11 Czerwca 2026, 17:07:55 czas Polski

Autor Wątek: Odciąg do szlifierki tarczowej  (Przeczytany 16439 razy)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Odciąg do szlifierki tarczowej
« Odpowiedź #45 dnia: 29 Stycznia 2014, 08:42:20 czas Polski »
Krzyś4, przestań wreszcie "mulić" ten wątek i staraj się czytać ze zrozumieniem.
Napisałem, że zarówno filtr wodny zamontowany z przodu jak i z tyłu odkurzacza wymaga prób, które zrobię wiosną - teraz jest zima, mróz, woda zamarza (muszę ją gdzieś wylać łącznie z trocinami).
- pokazałem zdjęcie, pokazujące lokalizację szlifierki i odciągu. Czy widzisz tam miejsce na otwarte wiadro z wodą? Ja go tam nie wstawię,
- jak uważasz, co jest cięższe, drobny pył czy większe wióry?. Jeżeli odkurzacz  PARKSIDE wciągnął wodę z wiórami na wysokość 25 cm, to nie wciągnie wody i pyłu? Woda przedostała się do zbiornika odkurzacza i na osłonę kosza, ten odkurzacz jest do tego przystosowany, można nim ściągać wodę z podłogi. Odkurzacz ALFA do tego przystosowany nie jest, dlatego nie robiłem nim prób z wodą,
- napisałem, że mam silnik 500 W i i chciałem zrobić odpylacz 500 W, aby osiągnąć to co chcę zużywając mniej energii elektrycznej. Twój odkurzacz z filtrem wodnym ma zdaje się 1600 W jest różnica?
- napisałem też, że nie umiem zrobić odpylacza z filtrem wodnym, bez prób. Jeżeli Ty masz taki pomysł, to go zrealizuj, pokaż zdjęcia, nakręć filmik, przedstaw wyniki testów i prób ( załóż w tym celu nowy wątek np. "Odciag do szlifierki tarczowej z filtrem wodnym" ) ,
na pewno skorzystam

Na razie mój odciąg 500 W działa, napisałem co jeszcze zrobię. Jeżeli pomysł okaże się mało przydatny, przejdę do następnego etapu.
« Ostatnia zmiana: 29 Stycznia 2014, 08:52:38 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline krzyś48

« Odpowiedź #46 dnia: 29 Stycznia 2014, 10:57:55 czas Polski »
ale można by było pomyśleć nad wodnym filtrem
Zaproponuj jakąś konstrukcję, podyskutujemy.
Moja wina sorry -miałem podać jakąś konstrukcję a w pamięci zostało mi że, chcesz na ten temat podyskutować jeszcze raz proszę o wybaczenie.
Jeśli zadawanie pytań(może nie zawsze wygodnych) nazywasz muleniem to następne sorry.Wiem twój wątek ,twoja maszyna ,twoje zdrowie i twój warsztat .Mówisz że nie potrafisz zrobić filtra wodnego(ale nie zapytałeś jak on wygląda u mnie w odkurzaczu)fotki nie dodałem z błahego powodu  bo mniej więcej wiem, ale nie do końca jak umieszczać fotki na forum(może jaka sugestia na pw).
Z czytaniem ze zrozumieniem to myślę że nie mam kłopotu, a raczej z wyrażaniem tego co chcę powiedzieć(nie raz podkreślałem).Potrafię zorientować się jak ktoś ma lekceważące podejście do drugiego człowieka, nawet jak to zrobi bardzo inteligentnie,i będę bronił swoich racji.Pozdrawiam :)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #47 dnia: 29 Stycznia 2014, 11:28:07 czas Polski »
Moim zdaniem odpowiedziałem na wszystkie pytania. Odpowiedziałem co mogę zrobić, a czego nie i dlaczego, a także co ewentualnie zrobię w przyszłości.
Nie lekceważę nikogo, wręcz przeciwnie. "Muleniem" nazywam ponowne zadawanie pytań, na które odpowiedziałem i wrzucanie tematów mało związanych z wątkiem, na przykład filmu o robieniu brykietów ( co to ma wspólnego z moim odciągiem?), nie wskazałeś żadnej konstrukcji filtra wodnego stosowanego przez stolarzy amatorów ani konstrukcji własnej, którą mógłbym zastosować i np. zamiast filmu o wykonaniu brykietów (a i tak takowych nie będę robił, gdyż mam kotłownię na olej opałowy a moi sąsiedzi na gaz) wolałbym film o pracy odciągu z filtrem wodnym zastosowanym w odciągu do szlifierki tarczowej do drewna w amatorskim warsztacie - to byłoby związane z tematem i stanowiło dla mnie pomoc.
Nie wiem też, które Twoje pytania miałyby być dla mnie niewygodne, nie ma takich. Jeżeli czegoś nie wiem lub nie umiem, to piszę o tym wprost, jeżeli dostaję jakąś propozycję, której nie znam, to ją sprawdzam zanim powiem tak lub nie.
Ten wątek zamykam. Jeśli powstanie nowe element, cyklon, filtr, to otworzę nowy wątek.
« Ostatnia zmiana: 29 Stycznia 2014, 11:37:27 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #48 dnia: 29 Grudnia 2014, 15:58:42 czas Polski »
Dlaczego wstawiasz reklamę wentylatorów do SAM -ów ?????? ???

mily68

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 29 Grudnia 2014, 16:14:02 czas Polski »
I to już w pierwszym poście! Czyżby kolega aspirował do miana reklamowego spamera?

Offline DM

« Odpowiedź #50 dnia: 29 Grudnia 2014, 16:56:32 czas Polski »
NA CNC to samo :/