16 Czerwca 2026, 04:17:23 czas Polski

Autor Wątek: bramka / furtka  (Przeczytany 2325 razy)

Offline ciosekl

bramka / furtka
« dnia: 01 Lipca 2014, 22:28:12 czas Polski »
Witam,

Przymierzam się do zrobienia bramki żeby zamknąć "kącik rekreacyjny".

Ze względu na szerokość przejścia myślałem dwóch uchylnych elementach po 60cm otwieranych jak w saloonie rodem z dzikiego zachodu jednak ze względu na to że ma to być zamykane głównie na noc stwierdziłem, że wystarczy jeden element 120cm.

Żeby nawiązać do całości zrobiłem kilka projektów ale najbardziej domownikom spodobał się ten z załącznika - zastanawiam się czy nie przekombinowałem ale mi też się podoba:)

Budowa:
pionowe elementy - 6x4cm
poziome oraz skosy - 4x2cm

poziome elementy postanowiłem zrobić z wąskich listewek żeby trochę odchudzić konstrukcję a przy okazji padający deszcz nie będzie miał się gdzie zbierać.

Pytanie:
jak najlepiej łączyć elementy pionowe z poziomymi?

klej pójdzie na pewno na wszystkie łączenia (PU czy niekoniecznie?)

czy zastosowanie w miejscu tych łączeń kołków 10-12mm na wylot będzie wystarczające czy raczej zastosować jakieś wkręty lub śrubę?

Offline robson

Odp: bramka / furtka
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Lipca 2014, 22:41:39 czas Polski »
Według mnie to cała rama furtki powinna być zrobiona na czopy przekrój  60x40 na płasko tzn. jak stoisz przed furtką to widzisz 60 mm szerokości , to połączenie jakie  zaproponowałeś pomiędzy elementem pionowym a poziomym (wycięcie z obydwóch stron) bardzo osłabi konstrukcję .

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Lipca 2014, 22:44:26 czas Polski »
Przedobrzone - słupki pionowe za cienkie(  wycięcia 20 mm+   20 mm  ........i  brak materiału  )   - źle zwymiarowałeś na rysunku .

Offline ciosekl

« Odpowiedź #3 dnia: 01 Lipca 2014, 22:54:02 czas Polski »
wymiarował sketchup:)

20mm + 20mm na wcięcia i zostaje 20mm bo stojąc od przodu element pionowy ma 4cm szerokości i 6cm głębokości.

zastanawiałem się czy właśnie te wpusty i ogólnie powstała sklejona "kratownica" będzie wystarczająco sztywna.

Offline robson

« Odpowiedź #4 dnia: 01 Lipca 2014, 23:02:47 czas Polski »
Tak czy inaczej zostaje 20 mm cieniutko aż strach ,  chlapniesz parę razy i.....   :(

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Lipca 2014, 13:14:02 czas Polski »
Za mało - rozleci się

Offline demolkaa

« Odpowiedź #6 dnia: 02 Lipca 2014, 20:35:42 czas Polski »
A ja zrobiłbym identyczną kratownice jak całość ogrodzenia tylko otwieranie zrobiłbym suwane podwieszone na tej belce nad wejściem i przesuwały by się wzdłuż ogrodzenia.
Nie ma haka na DIY cwaniaka.

Offline ciosekl

« Odpowiedź #7 dnia: 02 Lipca 2014, 22:27:37 czas Polski »
też rozważałem zrobić z kratownicy ale wymiar nie ten i częściej to będzie otwarte niż zamknięte... w sumie tylko na noc żeby pies tam nie biegał. Dlatego też myślałem że taka konstrukcja  (raczej solidniejsza niż kratownica) będzie w zupełności wystarczająca do tego celu.