Witam,
Nie za bardzo wiem gdzie wrzucić taki wątek, w formie bloga opisu w jednym temacie o sobie, narzędziach oraz pracach.
Ogólnie ze stolarstwem zaczynam chociaż z drewnem hobbistycznie miałem cały czas doczynienia (obaj dziadki mieli stolarnie), sam nim nie jestem, mój obecny zawód jest związany z drewnem ale w formie papierowej, z wykształcenia jestem jeszcze z innej branży. Jest kilka tajemnic ale nie ma co od razu pokazywać wszystkich kart na stół.
To o mnie było by w tym momencie na tyle. Jednak co do maszyn to kompletowałem różnego rodzaju maszyny od dłuższego czasu. Większość maszyn mam Makita, jakoś najbardziej podchodzą mi jej narzędzia.
Z tego co posiadam jest lista poniżej w większości kupowałem używane.
- Makita 10,8V - wkrętarka
- Makita FD02 - 10,8V - wiertarka
- Makita 10,8V - wkrętarka udarowa
- Makita SH01 - 10,8V - piła tarczowa 85mm
- Makita 18V - wkrętarka udarowa
- Makita 18V - klucz 1/2 udarowy
- Makita 18V - wiertarko-wkrętarka
- Makita LS1013L - ukośnica
- Makita 4350FCT - wyrzynarka
- Makita HS7100 - piła tarczowa 190mm
- Makita TM3010C - multitool czy jak to się tam nazywa
- Makita 9565CVR - szlifierka kątowa 125mm
- Makita BO4553 - szlifierka oscylacyjna
- Makita LS1040 - ukośnica
- Makita KP810 - strug
- Makita 9404 - szlifierka taśmowa
- Makita 5103R - piła tarczowa 270mm
- Kity 635 - grubościówka 200mm
- Makita HR2470FT - wiertarka udarowa 24mm
- Makita HR3541F - wieratka udarowa 35mm
- oraz inne narzędzia.
Ogólnie jak sami widzicie nie jest źle i można zacząć już z tym coś robić, moje przyszłe zakupy miały być:
Makita DRT50 - mała frezaka, jak wiadomo zawsze się przyda miałem kupować na 230V ale zdecyduje się chyba na 18V
Makita DSP600 - nie mam dużej piły formatowej a najlepszą opcją pocięcia płyty będzie zagłębiarka, tak samo jak wyżej miałem kupować na 230V ale zdecyduje się na 18V.
Makita MLT100 - Tutaj już wiem że jej nie będę kupował, miałem okazję i kupiłem w/w piłę 5103R jest to piła 270mm, z silnikiem 2100W 3800rpm, z łagodnym rozruchem oraz hamulcem silnika. I ona będzie podstawą do zbudowania pilarki tarczowej, obecnie pewnie będe korzystał z tarcz 260mm ale zawsze wystarczy mała modyfikacja klina aby można zamontować tarczę 300mm.
Oprócz tych rzeczy które chce kupić zrobić w najbliższym czasie w garażu brakuje mi jeszcze:
- odkurzacza
- piły taśmowej
- oraz drobnego ale potrzebnego sprzętu, jednak już przy takim parku maszyn myślę że uda się zrobić już nie jedno.
Najbliższym moim projektem będzie przerobienie starych mebli na nowe, czyli wykorzystanie płyty w jak największym jej stopniu.
Pozdrawiam
PS.
Jeżeli jest inny bardziej pasujący dział proszę o przeniesienie tematu.