28 Kwietnia 2026, 17:31:37 czas Polski

Autor Wątek: Soft start problem  (Przeczytany 2472 razy)

Offline ordi_2004

Soft start problem
« dnia: 13 Października 2018, 14:45:17 czas Polski »
Witam.
Posiadałem pilarkę Ryobi RtS1800 w której zamontowałem soft start. Pilarka rozpędzała się stopniowo i pracowała równo. Soft start sprawował się wzorowo.

Urządzenie zostało wymienione w ramach serwisu na inny, nowy egzemplarz z uwagi na luz poprzeczny tarczy.

Po zamontowaniu soft-startu w nowym urządzeniu pilarka po włączeniu najpierw "buczy" przez ok 2 sekundy przy stojącej tarczy. Potem powoli startuje. Po osiągnięciu prędkości maksymalnej obroty "falują".

Co może być przyczyną? W obu urządzeniach schemat podłączenia soft-startu identyczny.

Offline Łukaszasz

Odp: Soft start problem
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Października 2018, 15:51:11 czas Polski »
Miałem tak w moim scheppachu. Nie mogła wejść na obroty i też falowała po zamontowaniu soft startu. Okazało się, że jedna z faz w garażu jest słabsza. Podpiąłem do gniazdka inną fazę i działa.

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Offline ordi_2004

« Odpowiedź #2 dnia: 13 Października 2018, 16:04:35 czas Polski »
Faza ok. Poprzedni egzemplarz nie wykazywał tego problemu na tym samym gniazdku

Offline ordi_2004

« Odpowiedź #3 dnia: 13 Października 2018, 22:15:36 czas Polski »
Po zachowaniu przypomina jakiś kondensator (być może przeciwzakłóceniowy) wpięty w kolejności: silnik - kondensator - softstart, a musi być: silnik - softstart - cała reszta (w tym kondensatory). Poszukaj, czy przy silniku nie ma jakichś tajemniczych puszek.
Dokładnie. Zachowanie pilarki sugeruje winę kondensatora. Dziwi mnie tylko fakt, że w poprzednim urządzeniu było ok. Tak jakby Ryobi zmieniło coś w nowych egzemplarzach.

Offline lgorek

« Odpowiedź #4 dnia: 13 Października 2018, 23:44:30 czas Polski »
Soft start nie kosztuje krocie, jak sam kupowałem to zamawiałem kilka. Jak możesz to zamień układ soft-start a jak to nie pomoże wtedy możesz szukać problemu w kondesatorach rozruchowaych.