawacza  (Przeczytany 6277 razy)

Offline Yar0

Odp: Pyatnie o migomat do spawacza
« Odpowiedź #15 dnia: 30 Stycznia 2017, 22:01:58 czas Polski »
Pany spokojnie :) Mam swiadomosc, ze kupilem tanio porzadny migomat. Znalazlem jedno ogloszenie uzywke za 2kzl netto :) Sprzet porzadny tylko gabaryty sa dla mnie najwiekszym problemem. Sile zaloze wczesniej czy pozniej, to nie majatek. Gorzej z powierzchnia warsztatowa. Sprzedac i kupic chinszczyzne za madre pewnie by nie bylo;-) Migomat zostanie ze mna. W przyszlosci plulbym sobie w twarz, ze pozbylem sie porzadnego sprzetu. Na wiosne pora powiekszyc warsztat:-D

Offline krzyś48

« Odpowiedź #16 dnia: 31 Stycznia 2017, 00:12:40 czas Polski »
Muszę się dokładnie przyjrzeć jak to niby ma pracować na 230V. W którymś migu po prostu oprócz kabla siłowego był przewód ze zwykłą wtyczką
Na str.27 jest fotka

+ tłumaczenie gogle
3.0 ZMIANA NAPIĘCIA

Twój Generator może być podłączony przy 230 / 400V trójfazowy.
Generator jest setted fabrycznie na 400V trójfazowego
Napięcie. Dla bezpieczeństwa dwukrotnie sprawdzić naklejkę umieszczoną na końcu
kabel wejściowy.
Gdyby okazało się to konieczne do korzystania z prądu przy napięciu 230V
wystarczy postępować zgodnie z poniższymi instrukcjami (tylko w modelach z tym
opcja):
Umieścić główny przełącznik w pozycji "OFF", odłączyć
Dostarczamy kabel z gniazdka.
Zdejmij prawy panel boczny
Zmień połączeń na płycie zmian napięcia,
postępując zgodnie z instrukcjami na etykiecie (patrz rys. 1)
Upewnić się, że nakrętki posiadających mosty są bezpieczne
dokręcone.
Ponownie zamontować prawy panel boczny.
Ze względów bezpieczeństwa, aby uniknąć wpływu na CONDI chłodzenia
nych, nie działają boczne panele częściowo otwarte lub com
całkowicie usunięte.

Offline Sparrow2

« Odpowiedź #17 dnia: 31 Stycznia 2017, 12:54:14 czas Polski »
Witam
Coś małego i solidnego:
http://www.hurtowniaspawarek.pl/esab-caddy-mig-c160i-p-3.html
Z godnych polecenia spawarek.
Warte uwagi są jeszcze Bester, Kempi, Ozas to to samo co ESAB.
Co do Małej podręcznej spawarki MAG sam szukam i trzeba dać z 2tyś + żeby kupić coś co spawa.
Firmę OZAS polecam ale stare produkty. W nowych padają często złącza na uchwytach chłodzących, system chłodzenia w środku mają słabej jakości potencjometry. Czyli drobnostki ale jednak. Stare ESABY to jest jakość! Sam nie wyrażam zgody na wymianę mojej na nową bo jest fenomenalna. Spawamy nią na 3 zmiany średnio z 24h pracy spawają z 16... I to na max mocy jaka idzie. Koryta po 6 czy 8m blachu ok 30-40mm.
Twoja spawarka to stara "stoczniowa" do blach max 30mm. Do użytku domowego idealna no ale cieżka i duża. Problem będziesz mieć tylko z butlą. Poszukaj małych ala gaśniczych nie te wielkie.
Bądź używaj droższego drutu gdzie spawa się bez osłony gazu. Ale ja nie spawałem nigdy takim ;)
Rolka starczy Ci na ok 120-140m spoiny a5 ;) Mowa o 16kg.

Pozdrawiam

Offline Arek15

« Odpowiedź #18 dnia: 31 Stycznia 2017, 21:04:02 czas Polski »
ło hohoho, panie mnie trzeba amperów :)na poważnie, te invertory jakoś do mnie nie przemawiają:) sam nie wiem czemu- jest to kolejny etap evolucji spawarek ale jakoś bardziej ufam (mimo że dajągorszy łuk )transformatorom:)

Offline Sparrow2

« Odpowiedź #19 dnia: 01 Lutego 2017, 07:35:35 czas Polski »
A że się tak spytam do czego Ci w domku ampery ;) Spokojnie każdy jekiel pospawasz.
Chciałeś małej to podeslalem. Nie ma chyba lepszej propozycji. Są już tylko duże albo chińczyka za 1,2 albo i 3 tyś zł.
To zostaje decyzja dla Ciebie albo zostawiasz swoją nie do zajechania albo chyba a nic hehehe
Ale jeśli chodzi jeszcze o dobór spawarki to warto iść do sklepu za radą. Bo mimo że pracuje długo w zawodzie mam klapki na oczach i spawam Esab i Ozas.   

Pozdrawiam

Offline Albatros

« Odpowiedź #20 dnia: 03 Września 2018, 13:46:05 czas Polski »
Nie udało mi się znaleźć podobnego tematu. Jako że moją spawareczka Mig mag Magnuma doczekała końca swego żywota  :-\ Musze zakupić coś nowego. Co myslicie o spawarkach 3 w 1 od Patona https://paton.com.pl/spawarki-migmag/. Jest to nowa firma na rynku i nawet ceny nie są aż tak wygórowane. Ktoś się spotkał z tymi spawarkami? Ja myślę o tym modelu PSI 160S DC

Offline alehar

« Odpowiedź #21 dnia: 03 Września 2018, 18:35:06 czas Polski »
Obejrzyj kanał na YT

Piran

Używa też spawarek tej firmy
np.   
&t=454s
Pozdrawiam Alehar