08 Maja 2026, 03:51:28 czas Polski

Autor Wątek: Przyrząd do ustawiania noży na wyrówniarce i grubościówce  (Przeczytany 3934 razy)

Offline Roman08

Przyrząd do ustawiania noży na wyrówniarce i grubościówce
« dnia: 05 Września 2018, 20:45:58 czas Polski »
Witam serdecznie jestem nowy na forum, mam do sprzedania precyzyjne  przyrządy do ustawiania noży na wyrówniarce , z czujnikiem zegarowym lub elektronicznym dzięki nim  wszystkie noże ustawiane są z dokładnością 0,01 mm a materiał nie ma wybrań na końcach i nie robi bananów ,przyrząd jest dokładniejszy od tych z magnesami oferowanymi na aukcjach. Wymiana noży w jednej maszynie zajmuje 20 minut . Posiadam również przyrząd do ustawiania noży na grubościówce .Sam używam takich  przyrządów od 16-tu lat , zajmuję się zawodowo ostrzeniem narzędzi i wymianą noży  w kilkunastu stolarniach.  Chętnie odpowiem na pytania  ,dla zainteresowanych prześlę filmik z wymiany. Przyrząd do grubościówki 350zł a przyrządy do wyrówniarki 450 zł

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: Przyrząd do ustawiania noży na wyrówniarce i grubościówce
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Września 2018, 21:16:06 czas Polski »
Wytłumacz - jaki ma związek ustawienie  noży  między sobą  z dokładnością 0,01 mm ,że materiał nie ma wybrań  na końcach i nie robi bananów.

Offline Roman08

« Odpowiedź #2 dnia: 05 Września 2018, 21:30:59 czas Polski »
Na wyrówniarce ustawiasz noże 0,1 mm ponad tylny stół i wszystkie noże masz na jednej wysokości tym samym materiał w wychodzi idealnie prosty .A na grubościówce jak masz noże ustawione na Bolkowe oko to materiał ma ślady poprzeczne po nierówno ustawionych nożach ,i jak dociski przed wałem i za nim nie docisną materiału do blatu to w efekcie na początku i na końcu deski będą wybrania . I po to stosuje się te przyrządy  :)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Września 2018, 08:32:35 czas Polski »
No widzisz - piszesz o ustawieniu noży wobec blatu (wyrówniarka) i to jest sedno  sprawy.
Piszesz o właściwym ustawieniu docisków przed i za wałem (grubościówka ) i to jest znowu sedno sprawy.
Więc te parametry głównie wpływają na brak wybrań na końcach struganej deski i banan, a nie to co napisałeś w pierwszym poście.
Ja rozumiem Twoją intencję o tym że dokładne ustawienie wysokości noży wpływa na jakość strugania , ale myślę  (bez urazy ),że nie byłeś precyzyjny w swej wypowiedzi ,co mogło by niektórych wprowadzić w błąd . :)

Offline Roman08

« Odpowiedź #4 dnia: 06 Września 2018, 10:22:10 czas Polski »
Kolego co dzień wymieniam noże w średnio w 10 -ciu  maszynach i wiem że bez porządnego przyrządu nie byłoby to możliwe.A ja siedział bym na zasiłku . ;)

Offline Roman08

« Odpowiedź #5 dnia: 09 Września 2018, 22:49:14 czas Polski »
Dodaję fotki moich przyrządów . We wszystkich przyrządach zegary można obracać w dowolnym kierunku 

Offline Arek15

« Odpowiedź #6 dnia: 11 Września 2018, 18:48:30 czas Polski »
fajne ale drogawo troszkę. większość tutaj to amatorzy i za 450 zl by chcieli pół warsztatu wypoasarzyć, z resztą sam chodzę i szukam gdzie taniej he he .każdy orze jak może ale  internet znajdzie wszystko. nie wysyłam linków i nie podaje cen, sam wiesz Panie Romanie o co kaman .handel w dobie internetu to trudna sprawa

Offline Roman08

« Odpowiedź #7 dnia: 11 Września 2018, 21:10:37 czas Polski »
Tu się zgadzam chyba nie na to forum trafiłem.Moje przyrządy są dla profesjonalnych stolarni które przerabiają setki metrów drewna i 450 zł zwraca się po paru dniach (oszczędności  na materiale ,na papierze ściernym i czasie pracy szlifierzy ) A w internecie nie znajdziesz takich przyrządów czarne są moim pomysłem i moim wykonaniem Tyle według mię są warte,  trochę już sprzedałem ludzie są bardzo zadowoleni i nie zależy mi na jakichś hurtowych ilościach . Jak już wcześniej wspomniałem mam własną ostrzalnie pracy mam do oporu ,a te przyrządy traktuję tylko jako Hobby  ;)

Offline Roman08

« Odpowiedź #8 dnia: 12 Lutego 2019, 20:45:04 czas Polski »
Nowe filmiki jak wygląda wymiana noży na grubościówce i wyrówniarce za pomocą moich przyrządów  :)